Συνέντευξη στην Εφ. Παρασκήνιο, 29.10.22
ΕΡΩΤΗΣΗ 1. Προέρχεστε κι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως εκλεγείσα με την Ρένα Δούρου, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, το 2014. Στην ΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε ευρύτερες συνεργασίες στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιατί δεν έγιναν μέχρι τώρα.…;;;
Tο τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ευρύτερη συσπείρωση γύρω από τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. που αφορούν και την τοπική αυτοδιοίκηση: διεργασίες, επαφές, προτάσεις, ζυμώσεις.
Είναι πλέον ευκρινές σε όλους ότι απαιτούνται συνέργιες και συνθέσεις ώστε, η επόμενη ημέρα και στο κεντρικό σκηνικό αλλά και την αυτοδιοίκηση, να είναι προοδευτική, συμπεριληπτική και δημοκρατική.
Είμαι αισιόδοξη ότι οι συζητήσεις θα καρποφορήσουν προς όφελος της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2 : Αν είχαν γίνει αυτές οι συνεργασίες, θα αποτελούσαν πρόπλασμα και για την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Είναι έτοιμη η κομματική οργάνωση να απλώσει το χέρι για ευρύτερες συνεργασίες, παρακάμπτοντας προσωπικές φιλοδοξίες … ;;;
Δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό σε οποιαδήποτε προσωπική φιλοδοξία. Αρκεί, ωστόσο, να τηρούνται οι αρχές και οι αξίες της Αριστεράς και της Δημοκρατίας, χωρίς ματαιοδοξίες, ηθικές ταλαντεύσεις, πολιτικές αποκλίσεις και παλαιοκομματικές προσεγγίσεις.
Όσες και όσοι τηρούν αυτές τις αρχές είναι ευπρόσδεκτοι και επιθυμητοί σε ένα κόμμα που είναι βαθύτατα εδραιωμένο στο πολιτικό σκηνικό. Εξάλλου, μόλις πρόσφατα, πάνω από 110.000 νέα μέλη, γράφτηκαν και ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές, δημιουργώντας ρεκόρ συμμετοχής.
Θα συμφωνήσω, ωστόσο, ότι χρειάζεται ευρύτερο προσκλητήριο σε ανθρώπους και κινήματα που διαθέτουν προοδευτική πυξίδα και διάθεση. Ίσως μάλιστα να χρειάζεται επιτάχυνση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ωστόσο είμαι σίγουρη ότι εν όψει των εκλογών θα υπάρξει συστράτευση και μάχη για την ανατροπή της χειρότερης κυβέρνησης μεταπολιτευτικά.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3 : Ο πρόεδρός σας, ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για τις δυσκολίες διαχείρισης του χάους, που θα βρείτε, αν εκλεγείτε κυβέρνηση. Αλήθεια, ποιες δυσκολίες περιμένετε να αντιμετωπίσετε, στον οικονομικό τομέα…;;;
Η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα έχει να αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα με την πρώτη. Το κόστος δανεισμού πλησιάζει σε μνημονιακές εποχές, ο ενεργειακός πληθωρισμός κινείται σε πρωτοφανή επίπεδα, η ακρίβεια, τα ιδιωτικοποιημένα δίκτυα και η ΔΕΗ, ο εκτροχιασμός του δημόσιου χρέους, τα προβλήματα με την στέγαση των νέων ανθρώπων, η Υγεία και η Παιδεία, η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα αλλά και το σύνολο της δημόσιας σφαίρας που έχει ναρκοθετηθεί προς όφελος ελάχιστων συμφερόντων, συνιστούν μια δυσεπίλυτη πολιτική εξίσωση.
Ωστόσο, οι πολίτες να είναι βέβαιοι ότι, είμαστε έμπειροι, αποφασισμένοι, με κοστολογημένο πρόγραμμα ώστε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικά περιθώρια για την ανάταξη της οικονομίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως και των ευάλωτων στρωμάτων.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4 : Εκλέγεστε στην Κοζάνη, μια περιοχή με πολλά προβλήματα, εξαιτίας και της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Τι θα έκανε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην περιοχή σας και στη Δυτική Μακεδονία …;;;
Πράγματι, η Π.Ε. Κοζάνης αντιμετωπίζει πλείστα προβλήματα που απορρέουν από την καταστρεπτική επιλογή της βίαιης και πρόχειρης απολιγνιτοποίησης: ανεργία, ερημοποίηση, απαξίωση και καταστροφή του πρωτογενούς τομέα, υποβάθμιση του Πανεπιστημίου και των τοπικών φορέων μαζί με αναπάντητα ερωτήματα για το περιβάλλον, τις αποκαταστάσεις εδαφών, την τηλεθέρμανση και την αξιοποίηση των εκτάσεων κλπ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ήδη από το 2018 προχώρησε στην δημιουργία του Πράσινου Ταμείου, του πρώτου πανευρωπαϊκά, το οποίο θωράκισε με 60 εκ. ευρώ πριν καν καταστεί ανάγκη για επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης, διαβουλεύτηκε με πολίτες και θεσμικούς φορείς, ζήτησε την συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ προχώρησε στη νομοθέτηση βέλτιστων διεθνών πρακτικών.
Σήμερα, η βασική λύση που προκρίνουμε περιλαμβάνει, την αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη, την επαναφορά στο δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, το πλαφόν στο κέρδος και, βέβαια την φορολόγηση των υπερκερδών.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5. Σπουδάσατε σε πανεπιστήμιο της Μόσχας. Τι θα προτείνατε για να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία, για το καλό των δύο εμπόλεμων λαών και της Ευρώπης ολόκληρης…;;;
Πράγματι, διακατέχομαι από ιδιαίτερη ευαισθησία και θλίψη για το θέμα μιας κι, εκτός των σπουδών, συνδέομαι φιλικά με ανθρώπους και από τις δύο χώρες.
Θεωρώ, ότι το πρώτο βήμα για την παύση της σύρραξης αποτελεί η κατάπαυση του πυρός και η αναζήτηση διπλωματικής λύσης, με παράλληλη διασφάλιση της ζωής και της ακεραιότητας όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Μόνο έτσι θα δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για διαπραγματεύσεις, συμφωνίες και συνθήκες που θα σταματήσουν ένα πόλεμο που αποτελεί κηλίδα για τον πολιτισμένο κόσμο.