Πτολεμαΐδα: Μνημείο για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Eordaialive Team
2λ ανάγνωσης
Πτολεμαΐδα: Μνημείο για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Πτολεμαΐδα: Μνημείο για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μνημείο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αποκτά η πόλη της Πτολεμαΐδας ύστερα από πρόταση, κατά την περίοδο της καραντίνας, του Συλλόγου Ποντίων της πόλης προς τη Δημοτική Αρχή Εορδαίας, εκπληρώνοντας ένα χρέος τιμής απέναντι στα 353 000 αθώα θύματα των ελληνοχριστιανικών πληθυσμών του Πόντου που υπέστησαν τα πάνδεινα από το Κεμαλικό καθεστώς. Το μνημείο, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου Σοφία Τουμανίδου, θα τοποθετηθεί στο χώρο του μικρού πάρκου απέναντι από τον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης, κοντά στην Στέγη των Ποντίων, και τη φιλοτέχνηση του ανέλαβε ο Καθηγητής  της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας Θεόδωρος Ζυρπιάδης με τις σχετικές διαδικασίες να εξελίσσονται γοργά. Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ανέλαβε ο Δήμος Εορδαίας όπως επίσης και την δαπάνη του έργου.

Το γλυπτό θα αναπαριστά την μορφή γυναίκας – μάνας με το παιδί της εξωτερικεύοντας όλη την οδύνη και τον πόνο των προσφύγων που εγκατέλειψαν τις προγονικές τους Εστίες αναζητώντας καταφύγιο στη Μητροπολιτική Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί, όπως υπογραμμίζει η  κ. Τουμανίδου, ότι το αίτημα για την ανέγερση του εν λόγω Μνημείου από πλευράς του Συλλόγου Ποντίων είχε διατυπωθεί προς όλες τις Δημοτικές αρχές του τόπου, χωρίς αποτέλεσμα, και είναι η πρώτη φορά που έγινε αποδεκτό

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μαίρη Κεσκιλίδου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!