«Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση εφαρμόζει στην Παιδεία τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες συνταγές και εντείνει τις ταξικές ανισότητες – Ομιλία στην Βουλή για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο»

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
«Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση εφαρμόζει στην Παιδεία τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες συνταγές και εντείνει τις ταξικές ανισότητες – Ομιλία στην Βουλή για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο»

 

«Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση εφαρμόζει στην Παιδεία τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες συνταγές και εντείνει τις ταξικές ανισότητες – Ομιλία στην Βουλή για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Η κ. Βέττα αναφέρθηκε αρχικά στον «ανταγωνισμό» των Υπουργών στον αγώνα να εφαρμόσουν τις πιο νεοφιλελεύθερες συνταγές. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Από την κατάργηση του οκταώρου, τη πληρωμή με ρεπό και τη μείωση της αποζημίωσης των υπερωριών, τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την αστυνομοκρατία, την κατάργηση της απλής αναλογικής και των δημοκρατικών κεκτημένων, έως ακόμα και την επίθεση στους καλλιτέχνες και στον Πολιτισμό, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διεκδικητών του «τροπαίου» για τον πιο αντιλαϊκό εκφραστή της κυβέρνησης.

Ωστόσο, στον τομέα της Παιδείας έχουμε μια ισχυρή υποψηφιότητα για τον «επίζηλο» αυτό τίτλο, η οποία σήμερα, βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια της»

 

Στη συνέχεια, ανέδειξε τα σημεία του νομοσχεδίου που δημιουργούν κάθετη, ιεραρχική δομή στην εκπαίδευση με πλήρη συμμόρφωση στις επιταγές του ανωτέρου, γεγονός που καταστρατηγεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα του σχολείου.

 

Επίσης, έκανε αναφορά στην τιμωρητική αξιολόγηση  που θεσπίζεται, καθώς προκύπτει μισθολογική και εκπαιδευτική στασιμότητα από τη μη εκπλήρωση των προϋποθέσεων.

Όπως τόνισε, «η αξιολόγηση είναι μια αναγκαία διαδικασία… που θα περιλαμβάνει, αποκλειστικά, την επιμόρφωση και την στήριξη των εκπαιδευτικών και όχι τον φόβο, την εκδίκηση και την τιμωρία. Μόνο έτσι μπορεί να είναι αποτελεσματική και δίκαιη»

 

Στη συνέχεια, τόνισε την αδικία με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, καθώς απομακρύνει πάνω από 20.000 υποψηφίους από τα Δημόσια Α.Ε.Ι., στρέφοντας τους – όπως ήταν η αρχική επιδίωξη της κυβέρνησης – στα ιδιωτικά κολλέγια, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην στρέβλωση με την Ε.Β.Ε. στις αθλητικές δοκιμασίες όπου, ακόμα και πρωταθλητές αγωνισμάτων μπορεί να μείνουν εκτός Σ.Ε.Φ.Α.Α..

 

Παράλληλα, στο ίδιο πεδίο, στηλίτευσε την έλλειψη προσαύξησης σε αθλητές και αθλήτριες που έχουν διακριθεί σε διεθνείς αγώνες και, στους οποίους, δεν προσμετράται στο μηχανογραφικό η μοριοδότηση από την επιτυχία τους.

 

Κλείνοντας, αφού αναφέρθηκε στις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την στήριξη των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου – η μία εκ των οποίων αφορούσε την άμεση αναστολή της θέσπισης Ε.Β.Ε.-, έκανε κάλεσμα στην εκπαιδευτική κοινότητα για ένα δίκαιο και προοδευτικό σχολείο:

 

«Για ένα σχολείο πραγματικά αυτόνομο, ανεξάρτητο και δημοκρατικό, για ένα σχολείο ίσων ευκαιριών, που θα βοηθάει εξίσου τον μαθητή και τη μαθήτρια που παρουσιάζει γνωστικές ελλείψεις, όπως και τον συμμαθητή ή την συμμαθήτρια του που θα έχει ιδιαίτερες ικανότητες και επιδόσεις.

Για ένα σχολείο δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και πλουραλισμού.

Για το σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας.»

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!