Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Λάζαρος Μαλούτας: «Το ζήτημα της Ακρινής απαιτεί ξεκάθαρες και ειλικρινείς θέσεις»

4λ ανάγνωσης
Λάζαρος Μαλούτας: «Το ζήτημα της Ακρινής απαιτεί ξεκάθαρες και ειλικρινείς θέσεις»

Λάζαρος Μαλούτας: «Το ζήτημα της Ακρινής απαιτεί ξεκάθαρες και ειλικρινείς θέσεις»

 

Είναι κρίμα το ζήτημα της Ακρινής να  χρησιμοποιείται για ανούσιες αντιπολιτευτικές κριτικές, πολιτικάντικες διαπιστώσεις και παιχνίδι εντυπώσεων.

Σεβόμενος τους κατοίκους της Ακρινής και με μοναδικό στόχο την ΚΑΘΑΡΗ και χωρίς ουδεμιά ασάφεια θέση μου, θα την καταθέσω και γραπτά, πέραν της προφορικής τοποθέτησης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.

Η βασική μου θέση για το ζήτημα της Ακρινής συνοψίζεται στη βεβαιότητα, ότι η Ακρινή θα αποφασίσει για το μέλλον της. Ο Δήμος Κοζάνης και εγώ προσωπικά θα υποστηρίξουμε θεσμικά την απόφαση της Ακρινής, όποια κι αν είναι αυτή.

Για όσους αρέσκονται στα πολιτικά παιχνίδια και χρησιμοποιούν το θέμα της Ακρινής γι’ αυτό το σκοπό, θα ήθελα να σημειώσω πως αγωνίζομαι να λύσω τα προβλήματα και όχι να φανώ αρεστός ή δυσάρεστος. Γνωρίζω τον θεσμικό μου ρόλο και τί απορρέει από αυτόν και πράττω όπως προβλέπεται.

Και είναι πασιφανές, ότι  δεν απεμπόλησα κανένα νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ακρινιωτών. Όποιος διαβάσει προσεκτικά και χωρίς σκοπιμότητα διαστρέβλωσης την απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία υιοθετεί πλήρως την Απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Ακρινής,  θα διαπιστώσει ότι κατά προτεραιότητα κατόπιν δικής μου εισήγησης, το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης «στηρίζει αταλάντευτα τη μετεγκατάσταση…» και «καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της νομοθετημένης υποχρέωσης μετεγκατάστασης της Ακρινής».

Αναφορικά με τις αιχμές για υποδαύλιση της διχόνοιας ανάμεσα στους κατοίκους, θα ήθελα να επισημάνω πως είναι προφανές ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ανάμεσά τους. Το αποδεικνύει και η απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας για το ζήτημα της μετεγκατάστασης. Κανείς δεν υποκινεί υπογείως τη διχογνωμία.  Η  επίκληση περί διχασμού και συμμετοχής σε θεσμική εκτροπή μόνο σκοπιμότητα και δόλο αποδεικνύει από την παράταξη «Κοζάνη, τόπος να ζεις». Και μόνο το γεγονός, ότι αναφέρεται στο δημόσιο λόγο μία τέτοια πρακτική, υποτιμά τους ίδιους τους κατοίκους.  Εκείνοι ζουν δίπλα στα ορυχεία, εκείνοι έχουν την άποψη που βαρύνει περισσότερο. Δεν είναι μαριονέτες. Όσο και αν κάποιοι διατείνονται λοιπόν για τον σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών, λησμονούν ότι στους δημοκρατικούς θεσμούς οι πλειοψηφίες ορίζουν τις αποφάσεις.

Επιπλέον, επισημαίνω ότι η μετεγκατάσταση της Ακρινής πάντοτε είχε ως προϋπόθεση την πολιτική βούληση. Η βούληση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παρούσα φάση δεν συμπεριλαμβάνει την μετεγκατάσταση. Άποψη που είχε καταστήσει σαφή και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, υπογραμμίζοντας πως η μετεγκατάσταση της Ακρινής δεν μπορεί να γίνει. Πλέον, άπαντες κάνουν λόγο για μία εναλλακτική και ρεαλιστική λύση.  Η λύση για την Ακρινή πρέπει να δοθεί ΧΘΕΣ. Δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης.

Κλείνοντας, θέλοντας να επισημάνω τη διαχρονική μου στήριξη στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της Ακρινής, θα ήθελα να υπογραμμίσω πως το 2013 τάχιστα ολοκληρώσαμε όλες τις διαδικασίες του σχεδίου μετεγκατάστασης.

Οι κύριοι και οι κυρίες της δημοτικής κίνησης ¨Κοζάνη, τόπος να ζεις¨ κατά την πενταετή τους θητεία, αποτέλεσαν άραγε «θεματοφύλακα και εγγυητή» της διαδικασίας μετεγκατάστασης; Καλό θα είναι να ξαναδούν με προσοχή τη θητεία τους ως δημοτική αρχή και ως αντιπολίτευση, για να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν το παράδειγμα της υποκρισίας, καθώς από τη μία θεωρούν εκτροπή την όποια αναφορά σε εναλλακτική πρόταση και ταυτόχρονα απαιτούν για αυτήν βελτιστοποίηση, αποσαφήνιση και δέσμευση με νομική μορφή. Όμως, το ζήτημα της Ακρινής απαιτεί  ξεκάθαρες και ειλικρινείς θέσεις.

 

Λάζαρος Μαλούτας,

Δήμαρχος Κοζάνης

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *