Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Τοποθέτηση ΕΒΕ Κοζάνης για τα αποτελέσματα της δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  για την υποστήριξη των Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία

4λ ανάγνωσης

Το Επιμελητήριο Κοζάνης οφείλει να τοποθετείται και να αξιολογεί τις παρεμβάσεις της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης που στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των δικαιούχων του προγράμματος της ενίσχυσης πληττόμενων επιχειρήσεων που προκήρυξε ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης, οφείλουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Χαιρετίζουμε την προκήρυξη και υλοποίηση της δράσης, αλλά και κάθε δράσης η οποία στηρίζει την πληττόμενη επιχειρηματικότητα. Παρακινούμε κάθε αρμόδια αρχή, να συνεχίσει να κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Όμως, η συγκεκριμένη δράση φαίνεται να είχε σημαντικά προβλήματα στο σχεδιασμό της. Συγκεκριμένα, τα κριτήρια που όρισαν τις βαθμολογίες των αιτήσεων, παρουσίασαν κατά περίπτωση στρεβλή εικόνα για το ποιες είναι οι πληττόμενες επιχειρήσεις, και πρέπει τελικά να υποστηριχθούν.

– Δεν υπήρξε ειδική πρόνοια πριμοδότησης των επιχειρήσεων που έκλεισαν βιαίως με κρατική εντολή.

– Δεν δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στη μείωση της κερδοφορίας, σε σχέση με τις ΕΜΕ

– Δεν αποκλείστηκαν οι επιχειρήσεις που αύξησαν το τζίρο τους στην επίμαχη περίοδο

– Δεν αποκλείστηκαν οι επιχειρήσεις που αύξησαν την κερδοφορία τους την επίμαχη περίοδο.

– Το μέγιστο ποσό επιδότησης κρίνεται υπερβολικό για την πλειοψηφία των ωφελούμενων.

– Το ποσό επιδότησης δεν συνδέθηκε με το βαθμό που επλήγη η κάθε επιχείρηση

– Τα έξοδα της χρήσης του 2019, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτυπώσουν τις οικονομικές “πληγές” που προέκυψαν για μια επιχείρηση το 2020 λόγω του κορωνοϊού. Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα συναδέλφων, που αποδέχονται πως η οικονομική ζημία τους, είναι σαφώς μικρότερη από το ποσό με το οποίο θα υποστηριχθούν.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι, συνετέλεσαν στο να εξαντληθεί πολύ γρήγορα ο προϋπολογισμός του προγράμματος. Να σημειωθεί ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν είχαμε μείνει στον αρχικό προϋπολογισμό, ο οποίος ήταν υποτετραπλάσιος του τελικού. Ευτυχώς στο θέμα εκείνο η Περιφερειακή Αρχή επέδειξε αντανακλαστικά. Παρ’ όλα αυτά όμως, συμπεραίνουμε τελικώς πως η στόχευση του προγράμματος δεν ήταν να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που βάσει των οικονομικών στοιχείων είχαν μειωμένο τζίρο. Αλλά γενικώς όλες οι επιχειρήσεις (που οι ΚΛΑΔΟΙ τους θεωρούνται από το Κράτος πληττόμενοι) και γενικώς οι θέσεις εργασίας.

Το Επιμελητήριο Κοζάνης εκφράζει τη δυσαρέσκεια του, για την αποτελεσματικότητα που θα έχει τελικά το μέτρο για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και για τον μέσο επαγγελματία. Προτείνουμε να διερευνηθεί κάθε πιθανή δυνατότητα να υποστηριχθούν και όλες οι υπόλοιπες πραγματικά πληττόμενες επιχειρήσεις, με επέκταση αυτής της δράσης ή προκήρυξη νέας σε άμεσο χρόνο. Πρώτα για να προλάβουμε τα ενδεχόμενα λουκέτα που θα εμφανιστούν στην αγορά, και μετά για να αποκατασταθεί το αίσθημα αδικίας που υπάρχει στις τάξεις των συναδέλφων μας.

Αναγνωρίζουμε το όποιο μερίδιο ευθύνης μας αναλογεί και παρακινούμε τον Περιφερειάρχη να διαμορφώσει πλαίσιο συνεργασίας με τα 4 Επιμελητήρια της περιοχής, αλλά και με το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο. Η συζήτηση που γίνεται κατόπιν εορτής αυτές τις μέρες, με τον Περιφερειάρχη να απαντά μέσω συνεντεύξεων τύπου ίσως δεν έχει κάποιο νόημα. Ίσως όμως αποτελέσει τη σωστή οδό για την επόμενη φορά.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *