AΘΗΝΑ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ- ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΟΣ : Ο ΠΕΡΔΙΚΚΑΣ (ΕΟΡΔΑΙΑΣ) ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Εορδαία: Μια μίνι συνέντευξη της Αθηνάς Τερζοπούλου στο eordaialive.com – H απάντηση στο αν θα είναι εκ νέου υποψήφια

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ

Εορδαία: Μια μίνι συνέντευξη της Αθηνάς Τερζοπούλου στο eordaialive.com – H απάντηση στο αν θα είναι εκ νέου υποψήφια

Κα Τερζοπούλου την πρώτη ερώτηση που θα θέλαμε να θέσουμε είναι τι αποκομίσατε μέχρι σήμερα , εδώ και τρία χρόνια από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με Πολύ ευθύτητα θα σας έλεγα ότι όταν κατεβήκαμε στις εκλογές  ίσχυαν άλλες διατάξεις και ξέραμε ότι θα λειτουργούσαμε μέσα σ ένα δημοκρατικό και συμμετοχικό καθεστώς, αλλά άλλη νομοθεσία μας βρήκε με την ανάληψη των καθηκόντων μας. Έτσι λοιπόν με τελείως αποδυναμωμένες από το νόμο τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης , πλην της τέταρτης παράταξης του κ. Καραβασίλη που δεχόμενη να αφομοιωθεί με αυτήν του Δημάρχου και εξασφαλίζοντας 2 αντιδημαρχίες κ .α , επιτεύχθηκε η αναγκαία πλειοψηφία στη λήψη των αποφάσεων από τον Δήμαρχο, ο οποίος σημειωτέον ουδέποτε μας ζήτησε συνεργασία , εμείς όμως είμασταν πάντα θετικοί σε οποιαδήποτε πρόταση μπορούσε να δημιουργήσει καλό στον Δήμο .

 

 

Δεν είστε επαγγελματίας πολιτικός και το δηλώνετε συχνά αυτό. Γιατί;

Kάθε πράξη που έχει αντίκτυπο στην κοινωνία είναι πολιτική και με αυτήν την έννοια δέχομαι τον όρο «του πολιτικού» και για τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης , τον οποίο υπηρετώ πάνω από 10 χρόνια . Στον χώρο αυτό λοιπόν της πολιτικής με αηδιάζει η χειραγώγηση που γίνεται από πολιτικούς στους πολίτες , που προκειμένου να εξασφαλίζουν Ψήφους, πληγώνουν συνειδήσεις  όσες φορές τάζουν και υπόσχονται ασύστολα . Το να συναντάς και να αναγκάζεσαι να συναναστρέφεσαι με  ψυχοπαθητικές προσωπικότητες που κατέχουν καίριες θέσεις και έχουν μάθει να βυσσοδομούν θέλει σπουδαίες ψυχικές αντιστάσεις που ευτυχώς τις διαθέτω. Πρέπει λοιπόν κάποτε να σπάσει αυτό το απόστημα και ο κάθε άνθρωπος από όποια όχθη κι αν είναι, να στέκεται περήφανα και αδούλωτα. Τότε πραγματικά έχει άλλη αξία η ζωή.

 

Με δυο λόγια πώς βλέπετε την διαχείριση της καθημερινότητας από την Δημοτική Αρχή ; Που ήταν και το στοίχημα της Δημοτικής αρχής;

Ξέρετε ,δυστυχώς ή ευτυχώς βλέπω είτε στις σκέψεις είτε στις πράξεις των ανθρώπων πράγματα ,που δε με καταλαβαίνουν ότι αντιλαμβάνομαι, γιατί συνήθως είμαι διακριτική στις αντιδράσεις . Είμαι όμως απαιτητική πρώτα με τον εαυτό μου και επειδή έχω ταξιδέψει και σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού , έχω να δηλώσω πως για μένα η κατάσταση Π.Χ στο Δημοτικό Πάρκο Ή στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, όπου θέλει να δώσει έμφαση η δημοτική αρχή με λουλουδάκια  είναι απελπιστική . Μην μιλήσω για τα απόκεντρα μέρη της πόλης ή για περιοχές στις κοινότητες που έχουν όψη εγκατάλειψης . Μη μιλήσω για τα αδέσποτα που παρόλα τις πολλές χιλιάδες ευρώ ενισχύσεων που πέφτουν από την πολιτεία , ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό έχει ξεφύγει η κατάσταση και πολλοί συμπολίτες μας διαμαρτύρονται για επιθέσεις. Με δυο λόγια σίγουρα δεν μπορώ ν απαντήσω , νομίζω όμως πως έδωσα το στίγμα.

