Με ισχυρή πτώση 4,73% ολοκλήρωσε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου του 2017.
Οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο την εβδομάδα που τελειώνει, δεχόμενες μεγάλες πιέσεις στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς στην αγορά επανήλθαν οι ανησυχίες για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Η είδηση ότι το Υπ. Οικονομικών εξετάζει την δημιουργία ειδικού φορέα που θα διαχειριστεί τα «κόκκινα δάνεια» έδωσε ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών την Πέμπτη, για να επανέλθουν και πάλι οι πωλητές την Παρασκευή.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία πτώση 6,75%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες 38,54%.
Τεχνικά η καθοδική διάσπαση της στήριξης των 660 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για κίνηση της αγοράς προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 630 μονάδων, ενώ χαμηλότερα υπάρχει στήριξη στη ζώνη των 600-580 μονάδων. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης δεν θα πρέπει να κινηθεί χαμηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά των 654 μονάδων για να κατορθώσει να αντιδράσει ανοδικά.
Την Παρασκευή, οι εν δυνάμει πωλητές, με μία γενικευμένη επίθεση σε όλο το εύρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης (με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο η μετοχή της Eurobank), πέτυχαν το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά και με τον γενικό δείκτη να χάνει και την σημαντική στήριξη των 660 μονάδων.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης ξεκίνησε με “υπόλοιπο” θετικών διαθέσεων από την ανοδική συνεδρίαση της Πέμπης και έφθασε μέχρι τις 679,68 μονάδες (+0,49%), όμως από εκεί και πέρα τον έλεγχο της αγοράς τον πήραν οι πωλητές και μέσω των τελικών δημοπρασιών, πίεσαν τον δείκτη με κλείσιμο στις 658,97 μονάδες, έναντι 691,69 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 4,73%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 17,87%.
“Πλεονέκτημα” των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν αυτές αντέδρασαν σημαντικά από τα χαμηλά ημέρας (Alpha Bank -3,23%, Eurobank +2,23%, Εθνική -2,61% και Πειραιώς -3,52%).
Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, σημαντικό ρόλο στις αρνητικές διαθέσεις έπαιξε η ανακοίνωση του ESM, σύμφωνα με την οποία, “Ο ESM παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, ως μέρος των υποχρεώσεών του ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Ωστόσο, δημοσιεύματα ότι ο ESM είναι μέρος προπαρασκευαστικών εργασιών για ένα πιθανό σχέδιο παρέμβασης υπέρ των ελληνικών τραπεζών είναι λάθος”.
Κλίμα και διαθέσεις συνεχίζουν να επιβαρύνονται στο Χ.Α. και αν “συνηγορήσει” και το διεθνές κλίμα, η κίνηση των βασικών δεικτών προς χαμηλότερα επίπεδα, δείχνει αναπόφευκτη, ενώ αρνητικές εντυπώσεις προκαλεί η περίπου παντελής απόσυρση των αγοραστών, στους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 5,04%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με απώλειες 5,67%.
Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Βιομηχανικά Προϊόντα και Υπηρεσίες: πτώση 0,60%, Εμπόριο: άνοδος 3,38%, Κατασκευές και Υλικά: πτώση 5,85%, Πετρέλαιο και Αέριο: άνοδος 2,82%, Προσωπικά και Οικιακά Προϊόντα: πτώση 7,64%, Πρώτες Ύλες: πτώση 1,99%, Ταξίδια: πτώση 5,03%, Τεχνολογία: πτώση 5,50%, Τηλεπικοινωνίες: πτώση 5,11%, Τράπεζες: πτώση 6,75%, Τρόφιμα και Ποτά: πτώση 6,31%, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: πτώση 4,21% και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες: πτώση 3,61%.
Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 335,437 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67,087 εκατ. ευρώ, έναντι 46,280 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγορά υποχώρησε κατά 1,708 δισ. ευρώ την εβδομάδα αυτή και υποχώρησε στα 48,520 δισ. ευρώ.
economy365.gr