Συντάξεις: Τι αλλάζει μετά την Πρωτοχρονιά

Eordaialive Team
2λ ανάγνωσης
Συντάξεις: Τι αλλάζει μετά την Πρωτοχρονιά

Συντάξεις: Τι αλλάζει μετά την Πρωτοχρονιά


Νέα δεδομένα από το 2023 για τις συντάξεις. Αναλυτικά, από την η Ιανουαρίου του 2023 θα ισχύσουν οι παρακάτω αλλαγές στις συντάξεις:

Η οριζόντια αύξηση 

Έρχεται οριζόντια αύξηση της τάξεως του 7,75 % στις συντάξεις. Ωστόσο η προσωπική σύνταξη θα είναι αυτή που θα κρίνει για το εάν θα δοθούν αυξήσεις  στις παλαιές συντάξεις πριν από το 2016. Συνεπώς όσοι ασφαλισμένοι έχουν μεγάλες προσωπικές διαφορές θα δουν μόνο λογιστικές αυξήσεις στις συντάξεις τους και όχι πραγματικές.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Η αύξηση  του ποσού της εθνικής σύνταξης 

Αυξάνεται το βασικό ποσό της εθνικής σύνταξης με 20 έτη ασφάλισης στα 413,76 ευρώ. Ωστόσο στα 372,38 ευρώ θα αυξηθεί η εθνική σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης.

Αυξάνεται  το ανώτατο όριο της  σύνταξης

Στις 4.965,12 ευρώ αυξάνεται η ανώτατη σύνταξη.

Αυξάνεται το κατώτατο όριο σύνταξης

Το κατώτατο όριο σύνταξης:

  • λόγω εργατικού ατυχήματος αυξάνεται στα 827,52 ευρώ από 768 ευρώ που είναι σήμερα
  • λόγω επαγγελματικής νόσου αυξάνεται στα 827,52 ευρώ από 768 ευρώ  που είναι σήμερα
  • λόγω χηρείας  αυξάνεται στα 143,76 ευρώ

Κατώτατη σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ 

Στα 387,9 ευρώ θα αυξηθεί η κατώτατη σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ από 360 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό θα ισχύει μόνο για όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος  ηλικίας τους και δεν λαμβάνουν κάποια άλλη σύνταξη.

Kατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης

Καταργείται η φορολογική επιβάρυνση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Υπενθυμίζεται πως αυτή υπολογίζεται κλιμακωτά σε όλα τα εισοδήματα άνω των  12.000 ευρώ με συντελεστές από 2,2% έως 10%. Η κατάργηση αυτή θα επηρεάσει κυρίως τα κλιμάκια των συντάξεων άνω των 1.000  ευρώ τον μήνα και το ετήσιο όφελος θα είναι από 22 ευρώ έως περίπου 700 ευρώ.

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!