Εορδαία: Βυζαντινολόγος στον παλαιό Άγιο Αθανάσιο Ερμακιάς

Eordaialive Team
2λ ανάγνωσης
Εορδαία: Βυζαντινολόγος στον παλαιό Άγιο Αθανάσιο Ερμακιάς

Εορδαία: Βυζαντινολόγος στον παλαιό Άγιο Αθανάσιο Ερμακιάς


 

Τους Θησαυρούς του Αγίου Αθανασίου Ερμακιάς, ένας από τους παλαιότερους Ναούς στο Δήμο Εορδαίας, καταγράφει και αξιολογεί Αρχαιολόγος με ειδικότητα στη Βυζαντινολογία από την Αρχαιολογική υπηρεσία Κοζάνης με σκοπό την συντήρηση  διάσωση και  την ανάδειξη τους.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

 

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ερμακιάς Δημήτρης Σακελλάρης, ο Ναός κατασκευάστηκε το 1880 από πετράδες μάστορες του χωριού με καταγωγή από την Ήπειρο και συντηρήθηκε το 2000, πλην όμως παραμένει στην παλαιά του κατάσταση, και χρήζει περαιτέρω εργασιών, καθώς επίσης οι εικόνες αλλά και τα υπόλοιπα κειμήλια εντός αυτού.

Το βλέμμα του επισκέπτη με την είσοδο του στην παλαιά εκκλησία αιχμαλωτίζει το περίτεχνο τέμπλο, που φιλοτεχνήθηκε την ίδια χρονική περίοδο με την ανέγερση του Ναού, και σύμφωνα με μαρτυρίες η χρηματοδότηση του προήλθε από την  τότε Αρχιεπισκοπή Μοναστηρίου.

«Είναι η πρώτη φορά που εξειδικευμένοι επιστήμονες ήρθαν στην Ερμακιά για να μελετήσουν όλο αυτόν τον πλούτο, να συντηρηθούν οι εικόνες και τα υπόλοιπα σκεύη, αντικείμενα, προσδοκώντας, πως με το πέρας όλων αυτών των εργασιών,  θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε ένα τμήμα του Ναού, σε Βυζαντινό Μουσείο, για να εκτεθούν τα κειμήλια. Θα ήταν χρήσιμο για την περιοχή μας» καταλήγει ο κ. Σακελλάρης

 

 

 

 

.ertnews.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!