Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Εορδαίας : Σε “παρωδία” εξελίχθηκε το διά περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο. Ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο

Eordaialive Team
8λ ανάγνωσης
Ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας

Στην διά περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Απρίλη, μεταξύ των άλλων πάρθηκε Απόφαση για την κατάρτιση των πινάκων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ). Η Λαϊκή Συσπείρωση εξέφρασε την διαφωνία της να συζητηθούν διά περιφοράς θέματα που δεν είναι επείγοντα. Παρά ταύτα, όχι μόνο συζητήθηκαν αλλά προσπάθησαν να βάλουν από το παραθυράκι κι άλλα πχ ενεργειακές κοινότητες. Αλήθεια πόσο επείγει σε περίοδο πανδημίας, που ο κόσμος είναι αναγκαστικά κλεισμένος στα σπίτια του να συζητάμε τέτοια θέματα; Εκτός αν λόγω της ημέρας (Πρωταπριλιά) θέλανε καλοπροαίρετα να ευθυμήσουμε…

Όσον αφορά το σημαντικό θέμα, που δεν μπορούσε να περιμένει να συζητηθεί μετά το τέλος της πανδημίας, το ΜΠΔΣ 2021 – 2024 εκτός από τη συμπολίτευση ψήφισε και η παράταξη του κου Κοκκινίδη, “ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο” (ΣΥΡΙΖΑ). Ενώ η μείζων αντιπολίτευση (κα Τερζοπούλου) ψήφισε παρών.

Η εγκύκλιος του Υπ. Εσωτερικών λέει: “Διά την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας και ΜΠΔΣ…υπενθυμίζεται ότι η χώρα έχει δεσμευτεί στην υλοποίηση συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2021 – 2024, οι οποίοι προβλέπουν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης σε όρους ενισχυμένης εποπτείας”.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Η εγκύκλιος με οδηγό τις αντιλαϊκές δημοσιονομικές κατευθύνσεις καλεί τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια να υποβάλλουν ισοσκελισμένους στόχους εσόδων-εξόδων για τα έτη 2021 – 2024. Επισημαίνοντας ότι: Αποτελούν τη συνεισφορά τους στη διαδικασία κατάρτισης του βασικού σεναρίου του ΜΠΔΣ 2021 – 2024.

Αποτελεί τρανή απόδειξη ότι και η σημερινή δημοτική αρχή όπως και η προηγούμενη είναι “τροχονόμος” των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της κυβερνητικής πολιτικής που φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες του λαού. Σε μια περίοδο που όπως όλα δείχνουν μεγαλώνει ο κίνδυνος μιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η οποία θα είναι χειρότερη εξαιτίας της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη. Είναι φανερό πως ο λαός δεν μπορεί να πληρώσει και αυτή την κρίση.

Η κυβέρνηση επιχειρεί, και με βάση την εγκύκλιο, να συνδράμουν τα Δημοτικά Συμβούλια στο αντιλαϊκό πλαίσιο της “επόμενης μέρας” που καταστρώνει στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης και να βάλουν την υπογραφή τους στον αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από την ανάγνωση των πινάκων συμπεραίνεται:

·        ότι θα παραμείνει καθηλωμένη η κρατική χρηματοδότηση στους δήμους μέχρι το 2024, η οποία έχει μειωθεί πάνω από 70% μετά το 2010.

·        ότι θα παραμείνει στα όρια της “φτώχειας” του 2019 για τα επόμενα τουλάχιστον 4 χρόνια κάθε είδους κοινωνικές παροχές και πόροι για την κοινωνική πολιτική. Σε μια περίοδο που λόγω της πανδημίας θα πρέπει να είναι αυξημένη.

