Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Ο ΟΕΝΕΦ διοργάνωσε τη δράση Exchange EU με εκπροσώπους λιγνιτικών περιοχών από Τσεχία και Εσθονία

6λ ανάγνωσης
Ο ΟΕΝΕΦ διοργάνωσε τη δράση Exchange EU με εκπροσώπους λιγνιτικών περιοχών από Τσεχία και Εσθονία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Exchange EU, που υλοποίησε ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των δράσεων του για τη Δίκαιη Μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία.

 

Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος ExchangeEU, πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη 18 Απριλίου έως και την Πέμπτη 20 Απριλίου 2023, στη Φλώρινα. Οι ομάδες που συμμετείχαν απαρτίζονταν από εκπροσώπους τοπικών και περιφερειακών φορέων από την Τσεχία και την Εσθονία (Ida-Virumaa και Moravia-Silesia) και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Το ExchangeEU που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021, είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγών για τις περιφέρειες άνθρακα+ της ΕΕ, που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο απολιγνιτοποίησης. Ο στόχος ήταν η δημιουργία μιας ενδοευρωπαϊκής ανταλλαγής για την αντιμετώπιση των αναγκών των επαγγελματιών στις περιφέρειες άνθρακα+. Το πρόγραμμα έφερε σε επαφή ενδιαφερόμενους φορείς από διαφορετικές περιοχές άνθρακα+ από όλη την ΕΕ και δημιούργησε μια μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή πληροφοριών και μάθηση. Παρείχε την ευκαιρία για ομότιμες συναντήσεις με στόχο τη δημιουργία μακροχρόνιων δεσμών που μπορούν να επιταχύνουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια σε διάφορες περιφέρειες της ΕΕ και αποτέλεσε μέρος της πρωτοβουλίας Coal Regions in Transition (CRiT) που υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, Δρ. Κώστας Φιλιππίδης κήρυξε την επίσημη έναρξη των εργασιών του προγράμματος και καλωσόρισε τους εκπροσώπους από την Τσεχία και την Εσθονία ευχαριστώντας τους για τη συμμετοχή τους και την ουσιαστική συμβολή τους στο πρόγραμμα. Επίσης, δήλωσε ότι ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός σε όλες τις προσπάθειες ανταλλαγής καλών πρακτικών για την πράσινη μετάβαση και τη συμμετοχή της κοινωνίας σε αυτήν.

 

Στη συνέχεια, ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου παρουσίασε τις δράσεις και τα πεπραγμένα του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης και ανέλυσε τον ρόλο των νέων μέσα από τις δράσεις του Ομίλου.

 

Κατόπιν χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Σωτήριος Βόσδου, που συνεχάρη τους διοργανωτές και τους/τις συμμετέχοντες/ουσες για τη συνεργασία αυτή, που θα έχει ως απώτερο σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών για μια πιο δίκαιη μετάβαση.  Τις εργασίες της συνάντησης παρακολούθησε επίσης ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Βασίλειος Γιαννάκης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους/τις συμμετέχοντες/ουσες, τονίζοντας πως η εμπλοκή των νέων στη διαδικασία της δίκαιης μετάβασης είναι ζωτικής σημασίας. Οι κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις της περιοχής μας, όπως η ανεργία, το brain drain, η έλλειψη ευκαιριών και εκπαίδευσης, κάνουν αδήριτη την ανάγκη οι νέοι και νέες να αφιερώσουν χρόνο για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, αλλά και να ενεργοποιηθούν ώστε να συμμετέχουν στη διαδικασία της δίκαιης μετάβασης με τη συνεργασία τόσο των τοπικών όσο και των περιφερειακών αρχών. Ακολούθησαν οι εισαγωγικές παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν από κάθε συμμετέχουσα ευρωπαϊκή περιφέρεια στην Ταράτσα του ξενοδοχείου Λύγκος και υλοποιήθηκε σχετικό εργαστήριο (workshop) με τους συμμετέχοντες και εκπροσώπους των λιγνιτικών περιοχών από Ελλάδα, Εσθονία και Τσεχία αναφορικά με την κατάσταση της συμμετοχής των νέων στη διαδικασία της μετάβασης.

