Δ. Μακεδονία: «Όχι» στην λειτουργία ΧΥΤΑ αμιάντου και τοξικών αποβλήτων από το περιφερειακό συμβούλιο

Δ. Μακεδονία: «Όχι» στην λειτουργία ΧΥΤΑ αμιάντου και τοξικών αποβλήτων από το περιφερειακό συμβούλιο

stefanos tsikas ptolemaida teba pdm
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ. Μακεδονία: «Όχι» στην λειτουργία ΧΥΤΑ αμιάντου και τοξικών αποβλήτων από το περιφερειακό συμβούλιο

Ενάντια στη μεταφορά αμιάντου και άλλων τοξικών αποβλήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στον χώρο των πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι, τάσσεται με απόφασή του το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. Το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής (14/2/2022) συνεδρίασης με κοινή πρωτοβουλία της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, οι επικεφαλής των οποίων ζητούσαν ξεκάθαρη θέση από την περιφερειακή αρχή.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Στέφανος Πράσσος, ανέφερε ότι δεν πρέπει να έρθει «ούτε ένα κιλό αμίαντος στα πρώην ΜΑΒΕ, αλλά και στη Δυτική Μακεδονία», ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αντώνης Τσάκωνας, ο οποίος ψήφισε «λευκό», τόνισε ότι η διαχείριση των τοξικών αποβλήτων δεν πρέπει να γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά να υπάρχει εθνικός σχεδιασμός. Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γεωργία Ζεμπιλιάδου επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση έχει ψηφίσει Νόμους, «που παρακάμπτουν την κοινωνία και τα θεσμικά της όργανα», καθώς όπως ανέφερε με μία τεχνική έκθεση, η οποία θα υποβληθεί στον υπουργό, μπορεί στα ΜΑΒΕ να γίνει ΧΥΤΑΜ για όλη τη χώρα.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην περιφερειάρχης, Θεόδωρος Καρυπίδης, αφού τόνισε ότι τα ΜΑΒΕ έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας, επισήμανε ότι πρέπει «να φύγει σθεναρά ένα μήνυμα από όλους» προς κάθε κατεύθυνση ότι  «η διαχείριση αποβλήτων είναι σημαντική περίπτωση για τη Δυτική Μακεδονία».

Για ξεκάθαρη θέση που ήταν και προεκλογική δέσμευση έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος τόνισε πως «ότι δεν είναι σύμφωνο με τις τοπικές κοινωνίες δεν πρόκειται να προχωρήσει», ενώ έκανε λόγο για υπερβολές της αντιπολίτευσης, τόσο της κ. Ζεμπιλιάδου όσο και του κ. Καρυπίδη και κατηγόρησε τη βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Καλλιόπη Βέττα, ότι δεν ισχύουν τα όσα ανέφερε για τον ενταφιασμό 800.000 τόνων αμιάντου απ’ όλη τη χώρα στα ΜΑΒΕ, με απόφαση της περιφερειακής αρχής.

Αντίθετοι σε κάθε περίπτωση ενταφιασμού τοξικών αποβλήτων στα πρώην ορυχεία αμιάντου στο Ζιδάνι ήταν και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, Τρανοβάλτου, Ρυμνίου και Αιανής, που παρευρέθηκαν επίσης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

 

 

 

.ertnews.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.