·        ότι το όποιο πρόγραμμα έργων και επενδύσεων που μέρος τους είναι οι οξυμμένες ανάγκες σε αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, οι υποδομές σε υγεία, παιδικούς σταθμούς, σχολική στέγη θα μείνει στα αζήτητα της “βιώσιμης ανάπτυξης” της ΝΔ, όπως και πριν της “δίκαιης ανάπτυξης” του ΣΥΡΙΖΑ. Παραπέμποντας τα έτσι στη “Δευτέρα Παρουσία”, εφόσον και καθόσον το επιτρέψουν οι αναπτυξιακές ανάγκες και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Με βάση την εγκύκλιο, η όποια χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) έχει ως αναφορά τα ήδη ενταγμένα και εγκεκριμένα έργα.

·        ότι δεν προβλέπεται την επόμενη 4ετία ενίσχυση των υπηρεσιών του δήμου με μόνιμο προσωπικό. Θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ο “εργασιακός μεσαίωνας” των 8μηνιτών, 2μηνιτών και λοιπών ελαστικών σχέσεων εργασίας.

·        ότι τα μόνα έσοδα που θα αυξηθούν στους δήμους θα είναι τα “ίδια έσοδα”. Δηλαδή οι φόροι και τα ανταποδοτικά τέλη που βάζει ο δήμος στου δημότες και έρχονται να προστεθούν στους άμεσους και έμμεσους φόρους που πληρώνει ο λαός στο κράτος.

Το κύριο μέτωπο αυτών των αντιδραστικών ανατροπών είναι το όλο και μεγαλύτερο πέρασμα της χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης στις πλάτες του λαού. Στην όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην καθήλωση των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Φέρουν τεράστια ευθύνη όσοι έβαλαν την υπογραφή τους σ΄αυτό το αντιδραστικό, αντιλαϊκό πλαίσιο. Σημειωτέον ότι το ΜΠΔΣ ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν ακόμα η κυβέρνηση το φέρει στη Βουλή.

Θυμίζουμε, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού σαν Λαϊκή Συσπείρωση αναδείξαμε ότι οι ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελής Πόροι) επαρκούν μόνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού και των αιρετών. Επομένως οι δήμοι θα πορευτούν από τα ίδια έσοδα. Θα κληθούν δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι των οποίων το εισόδημα έχει μειωθεί, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι των οποίων οι δουλειές σταμάτησαν και θα επιβιώσουν με 800€ για 2 μήνες περίπου, οι συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 24 μειώσεις στις συντάξεις τους να πληρώσουν για μια ακόμα φορά την κρίση που επιταχύνει η πανδημία του κορονοϊού.

Αυτό είναι το σενάριο της επόμενης μέρας για την Τοπική Διοίκηση. Ένα αντιλαϊκό σενάριο διαρκείας.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούμε και καλούμε το λαό να παλέψει:

·         Γενναία χρηματοδότηση των δήμων. Να διπλασιαστεί η χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ. Έτσι θα μπορέσουν ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες χωρίς να τις εμπορεύονται.

·         Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να ανταποκρίνονται οι δήμοι στις ανάγκες των δημοτών, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται λόγω και των ειδικών συνθηκών, πανδημία.

·         Μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών στα σχολεία. Καμία απόλυση. Επιβάλλεται τώρα, όσο ποτέ, τα σχολεία να έχουν καθαρίστριες καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι εχθρός του κορονοϊού και κάθε ιού είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας.

·         Μονιμοποίηση των εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στην αποστολή του αλλά και στις νέες ανάγκες. Να τους δοθεί το επίδομα ειδικού σκοπού.

·         Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.). Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) και της τηλεθέρμανση για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.

·         Μείωση των τιμολογίων του νερού και της τηλεθέρμανσης για όλους τους δημότες.

 

Καλούμε το λαό να αγωνιστεί για όσα του ανήκουν. Η πανδημία ας αποτελέσει την αφετηρία για μια συνολική ανατρεπτική πορεία σε όφελος των λαών.

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ!

 

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Χόλμπα Αντωνία

Δευτέρα 06/04/2020

ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ: ,
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...