Ποια ήταν η «θεία Κίτσα» που προκάλεσε συγκίνηση με το θάνατό της από την Πτολεμαΐδα μέχρι και το Άγιον Όρος;

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Ποια ήταν η «θεία Κίτσα» που προκάλεσε συγκίνηση με το θάνατό της από την Πτολεμαΐδα μέχρι και το Άγιον Όρος;
Ποια ήταν η «θεία Κίτσα» που προκάλεσε συγκίνηση με το θάνατό της από την Πτολεμαΐδα μέχρι και το Άγιον Όρος;
Έστειλαν τα συλλυπητήρια τους από δημάρχους και βουλευτές της περιοχής μέχρι και αγιορείτες ενώ στην Πτολεμαΐδα θα δοθεί σε μια πλατεία το όνομα της

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή η Θεία Κίτσα της Πτολεμαΐδας, Κυριακή (Κίτσα) Κιοσκερίδου (Αθανασιάδου), μια εμβληματική μορφή της περιοχής που με τη στάση ζωής και την προσφορά έγινε στήριγμα για πολλούς ανθρώπους. Ήταν αντιπρόεδρος του Χριστιανικού – Φιλανθρωπικού Συλλόγου “Ο Καλός Σαμαρείτης” αφού ήταν από τα ιδρυτικά του μέλη το 1941. Δε διεκδίκησε ποτέ την προεδρία του συλλόγου όμως πρωτοστάτησε στο φιλανθρωπικό του έργο. Μαγείρευε για πάνω από 22 χρόνια για τους άπορους, το σπίτι της αποτελούσε χώρο παρηγοριάς κι αγάπης για όσους τα αναζητούσαν, ενώ έδινε και μαθήματα στα κατηχητικά της περιοχής.
Ένα ιδιαιτέρως αγαπητό πρόσωπο ειδικά στην περιοχή της Εορδαίας. Είχε τιμηθεί, τον Ιούλιο του 2015, για την προσφορά της, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Μακεδονίας.

-PNDBE.jpg

Οι κάτοικοι της Εορδαίας και της Δυτικής Μακεδονίας όπου ήταν ευρύτερα γνωστή την περιγράφουν ως ένα σπάνιο άνθρωπο! Είναι τόσο πλούσιο το έργο της που θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο. Άνθρωπος της θυσίας, δοτική, βαθιά θρησκευόμενη, ταπεινή, υπηρέτησε το Θεό από κάθε πόστο, πρόσφερε στον συνάνθρωπο με ειλικρινή ανιδιοτέλεια, ακούραστη, αδάμαστη, μέχρι την τελευταία στιγμή. Για την προσφορά της που είχε ξεπεράσει τα όρια της περιοχής, Αγιορείτες την αποκαλούσαν Γερόντισσα. 

Γεννήθηκε το 1926. Έφηβη κοπελίτσα ακόμα, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συλλόγου. Από την πρώτη στιγμή ανέλαβε ενεργό ρόλο ως κατηχήτρια, «οργώνοντας» την πόλη και τα γύρω χωριά. Μοίραζε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου δωρεάν την Αγία Γραφή, δίδασκε επί 80 χρόνια στους κύκλους μελέτης, πολλές φορές μάλιστα στην ποντιακή διάλεκτο. Λειτούργησε επί σειρά πολλών ετών τμήματα εκμάθησης κοπτικής-ραπτικής βοηθώντας πολλές κοπέλες να μάθουν την τέχνη και να βιοποριστούν. Υπήρξε επικεφαλής των συσσιτίων από την έναρξη της λειτουργίας τους μέχρι και σήμερα, μαγειρεύοντας για τους απόρους επί 22 συναπτά έτη. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Διοικητικό Συμβούλιο το 1971 και από τότε ήταν μέλος του για περισσότερα από 40 χρόνια. Ταύτισε τη ζωή της με τον σύλλογο τον οποίο υπηρέτησε πιστά και αδιάλειπτα και τα 80 χρόνια της λειτουργίας του, όντας το παλαιότερο και το πιο δραστήριο μέλος του.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

2-4GfAt.png

Η γερόντισσα Κυριακή από την Πτολεμαΐδα ήταν πνευματικό τέκνο της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας. ενώ υπήρξε και ενεργό μέλος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας από τον οποίο είχε τιμηθεί για την προσφορά της τον Ιανουάριο του 2018.

 

Ανακοινώσεις για τον θάνατό τους εξέδωσαν οι Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, βουλευτές της περιοχής αλλά και Αγιορείτες…

3-3do21.jpg

 

 

 

makthes.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!