Κοζάνη: Με δημοψήφισμα η απόφαση για την Ακρινή – Μετεγκατάσταση ή εναλλακτικό σχέδιο

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Κοζάνη: Με δημοψήφισμα η απόφαση για την Ακρινή – Μετεγκατάσταση ή εναλλακτικό σχέδιο

Κοζάνη: Με δημοψήφισμα η απόφαση για την Ακρινή – Μετεγκατάσταση ή εναλλακτικό σχέδιο

ε αντεγκλήσεις, διαφωνίες και διαμαρτυρίες συνεχίστηκε επί 5 ώρες η ενημέρωση των κατοίκων της Ακρινής του Δήμου Κοζάνης για το εναλλακτικό τελικό σχέδιο που προτάθηκε από την πολιτεία για το μέλλον του χωριού.

Tα ερωτήματα και οι τοποθετήσεις μετά τις διευκρινήσεις, κινήθηκαν ως επί τo πλείστον στο θέμα της μετεγκατάστασης. Eνταση προκλήθηκε και κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του Δημάρχου δυσαρέσκεια Λάζαρου Μαλούτα όταν χαρακτηριστικά ανέφερε “Δεν τίθεται θέμα μετεγκατάστασης, οι κάτοικοι θα αποφασίσουν για το μέλλον της κοινότητας, να βρείτε κομματικό χώρο να στήριξει τη μετεγκατάσταση”.

Μεγάλο θέμα άνοιξε στη λαϊκή συνέλευση της Ακρινής, μετά από ερωτήσεις κατοίκων αλλά και του Προέδρου του Συλλόγου Περιβάλλοντος, Κώστα Πουτακίδη, σχετικά με τα εδάφη της περιοχής στο σύνολο των 5.500 στρεμμάτων, τα οποία η ΔΕΗ έχει δικαίωμα να απαλλοτριώσει. Ο κ. Πουτακίδης όπως και αρκετοί κάτοικοι, έκαναν λόγο για ζωτικής σημασίας περιοχή.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Λόγος έγινε και για το μεγάλο φωτοβολταϊκό, για το ποιός θα το κατασκευάσει και από που θα χρηματοδοτηθεί. Από την πλευρά του ο Ιωάννης Μπούκης, (ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε), απαντώντας στα ερωτήματα των κατοίκων τόνισε πως η πρόταση είναι κοστολογημένη και το μεγάλο φωτοβολταϊκό θα κατασκευάσει η ΔΕΗ ΑΕ ή η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ».

Για τα συγκεκριμένα στρέμματα, ερώτημα έθεσε και ο πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Αναπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος ο οποίος ζήτησε να διευκρινιστεί ποια από τα 5.500 στρέμματα της Ακρινής θα γίνουν φωτοβολταϊκά.

Αξίζει να σημειωθεί και η τοποθέτηση του δικηγόρου από το Σύλλογο Περιβάλλοντος Ακρινής, που δημιούργησε επίσης εντάσεις. Ο νομικός Αναστάσιος Γκανάτσιος, επεσήμανε ότι το θέμα της μετεγκατάστασης για την μη εφαρμογή του νόμου βρίσκεται στο ΣΤΕ και αναμένεται η απόφαση, εφόσον υπάρξει θετική έκβαση τότε το Υπουργείο θα πρέπει και να τον εφαρμόσει, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν καλό να περιμένουν πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση.

Δεν ήταν λίγες οι φωνές που υποστήριξαν παράλληλα ότι ο νόμος πλέον δεν είναι σε ισχύ από το 2021. Ο υφυπουργός και βουλευτής Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος αφού παρουσίασε το ιστορικό με το νόμο για την μετεγκατάστσση και το γεγονός ότι δεν είναι σε ισχύ πλέον σημείωσε χαρακτηριστικά “Εμείς φέραμε μια πρόταση εσείς θα αποφασίσετε”.

Ο βουλευτής στην ΠΕ Κοζάνης της ΝΔ Στάθης Κωνσταντινίδης, ανέφερε από την πλευρά του πως ο Πρωθυπουργός δεν έχει κλείσει οριστικά το θέμα ενώ ο Γιώργος Αμανατίδης υπογράμμισε ότι εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ δεν θα πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.

Ωστόσο η διαδικασία με την ολοκλήρωση της λαϊκής συνέλευσης παραμένει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες για το τι μέλλει γενέσθαι, αν και φάνηκε ξεκάθαρα πως το δίλημμα που μπαίνει είναι μετεγκατάσταση ή εναλλακτικό σχέδιο για την Ακρινή, που οι κάτοικοι θα αποφασίσουν στο δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί το επόμενο διάστημα με κύριο μέλημα όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο του χωριού Θεοχάρη Καζαντζίδη, να διασφαλιστεί η ενότητα των κατοίκων.

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!