Πτολεμαΐδα : Προκήρυξη μαθητικών αγώνων Σκάκι

Eordaialive Team
8λ ανάγνωσης
Πτολεμαΐδα : Προκήρυξη μαθητικών αγώνων Σκάκι
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΣΚΑΚΙ
Ημερομηνία : 27/01/2023
ΘΕΜΑ : 14ο ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙ  ΜΑΘΗΤΩΝ – ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2023

 

 1. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Οι σκακιστικοί σύλλογοι Πτολεμαΐδας «Πτολεμαίος», «Κώστας Αλεξίου» και «Δούρειος Ίππος» σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια του 20ου Πανελληνίου Ομαδικού  Πρωταθλήματος Μαθητών-Μαθητριών 2023, διοργανώνει τους προκριματικούς πανελλήνιους αγώνες, που είναι ταυτόχρονα και οι τελικοί της Ε.Σ.Σ.ΚΕ.ΔΥ.Μ. την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023.
 2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:Όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) των περιφερειακών ενοτήτων που ανήκουν στη δύναμη της ΕΣΣΚΕΔΥΜ. (Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς) ανεξαρτήτως αν οι μαθητές τους είναι εγγεγραμμένοι σε σκακιστικούς συλλόγους ή όχι. Υπεύθυνα για τη δήλωση των ομάδων είναι τα σωματεία της κάθε περιοχής αλλά και απευθείας η ΕΣΣΚΕΔΥΜ.
 3. ΣΥΝΘΕΣΗ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
  3.1 Κάθε σχολείο έχει δικαίωμα συμμετοχής με μία ομάδα ή και περισσότερες.
  3.2 Όλες οι ομάδες είναι τετραμελείς (με δικαίωμα δύο αναπληρωματικών μελών) και με την προϋπόθεση της συμμετοχής ενός κοριτσιού στην 4η  σκακιέρα (περισσότερα του ενός κορίτσια μπορούν να αγωνιστούν και σε άλλες σκακιέρες εκτός της 4ης). Μπορούν να συμμετάσχουν και τριμελείς ομάδες χωρίς κορίτσι ή άλλο μέλος, αλλά θα ξεκινούν με μηδενισμό στη συγκεκριμένη σκακιέρα. Ομάδες με δύο ή λιγότερα μέλη, δε γίνονται δεκτές.
  3.3 Όλες οι ομάδες πρέπει να έχουν έγγραφο με το οποίο να βεβαιώνεται σε ποιο σχολείο ανήκουν τα μέλη της. Όσες ομάδες δεν προσκομίσουν πριν την έναρξη του 1ου γύρου βεβαίωση ότι όλα τα μέλη τους είναι μαθητές του ίδιου σχολείου, θα αποκλειστούν από τους αγώνες.
  3.4 Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή μαθητών που δε συμπεριλαμβάνονται στη βεβαίωση του σχολείου από το οποίο προέρχεται η ομάδα.
  3.5 Οι ομάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελούνται από μαθητές–τριες οποιασδήποτε τάξης του Δημοτικού. Οι ομάδες των Γυμνασίων αποτελούνται από μαθητές-τριες οποιασδήποτε τάξης του Γυμνασίου και οι ομάδες των Λυκείων αποτελούνται από μαθητές-μαθήτριες οποιασδήποτε τάξης του Λυκείου.

3.6 Η σύνθεση των ομάδων θα είναι αμετάβλητη με βάση τον πρώτο αγώνα, οι αναπληρωματικοί μπορούν να πάρουν τη θέση οποιουδήποτε των βασικών στη σκακιέρα που έπαιζε (ο βασικός) – αλλά οι βασικοί παίκτες δεν αλλάζουν ποτέ μεταξύ τους σκακιέρα (απαγορεύεται ανακατάταξη σκακιέρων).

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

 1. ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: Ξενοδοχείο «Παντελίδης»****, 1ο χλμ Πτολεμαΐδας – Φλώρινας, τηλέφωνο 2463053300.
  5. ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ:Όλα τα σχολεία που θέλουν να συμμετάσχουν, θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν τη συμμετοχή τους εγγράφως, μέσω των συλλόγων της περιοχής τους, ή απευθείας μέσω των σχολείων τους, στην ΕΣΣΚΕΔΥΜ μέχρι τηνΠαρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18:00 στα email [email protected]  ή [email protected]. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Θεοφυλακτίδη Ευστάθιο (τηλ.:6976622454).
  6. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

Όλες οι ομάδες θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο αγώνων (Pantelidis Hotel Ptolemaida) έως και τις 10:30 π.μ. 05/02/23.