 

Την ίδια ημέρα οι συμμετέχοντες/ουσες επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Σωτήριο Βόσδου, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας προκειμένου να ενημερωθούν για τον ρόλο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τις προτεινόμενες δράσεις για τη Δίκαιη Μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και για το πώς επηρεάζονται οι τοπικές κοινότητες από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

 

Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2023, οι συμμετέχοντες/ουσες επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Φλώρινας, κ. Βασίλειο Γιαννάκη, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το τι κάνει κάνει ο Δήμος Φλώρινας σε ό,τι αφορά στην εύρεση κοινών παρονομαστών για την ενεργότερη εμπλοκή των νέων στη δίκαιη μετάβαση. Ακολούθως, υλοποιήθηκε εργαστήριο κατά το οποίο οι συμμετέχοντες/ουσες εκπρόσωποι αντάλλαξαν εμπειρίες σχετικά με τη συμμετοχή τους στην επιτροπή παρακολούθησης του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης. Πιο συγκεκριμένα, κατάφεραν να πραγματευτούν τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι στην υλοποίηση των έργων που χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης. Έγινε αναφορά στις δεξιότητες και γνώσεις που χρειάζονται οι νέοι για να διαδραματίσουν αυτόν τον ρόλο και παράλληλα αναδείχθηκαν τα έργα του προγράμματος EUTeens4Green στις συμμετέχουσες χώρες.

 

Έπειτα, οι συμμετέχοντες/ουσες επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Γρηγόριο Τσιούμαρη στην Πτολεμαΐδα και ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος με στόχο να τεθούν οι βάσεις για μελλοντικές συμμαχίες μεταξύ περιφερειών και τοπικών οργανώσεων νεολαίας, για μια πιο δίκαιη και πράσινη μετάβαση.

 

Στο τέλος της ημέρας, οι συμμετέχοντες/ουσες επισκέφτηκαν το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Φιλώτα, όπου μπόρεσαν να περιηγηθούν στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου, αλλά και να ανακαλύψουν τις πρότυπες εφαρμογές ΑΠΕ, όπως προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

 

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ανταλλαγής ExchangeEU κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, να επωφεληθούν από τη διάδραση μεταξύ τους, να προτείνουν καινοτόμες και προσαρμοσμένες λύσεις για κάθε συμμετέχουσα περιοχή, αλλά και να εκμεταλλευτούν πρακτικές ευκαιρίες μάθησης, ώστε να δημιουργήσουν μία  κοινότητα και ένα δίκτυο επαγγελματιών με συνεχές και μόνιμο αντίκτυπο στις τοπικές τους κοινωνίες.

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ο ΟΕΝΕΦ διοργάνωσε τη δράση Exchange EU με εκπροσώπους λιγνιτικών περιοχών από Τσεχία και Εσθονία Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ο ΟΕΝΕΦ διοργάνωσε τη δράση Exchange EU με εκπροσώπους λιγνιτικών περιοχών από Τσεχία και Εσθονία Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ο ΟΕΝΕΦ διοργάνωσε τη δράση Exchange EU με εκπροσώπους λιγνιτικών περιοχών από Τσεχία και Εσθονία Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ο ΟΕΝΕΦ διοργάνωσε τη δράση Exchange EU με εκπροσώπους λιγνιτικών περιοχών από Τσεχία και Εσθονία Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ο ΟΕΝΕΦ διοργάνωσε τη δράση Exchange EU με εκπροσώπους λιγνιτικών περιοχών από Τσεχία και Εσθονία Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ο ΟΕΝΕΦ διοργάνωσε τη δράση Exchange EU με εκπροσώπους λιγνιτικών περιοχών από Τσεχία και Εσθονία Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ο ΟΕΝΕΦ διοργάνωσε τη δράση Exchange EU με εκπροσώπους λιγνιτικών περιοχών από Τσεχία και Εσθονία Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ο ΟΕΝΕΦ διοργάνωσε τη δράση Exchange EU με εκπροσώπους λιγνιτικών περιοχών από Τσεχία και Εσθονία Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ο ΟΕΝΕΦ διοργάνωσε τη δράση Exchange EU με εκπροσώπους λιγνιτικών περιοχών από Τσεχία και Εσθονία Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ο ΟΕΝΕΦ διοργάνωσε τη δράση Exchange EU με εκπροσώπους λιγνιτικών περιοχών από Τσεχία και Εσθονία Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ο ΟΕΝΕΦ διοργάνωσε τη δράση Exchange EU με εκπροσώπους λιγνιτικών περιοχών από Τσεχία και Εσθονία Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ο ΟΕΝΕΦ διοργάνωσε τη δράση Exchange EU με εκπροσώπους λιγνιτικών περιοχών από Τσεχία και Εσθονία Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ο ΟΕΝΕΦ διοργάνωσε τη δράση Exchange EU με εκπροσώπους λιγνιτικών περιοχών από Τσεχία και Εσθονία

Οι Νέοι Μπροστά!

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *