Χαριστική Βολή» στους Κτηνοτρόφους από την Ευλογιά – Αντιπαράθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για Υποστελέχωση και Καθυστερήσεις στις Αποζημιώσεις

3λ ανάγνωσης
κουπα καφε Πτολεμαιδα - Εορδαια

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει διάλυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, ενώ η Περιφερειακή Αρχή ανακοινώνει 16 προσλήψεις-«ασπιρίνη» μέσω ΑΣΕΠ, την ώρα που τα κοπάδια αποδεκατίζονται.

Σε μείζον ζήτημα για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα της Δυτικής Μακεδονίας εξελίσσεται η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, με το θέμα να κυριαρχεί και να προκαλεί σφοδρή πολιτική σύγκρουση στην τελευταία συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η αντιπολίτευση, με τον ερωτώντα επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νόντα Στολτίδη, να κάνει λόγο για «χαριστική βολή» σε έναν κλάδο που ήδη δοκιμάζεται σκληρά από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Στην τοποθέτησή του, ζωγράφισε μια ζοφερή εικόνα για την κατάσταση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, καταγγέλλοντας:

  • Τραγική υποστελέχωση: Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες λειτουργούν στα όριά τους, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό για να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους και να εφαρμόσουν τα μέτρα βιοασφάλειας.
  • Απαρχαιωμένος εξοπλισμός: Οι ελλείψεις σε υπηρεσιακά οχήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθιστούν την επιτήρηση της νόσου σχεδόν αδύνατη.
  • Απαράδεκτες καθυστερήσεις: Οι κτηνοτρόφοι που χάνουν τα ζώα τους περιμένουν μήνες για να λάβουν τις αποζημιώσεις, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οικονομική εξόντωση.

Από την πλευρά της, η Περιφερειακή Αρχή παραδέχτηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Αμανατίδης, ενημέρωσε το σώμα ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τρεις εστίες της νόσου στην Περιφέρεια (μία στη Φλώρινα με 300 ζώα και δύο στην Κοζάνη με 910 ζώα), οι οποίες οδήγησαν στην υποχρεωτική θανάτωση και υγειονομική ταφή περίπου 1.210 ζώων.

Ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι η Περιφέρεια ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές για τον συντονισμό των δράσεων, όπως η λειτουργία 18 σημείων απολύμανσης.

Ως κεντρική απάντηση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι, κατόπιν αιτημάτων της Περιφέρειας, εγκρίθηκαν 16 νέες μόνιμες θέσεις κτηνιάτρων για την επόμενη διετία. Ωστόσο, η παραδοχή του ότι η κάλυψη αυτών των θέσεων εξαρτάται από τις χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ προκάλεσε νέο γύρο αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, η οποία αντέτεινε ότι πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη λύση σε ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεση δράση.

Ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Πασχάλη Χαρούμενου, ο οποίος, όντας και ο ίδιος κτηνοτρόφος, εξομολογήθηκε: «Για την τελευταία μονάδα που χάθηκε, έκλαψα τρεις φορές. Είναι και το αισθηματικό κομμάτι για εμάς που ζούμε από μωρά παιδιά με τα ζώα».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την αγωνία των κτηνοτρόφων να παραμένει στο αποκορύφωμά της, καθώς η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι αποζημιώσεις καθυστερούν και οι άμεσες λύσεις για την ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών παραμένουν αβέβαιες.

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΗ kozani-1gbps-local-s
ΔΕΗ myHome GasControl | ΔΕΗ
⚧️ Unisex Fashion ⚧️ Αθλητικό | Urban | Street Ρούχα • Αξεσουάρ • Gym Γιατί το στυλ θέλει ⚡FLEX⚡
texniko grafeio
aioliki vermiou
a close-up of a fruit
nikou sidiroupouloy
delikostas antallaktola
blue art drone ptolemaida eordaia
Radio kapsoyra
Melodia1024
ioardanidis
laika se matsore