Αναδρομικά: Έρχονται ραβασάκια για φόρους από την ΑΑΔΕ

Eordaialive Team
5λ ανάγνωσης
Αναδρομικά: Έρχονται ραβασάκια για φόρους από την ΑΑΔΕ

Αναδρομικά: Έρχονται ραβασάκια για φόρους από την ΑΑΔΕ

Φόρους για τα αναδρομικά στις συντάξεις, αλλά και σε άλλες κατηγορίες που εισέπραξαν αναδρομικά ποσά ετοιμάζεται να ζητήσει η ΑΑΔΕ.

Τα ραβασάκια για τα αναδρομικά θα σταλούν σύντομα και όπως έγραφαν Τα Νέα αφορούν όσους εισέπραξαν αναδρομικά ποσά αποδοχών το 2015 που αφορούν παλαιότερα έτη και εντοπίζονται να μην έχουν δηλώσει τα ποσά αυτά στη φορολογική τους δήλωση. Τα σχετικά φοροραβασάκια θα φθάσουν σύντομα στην «πόρτα» των φορολογουμένων, οι οποίοι όταν θα λάβουν τη «λυπητερή» θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να επιβαρυνθούν με τους φόρους που αναλογούν και να αποφύγουν τα πρόστιμα για υποβολή ανακριβών δηλώσεων.

Το τελευταίο διάστημα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει ταχύτητες και περνάει από «κόσκινο» χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ και άλλων φορολογικών αντικειμένων.

Στόχος είναι οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν ώστε οι πράξεις επιβολής φόρων και προστίμων να κοινοποιηθούν στους φορολογουμένους πριν από την εκπνοή του 2021.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Η κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού έρχεται μετά τις «φωτιές» που άναψε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη. Θα πρέπει δηλαδή η πράξη προσδιορισμού του φόρου όχι μόνο να έχει εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής αλλά και να έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

Στους φορολογουμένους που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τα αναδρομικά ποσά είτε τμηματικά στα έτη τα οποία αφορούν είτε εφάπαξ μέσα στο έτος που τα εισέπραξαν η ΑΑΔΕ θα στείλει «ραβασάκια» με το ποσό το φόρου που έχει προσδιοριστεί από τη φορολογική διοίκηση. Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν τη «λυπητερή» έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις. Στην περίπτωση αυτή θα επιβαρυνθούν με τα επιπλέον ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογούν, καθώς και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Οσοι δεν υποβάλουν εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με καταλογισμούς των επιπλέον ποσών φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και με πρόστιμα για υποβολή ανακριβών αρχικών δηλώσεων, καθώς και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Η τελευταία εξέλιξη για τους συνταξιούχους και τα ραβασάκια

Νίκη πέτυχαν οι συνταξιούχοι, καθώς μετά από προσφυγές που κατατέθηκαν, διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις, που άδικα είχαν επιβληθεί από την ΑΑΔΕ! Ήδη, στη βάση τελεσίδικων αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, τουλάχιστον δύο Εφορίες αποφάνθηκαν θετικά και διέγραψαν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις συνταξιούχων.

Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες των αναδρομικών που είχαν λάβει οι δικαιούχοι, που είχαν συνταξιοδοτηθεί την περίοδο 2009 – 2014. Λόγω καθυστερήσεων στην απονομή της σύνταξης, όταν αυτό κατέστη εφικτό, οι συνταξιούχοι έλαβαν και τα αναδρομικά για το διάστημα της αναμονής. Το 2020 όμως, η ΑΑΔΕ θεώρησε σκόπιμο να επιβάλλει ποινές σε αυτούς τους χιλιάδες συνταξιούχους, επειδή δεν είχαν πληρώσει φόρο! Παρά το γεγονός ότι είχε παρέλθει πενταετία, περίπου 95.000 συνταξιούχοι έλαβαν «ραβασάκια» από την Εφορία, ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Η υπόθεση, μετά από αγωγές που κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, κατέληξε στα αρμόδια δικαστήρια. Σε τρεις περιπτώσεις τα Εφετεία Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης δικαίωσαν τους συνταξιούχους. Η τελική δικαίωση όμως ήρθε από το ΣτΕ.

Παρά τις τελεσίδικες αποφάσεις του αρμόδιου Ανώτατου Δικαστηρίου, το υπουργείο Οικονομικών απέφευγε να διαγράψει τα πρόστιμα. Έτσι, υπήρξαν συνταξιούχοι που υπέβαλλαν στις κατά τόπους ΔΟΥ, ενδικοφανείς προσφυγές. Τελικά, οι Εφορίες τους δικαίωσαν και, έστω και έτσι, τα πρόστιμα διαγράφηκαν.

Μένει τώρα να αποσαφηνιστεί με ποιον τρόπο θα πάρουν πίσω οι συνταξιούχοι τα ποσά που έχουν ήδη καταβάλλει. Υπήρξαν συνταξιούχοι οι οποίοι κατέβαλλαν άπαξ την οφειλή από το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε. Άλλοι επέλεξαν τη λύση της ρύθμισης και την καταβολή μηνιαίων δόσεων. Τώρα, όλοι αυτοί οι χιλιάδες συνταξιούχοι, αφού με τη σειρά τους καταθέσουν ενδικοφανή προσφυγή, θα πρέπει να λάβουν πίσω τα ποσά που τους αναλογούν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!