10:00-10:30  Άφιξη – Επιβεβαίωση συμμετοχών
11:00 π.μ.  1ος Γύρος
12:00 μ.μ.  2ος Γύρος
13:00 μ.μ.  3ος Γύρος
14:00 – 14:30 μ.μ  Διάλλειμα
14:30 μ.μ.  4ος Γύρος
15:30 μ.μ.  5ος Γύρος
16:30 μ.μ.  Τελετή λήξης -Απονομές
 1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ:Ελβετικό ή πουλ 5 γύρων, ανάλογα με τις συμμετοχές, σε τρεις ομίλους χωριστούς για Δημοτικά – Γυμνάσια – Λύκεια. Σε περίπτωση που οι ομάδες Λυκείων ή Γυμνασίων είναι λιγότερες των δύο, τότε μπορεί να γίνει η ενοποίησή τους σε έναν όμιλο. Χρόνος σκέψης 15΄ +10΄΄για τον κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα (για αναλογικά ωρολόγια 25΄ο παίκτης). Ισχύουν οι κανονισμοί της FIDE και ειδικότερα οι κανονισμοί για το γρήγορο σκάκι. Οι παρτίδες δεν αναγράφονται σε παρτιδόφυλλα.
  8. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ: Χατζόπουλος Κωνσταντίνος.
  9. ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ :Θεοφυλακτίδης Ευστάθιος καιΣημαιοφορίδης Σταύρος (κληρώσεις).
      ΒΟΗΘΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΔΙΑΙΤΗΤΗ:  Ζαχαρίδης Κωνσταντίνος, Γκέτσεβιτς Ιβάν, Χατζόπουλος Κώστας, Βουνοτρυπίδης Σάββας.
 2. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:Θα απονεμηθούν κύπελλα μόνο στις πρώτες ομάδες Δημοτικών, Γυμνασίων και μετάλλια σε όλους τους παίκτες των τριών πρώτων ομάδων ανά όμιλο δημοτικών και γυμνασίων. Στα Λύκεια θα βραβευτεί η πρώτη ομάδα με κύπελλο και μετάλλια οι παίκτες της.

Αναμνηστικές βεβαιώσεις συμμετοχής θα δοθούν σε όλους τους παίκτες.
11. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ – ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:
11.1 Η νικήτρια ομάδα του αγώνα παίρνει 2 βαθμούς και η ηττημένη 0 βαθμούς. Αν το αποτέλεσμα του αγώνα είναι ισόπαλο, οι ομάδες παίρνουν από 1 βαθμό. Η ήττα χωρίς αγώνα τιμωρείται με αφαίρεση 1 βαθμού. Η ομάδα που σημειώνει νίκη χωρίς αγώνα παίρνει 2 βαθμούς και 3,5 πόντους, και η ομάδα που παίρνει το «bye» 2 βαθμούς και 2,5 πόντους.
11.2 Σε κάθε κενή σκακιέρα αφαιρείται μισός πόντος από το σύνολο των πόντων που συγκεντρώνουν οι παίκτες της.
11.3 Τα κριτήρια ισοβαθμίας είναι τα εξής : α) Βαθμοί, β) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων εφόσον όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες έχουν συναντηθεί μεταξύ τους, γ) Άθροισμα πόντων, δ) Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η , κ.ο.κ

 1. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ: Υποβάλλονται στο Διευθυντή Αγώνων με παράβολο 50,00€, το αργότερο αμέσως μετά την λήξη της υπόψη συνάντησης. Εκδικάζεται αμέσως από Τριμελή Επιτροπή που αποτελείται από τον Διευθυντή Αγώνων και δύο μέλη που θα επιλεγούν πριν την έναρξη των αγώνων. Οι αποφάσεις της Επιτροπής έχουν τελεσίδικο χαρακτήρα.
  13. ΓΕΝΙΚΑ:α) Για να αγωνισθεί μια ομάδα πρέπει να παρατάξει τουλάχιστον τρεις παίκτες, διαφορετικά μηδενίζεται για τον εν λόγω γύρο. Αν το επαναλάβει για δεύτερη φορά (μηδενισμός) αποβάλλεται από το πρωτάθλημα.

β) Μη προσέλευση μιας ομάδας σε ένα γύρο χωρίς προειδοποίηση σημαίνει αυτόματη αποβολή της ομάδας από το πρωτάθλημα.
14. ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ: Οι αρχηγοί των ομάδων, που μπορούν να είναι μόνο μαθητές, έχουν τα παρακάτω καθήκοντα και δικαιώματα: α) Συντάσσουν το φύλλο σύνθεσης της ομάδας τους και το υποβάλλουν στον διαιτητή της συνάντησης τουλάχιστον 10΄ πριν την έναρξη κάθε γύρου. Το φύλλο σύνθεσης ελέγχεται και συνυπογράφεται από τους αρχηγούς των ομάδων και τον διαιτητή της συνάντησης. β) Απαγορεύεται ρητά και απόλυτα στους αρχηγούς των ομάδων να συμβουλεύουν τους παίκτες τους. γ) Απαγορεύεται ρητά και απόλυτα στους αρχηγούς των ομάδων να συνομιλούν μεταξύ τους ή με οποιονδήποτε παίκτη τους στη διάρκεια της παρτίδας και για οποιονδήποτε λόγο παρά μόνο να προτείνουν ή να αποδέχονται προτάσεις ισοπαλίας. δ) Υπογράφουν το Φύλλο Αγώνος.
15. ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Το παράβολο συμμετοχής για κάθε παίκτη είναι 5,00€. Ο υπεύθυνος κάθε ομάδας θα πρέπει να καταθέσει το συνολικό παράβολο της ομάδας του, πριν την έναρξη των αγώνων.

 1. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι5 πρώτες ομάδες από τα Δημοτικά, και οι 3 πρώτες ομάδες από τα Γυμνάσια. Λύκεια από 1ηέως 5η θέση ελεύθερα.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ: Για ότι δεν καλύπτει η παρούσα προκήρυξη ισχύουν οι κανονισμοί της Ε.Σ.Ο. και της F.I.D.E., όπως και οι κανονισμοί υγειονομικών πρωτοκόλλων της Γ.Γ.Α.

ΕΚ ΤΩΝ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!