 

Τι έχετε να πείτε για την μετάβαση στην μετα λιγνίτη εποχή;

Αρκετοί πολιτικοί έκαναν και κάνουν «καριέρα» « με την απολιγνιτοποίηση» . Το ζητούμενο όμως είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ωφέλειες στην κοινωνία. Η «μετάβαση» βέβαια   στην μεταλιγνίτη εποχή έρχεται εκ των άνω προς τα κάτω και όχι από κάτω προς τα πάνω και αισθάνθηκα αρκετές φορές ότι η επικοινωνία με την κοινωνία των πολτών είναι προσχηματική. Εμείς βέβαια ως δημοτική παράταξη καταθέσαμε τις προτάσεις μας, που έχουν δημοσιοποιηθεί επανειλημμένα και προς τον συντονιστή της Επιτροπής Δίκαιης Μετάβασης και προς τον περιφερειάρχη και πρώτοι θέσαμε την λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου στην περιοχή μας καθώς και την εξωηλεκτρική χρήση του λιγνίτη, που θέλει πολύ δουλεία, συνεργασίες και δυνατές προσωπικότητες να συνδράμουν.

 

Θα προχωρήσουν έργα της απολιγνιτοποίησης;

Υπάρχουν εξαγγελίες κάποιων εμβληματικών έργων από το Υπουργείο ανάπτυξης και Επενδύσεων που μέσω της διαχειριστικής αρχής της Α.Ε Μετάβαση, θέλουν να τα δρομολογήσουν   όπως π.χ. . δημιουργία ζώνης καινοτομίας,  ζώνης  κόμβου υδρογόνου , κέντρο υπερυπολογιστη Δυτ. Μακεδονίας  αλλά  έχω την αίσθηση ότι είναι γενικόλογες μέχρι σήμερα οι αναφορές.
Με τις αποκαταστάσεις των εδαφών?  Τι γίνεται;
Είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση περί τα 300 εκατ. ευρώ ,με την υποχρέωση η ΔΕΗ να μεταβιβάσει στο κράτος ( μέσω της ΑΕ μετάβαση που υπάγεται  στο Υπουργείο ανάπτυξης και Επενδύσεων) τα  εξορυχθεντα εδάφη της, πουθενά δεν είδα όμως να γίνεται λόγος ποια ακριβώς είναι η αξία των  εδαφών  που θα μεταβιβαστούν, και ποιο είναι το κόστος των  συγκεκριμένων εργασιών εξυγίανσης και αποκατάστασής τους.
Με τις ΑΠΕ τι γίνεται; Τις φρενάρουν με το γενικό και περιφερειακό χωροταξικό που δεν ψηφίστηκε ακόμη;  
Οι ΑΠΕ μπήκαν εδώ και πολλά χρόνια στην ζωή μας πανελλαδικά και θα μπαίνουν ακόμη περισσότερο. Είναι το παρόν και το μέλλον. Το 2050 το λιγνιτικό αποτύπωμα πρέπει να ναι μηδενικό.
Ένας σημαντικότατος κλάδος που πρέπει ν αναπτυχθεί είναι αυτός της αποθήκευσης ενέργειας,  διότι οι ΑΠΕ δεν είναι παντός καιρού.
Και μολονότι οι υποδομές για αποθήκευση ενέργειας είναι επιλέξιμες από τα περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε , οι αναφορές σ αυτές τις υποδομές είναι γενικολογίες, απουσιάζουν σημαντικές λεπτομέρειες.
Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είστε παρούσα; 
 
θα ήθελα…..δύσκολες ερωτήσεις!

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida
Tagged