Κοζάνη: Κερδίζει έδαφος η καλλιέργεια καπνού

Κοζάνη: Κερδίζει έδαφος η καλλιέργεια καπνού

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΚΟΖΑΝΗ

Κοζάνη: Κερδίζει έδαφος η καλλιέργεια καπνού

 

Στροφή των αγροτών στην καλλιέργεια του καπνού παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Κοζάνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Καπνικού Συλλόγου Νεάπολης, Γιώργο Τσαμπαρλίδη, τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπονται οι εναλλακτικές καλλιέργειες στη Δυτική Μακεδονία, όπως τα αρωματικά φυτά, και παρατηρείται μία στροφή στον καπνό, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό έσοδο, όπως ο ίδιος τονίζει μιλώντας στην ΕΡΤ.

%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%B1 1Στην περιοχή της Νεάπολης στο Δήμο Βοΐου η καπνοκαλλιέργεια αποτελούσε την βασική πηγή εσόδων για τους αγρότες μαζί με τα σιτηρά και τα όσπρια. Αν και οι εναλλακτικές καλλιέργειες αρωματικών φωτών ήταν επιλογή των τελευταίων χρόνων, φαίνεται πλέον να εγκαταλείπεται σιγα σιγά λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης των προϊόντων. %CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%B1Η φυτεία ξεκίνησε στα καπνοχώραφα της περιοχής μιας δύσκολης και επίπονης καλλιέργειας, σε 500 τουλάχιστον στρέμματα με τον καπνικό συνεταιρισμό Βοΐου, Καστοριάς και Γρεβενών να στηρίζει τους αγρότες, που αυτήν την περίοδο παίρνουν τις προκαταβολές για τα πρώτα έξοδα της παραγωγής τους, από τις 3 καπνικές εταιρίες που αγοράζουν το προϊόν, που εντάσσεται στην συμβολιακή γεωργία.

%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82Όπως τόνισε ο κ. Τσαμπαρλίδης μέχρι τέλους του μήνα θα λάβουν και το επίδομα της κυβέρνησης για την περίοδο του κορονοϊού, λαμβάνοντας 90 ευρώ ανά στρέμμα για όσα δηλώθηκαν το 2020. Παράλληλα ο Πρόεδρος του καπνικού συνεταιρισμού ζήτησε την στήριξη της πολιτείας για την καλλιέργεια του καπνού ζητώντας να επιχορηγηθεί όπως και το βαμβάκι. Βασικό ζητούμενο παραμένει η έλλειψη εργατικών χεριών κυρίως την περίοδο της συγκομιδής καλύπτοντας τις ανάγκες που υπάρχουν με προσωπικό από την Αλβανία και το μεροκάματο στα 35 ευρώ. %CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%AC %CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%B1Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στην ευρύτερη περιοχή, καλλιεργούνται δυο ποικιλίες καπνού πασμάς κ Κατερίνης, με τους καπνοκαλλιεργητές να ζητούν αύξηση στην τιμή πώλησης καθώς τα έξοδα πλέον είναι πολλά και έχουν υπερδιπλασιαστεί στο πετρέλαιο τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Σήμερα 500 οικογένειες ζουν από την καλλιέργεια καπνού, ενώ πριν από 10 χρόνια περισσότερα από 15χιλ.στρέμματα καλλιεργούσαν οι αγρότες στην περιοχή .

ΕΡΤ Κοζάνης : Σύνταξη_ Δέσποινα Αμαραντίδου

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida
Tagged