Αναδρομικά: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή 500 εκατ. ευρώ σε 400.000 συνταξιούχους

Αναδρομικά: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή 500 εκατ. ευρώ σε 400.000 συνταξιούχους

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αναδρομικά: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή 500 εκατ. ευρώ σε 400.000 συνταξιούχους

Αναδρομικά διετίας αναμένεται να λάβουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι με το κράτος να καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη μετά την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

Πρόκειται για τις επιστροφές των κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για τη διετία 2017-2018, οι οποίες κοστολογούνται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση 1477/2021 του δικαστηρίου η επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) καθώς και οι περικοπές των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ ήταν αντισυνταγματικές. Και πλέον, η Κυβέρνηση καλείται να βρει την φόρμουλα προκειμένου να επιστρέψει τα ποσά στους δικαιούχους.

 

Μέχρι στιγμής όμως το οικονομικό επιτελείο τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά στον χρόνο και τον τρόπο επιστροφής των χρημάτων στους συνταξιούχους.
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι το πώς και το πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, αλλά και από το τέλος των δύο κρίσεων που προκαλούν ήδη «πονοκέφαλο» στην Κυβέρνηση, δηλαδή την υγειονομική και την ενεργειακή.

253522 abcb0adf7a be0b5b3c9e572c00

 

Οι επιστροφές που θα “δουν” οι συνταξιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι οι κρατήσεις επιβλήθηκαν σε μικτές συντάξεις που ξεκινούν από τα 1.400 ευρώ με ποσοστά 3% έως 14%. Οι δε επιστροφές θα κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.
Έτσι, ένας συνταξιούχος του Δημοσίου που λάμβανε από 1.400 έως 1.700 ευρώ θα δει επιστροφή 3%, ενώ κάποιος που είχε εισόδημα από συντάξεις από 2.000 έως 2.300 ευρώ θα λάβει το 7%. Επιστροφή 6% θα δουν όσοι είχαν σύνταξη από 1700 έως 2.000 ευρώ, και 9% αυτοί που λάμβαναν μηνιαίως από 2.300 έως 2.600 ευρώ.

 

Οι «ζυμώσεις» ανάμεσα στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να αποφασιστεί το πλαίσιο διαχείριση του νέου αυτού «κύματος» αναδρομικών. Στη βεντάλια των επιλογών βρίσκεται ο συμψηφισμός των επιστροφών με τις προσωπικές διαφορές των συντάξεων.
Η πρόταση αυτή ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι χάνει μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο έδαφος. Και αυτό, γιατί κάποιοι συνταξιούχοι που εξάλειψαν τις προσωπικές τους διαφορές με την μεταβολή των ποσοστών αναπλήρωσης, σε περίπτωση που έχουν επιστροφή της εισφορά αλληλεγγύης θα δουν μόνιμη αύξηση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών το κυρίαρχο και πιο πιθανό σενάριο είναι τα αναδρομικά να καταβληθούν τοις μετρητοίς στους συνταξιούχους. Σε αυτή την περίπτωση τα ποσά θα επιστραφούν είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις και σε βάθος δύο ετών, ώστε η κρατική δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια κατ’ έτος.

Δείτε Επίσης

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τέλος χρόνου για τροποποιητικές δηλώσεις - Προς κατάργηση το πρόστιμο των 100€
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τέλος χρόνου για τροποποιητικές δηλώσεις – Προς κατάργηση το πρόστιμο των 100€

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τέλος χρόνου για τροποποιητικές δηλώσεις – Προς κατάργηση το πρόστιμο των 100€   Πάνω από 1.100.000 συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικές αποδοχές, εάν δεν το έχουν πράξει ήδη πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα »
Αναδρομικά συνταξιούχων: Τέλος χρόνου για τροποποιητικές δηλώσεις - Προς κατάργηση το πρόστιμο των 100€
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Νωρίτερα οι συντάξεις Ιανουαρίου: Οι ημερομηνίες για κάθε ταμείο

Νωρίτερα οι συντάξεις Ιανουαρίου: Οι ημερομηνίες για κάθε ταμείο Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου λόγω γιορτών των Χριστουγέννων. Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν στις 21 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 23. Οι

Διαβάστε περισσότερα »
Δημόσιο: Τα 8 παράθυρα για να πάρετε σύνταξη πριν από τα 62
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Δημόσιο: Τα 8 παράθυρα για να πάρετε σύνταξη πριν από τα 62

Δημόσιο: Τα 8 παράθυρα για να πάρετε σύνταξη πριν από τα 62   Τα 8 “παράθυρα” για να πάρουν σύνταξη πριν από τα 62 έτη οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Διαβάστε περισσότερα »
Σοκ για τους συνταξιούχους: Επιστρέφουν έως και το 25% από τα αναδρομικά - Οι τροποποιητικές και η πληρωμή του φόρου
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Σοκ για τους συνταξιούχους: Επιστρέφουν έως και το 25% από τα αναδρομικά – Οι τροποποιητικές και η πληρωμή του φόρου

Σοκ για τους συνταξιούχους: Επιστρέφουν έως και το 25% από τα αναδρομικά – Οι τροποποιητικές και η πληρωμή του φόρου   Σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους από τα ποσά του φόρου

Διαβάστε περισσότερα »
Συντάξεις Δεκεμβρίου: Ποιες πληρωμές θα γίνουν τη Δευτέρα
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Ποιες πληρωμές θα γίνουν τη Δευτέρα

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Ποιες πληρωμές θα γίνουν τη Δευτέρα   Έως και τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου πληρώνονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου από τον e-ΕΦΚΑ. Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων

Διαβάστε περισσότερα »
Αναδρομικά: Νέα πληρωμή σε 12.173 συνταξιούχους - Σε ποιους θα καταβληθούν
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αναδρομικά: Νέα πληρωμή σε 12.173 συνταξιούχους – Σε ποιους θα καταβληθούν

Αναδρομικά: Νέα πληρωμή σε 12.173 συνταξιούχους – Σε ποιους θα καταβληθούν   Αύριο, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 θα γίνει εμβόλιμη πληρωμή αναδρομικών ποσών σε 12.173 συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τον

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Κρεοπωλείο Παπαδημητρίου Κοζάνη
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida