ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΓΣΣΕ 2021(Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης)

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ - Συμβούλιο Επικρατείας (του Μιχάλη Ραμπίδη)

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΓΣΣΕ 2021
Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης. Πτολεμαΐδα 1-7-2021
Χθες (30/6/21) η ΓΣΕΕ υπέγραψε νέα ΕΓΣΣΕ μέσα σε ομολογουμένως δύσκολες οικονομικές, υγειονομικές κ.α. συνθήκες. Πέραν όμως της πρόσκαιρης ελπίζουμε αδυναμίας του Εργατικού και Συνδικαλιστικού Κινήματος να παρεμβαίνει αποτελεσματικά σε καθοριστικής σημασίας ζητήματα που αφορούν εργαζόμενους, ανέργους και την κοινωνία γενικότερα, διαπιστώνεται μια ουσιαστική παράλειψη στην επαναδιατύπωση του άρθρου 7 ( Δίκαιη  Μετάβαση σε  οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα) με το αντίστοιχο άρθρο 6 της ΕΓΣΣΕ του έτους 2018.
Συγκεκριμένα η ΕΓΣΣΕ ΤΟΥ 2021 δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της την απόφαση της σημερινής κυβέρνησης για βίαιη απολιγνιτοποίηση και κλείσιμο ΟΛΩΝ των μονάδων παραγωγής Η/Ε με καύσιμο το λιγνίτη το 2024 και τις επιπτώσεις σε εργαζόμενους-ανέργους στα λεκανοπέδια Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης. Αντίθετα το 2018 δεν προσδιοριζόταν ο χρόνος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.
Απώλειες 20 χιλ. θέσεων εργασίας μετρά το Λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου- Φλώρινας, σε Σταθμούς Παραγωγής Η/Ε- Ορυχεία και παράλληλες δραστηριότητες. Αντίστοιχες είναι και οι απώλειες στη Μεγαλόπολη. Κάθε άλλο παρά δίκαια και ομαλή μετάβαση αντιλαμβάνονται οι κοινωνίες των δυο περιοχών. Βλέπουν λ.χ τα πανάκριβα δίκτυα Υψηλής Τάσης προς τα μεγάλα αστικά κέντρα που πληρώθηκαν με χρήματα των ασφαλισμένων της ΔΕΗ και κρατικά κονδύλια, να τα καρπούνται μόνο ελάχιστοι «μεγαλοεπενδυτές», αντί να συνυπάρχουν ενδεχομένως με ΦΒ στέγης και η συμμετοχή των κατοίκων των δυο περιοχών είναι σχεδόν μηδενική.
«ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ» Στις δράσεις της η Συνομοσπονδία για το φθινόπωρο 2021 θα μπορούσε να περιλάβει ενημέρωση από Εργατικά Κέντρα, Αυτοδιοικητικές Αρχές και άλλους φορείς, για το φλέγον ζήτημα της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Να πραγματοποιήσει ανοιχτές (επιδημίας επιτρέπουσας) συγκεντρώσεις, με αληθινή συμπαράσταση και συμμετοχή στον αγώνα επιβίωσης των δυο περιοχών.
Οι παλαιότεροι το γνωρίζουν και οι νεότεροι θα πρέπει να μάθουν, την πολύχρονη συνεισφορά των εργαζόμενων των λεκανοπεδίων Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης σε εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, την διάθεση και προσφορά αναγνωρισμένων στελεχών, που ίδρωσαν και μάτωσαν, πλαισίωσαν και αναβάθμισαν το Συνδικαλιστικό και Εργατικό Κίνημα της πατρίδας μας.
Σας είδαμε στην περιοχή μας να οργανώνεται στο παρελθόν αγώνες και άλλες εκδηλώσεις, περιμένουμε τη δυναμική συμμετοχή σας από το νέο αγωνιστικό μετερίζι …….

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!