Εορδαία: Προβληματισμός για την εαρινή σπορά λόγω υψηλού κόστους

Εορδαία: Προβληματισμός για την εαρινή σπορά λόγω υψηλού κόστους

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ

Εορδαία: Προβληματισμός για την εαρινή σπορά λόγω υψηλού κόστους

Προβληματισμένοι είναι οι αγρότες και στην Εορδαία,  μετά τις αυξήσεις κατά 100% στην ενέργεια και στα λιπάσματα, που θα συμπαρασύρει άνοδο των τιμών και στα υπόλοιπα εφόδια, αναφορικά με το είδος των εκμεταλλεύσεων που θα επιλέξουν για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να βγουν εκτός των υπολογισμών τους. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Δαμιανός Παπαδόπουλος, το ζήτημα είναι η εαρινή σπορά, αφού στην αντίστοιχη διαδικασία του φθινοπώρου οι ανατιμήσεις δεν είχαν ανακοινωθεί, με τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο πετρέλαιο, να καθιστούν σχεδόν απαγορευτικό το κόστος των συμβατικών  καλλιεργειών, δεδομένου ότι το 90% των αγροτών στην περιοχή ανήκουν στην κατηγορία των μικροκαλλιεργητών.

Θέτει εκ νέου το ζήτημα της επιδότησης της Η/Ε και του πετρελαίου (επιστροφή) για όλους, και όχι για ορισμένους αγρότες, διατυπώνοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις του για την πλήρη απόδοση του ποσοστού των ελαφρύνσεων, κι εκτιμά ότι οι αυξήσεις στα υπόλοιπα αγροτικά εφόδια (π.χ. σπόροι) θα είναι μικρότερες συγκριτικά με τα λιπάσματα και την ενέργεια.

Τέλος ο κ. Παπαδόπουλος, συστήνει στους συναδέλφους του, να αναθεωρήσουν τις απόψεις και τις αποφάσεις τους για τις ενεργοβόρες καλλιέργειες και να στραφούν σε εκείνες όπου οι δαπάνες είναι περιορισμένες

Μαίρη Κεσκιλίδου

Κοινοποιήστε το άρθρο