100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το 3ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας τιμά και θυμάται.

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το 3ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας τιμά και θυμάται.

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το 3ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας τιμά και θυμάται.

 

«Προς την αδελφήν στρατιώτου. Γράμματα από το Μικρασιατικό Μέτωπο»

Σε μια λιτή εκδήλωση, με τον τίτλο «Κάπου ακούγονταν πουλιά»,  οι μαθήτριες του 3ουΓυμνασίου Πτολεμαΐδας  αναβίωσαν τα γράμματα του στρατιώτη Ιωάννη Λυρώνη που πολέμησε και «έπεσε» στο Μικρασιατικό Μέτωπο. Η αλληλογραφία του νεαρού στρατιώτη με τη Σμαράγδα Μοστράτου, η οποία ανήκε στον Σύνδεσμο «Αδελφή Στρατιώτου» στην Κωνσταντινούπολη, εκτός  από  το να φέρει μνήμες πόνου της εκστρατείας στον Σαγγάριο, ανέδειξε τον ρόλο αυτών των γυναικών στην ηθική κυρίως στήριξη των στρατιωτών.  Οι μαθήτριες  μέσα από τις δικές τους  φωνές  ζωντάνεψαν την προσωπική ιστορία του άδικα χαμένου νέου, αλλά και μαζί την ιστορία όλων αυτών που δεν επέστρεψαν, αυτών που  έμειναν για πάντα στα χώματα της Ανατολής. Τα δακρυσμένα μάτια των παιδιών και οι βουρκωμένοι καλεσμένοι πρόσφεραν το μνημόσυνο που έπρεπε στις άταφες ψυχές.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Απριλίου, στο φουαγιέ του Βαρβούτειου  Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας, αλλά μετά από αίτημα της αντιδημαρχίας  παιδείας του Δήμου Εορδαίας, επαναλήφθηκε στις  14 Μαΐου.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί : Όλγα Ντέλλα, Βίκυ Χατζηκυριάκου και Δώρα Κοκοβιάδου. Τις φωνές και τις ψυχούλες  τους έδωσαν οι μαθήτριες: Αβραμίδου Αφροδίτη, Αλευρίδου Κωνσταντίνα, Ανανιάδου Ελένη, Βρίγκα Μαριάνθη, Καμπούρη Αναστασία, Ματθαίου Μαίρη και Μιχαήλ Σοφία.

 

 

ioannis 8 ioannis 7 ioannis 5 ioannis 2

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida
Tagged