Στον δρόμο της ρήξης με τον ΣΥΡΙΖΑ Φίλης και Ξανθός!
Η κόντρα και οι αντίθετες απόψεις για τις διαθέσιμες ΜΕΘ έχουν ξεφύγει από τα τείχη της Κουμουνδούρου
Φωτιές ανεξέλεγκτων διαστάσεων έχουν ανάψει στον ΣΥΡΙΖΑ οι διαδοχικές διαφοροποιήσεις στελεχών όπως οι Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός, οι οποίοι διαφώνησαν δημόσια με την επίσημη κομματική καταγγελία, σύμφωνα με την οποία οι ελάχιστες πλέον διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ διατίθενται κατά προτεραιότητα σε «κοινωνικά αναγνωρίσιμους» ασθενείς και με άμεση πρόσβαση στην κυβερνητική εξουσία. Το θέμα ξέφυγε από τα τείχη της Κουμουνδούρου, καθώς τον μεν Ν. Φίλη και προκάτοχό του στην εφημερίδα στηλίτευσε δημόσια ο διευθυντής της «Αυγής» Άγγελος Τσέκερης, στον δε Α. Ξανθό υποδείχθηκε ευθέως να ανασκευάσει τη θέση του.
Ο Τσίπρας
Ολα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος του κόμματος από τα Ιωάννινα όπου περιόδευε, βασισμένος στις καταγγελίες του ιατρικού κόσμου (ΠΟΕΔΗΝ), ζητούσε εξηγήσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οταν ακόμα και η πρόσβαση σε μία κλίνη ΜΕΘ μετατρέπεται σε προνόμιο των φίλων της πολιτικής εξουσίας, είναι φανερό ότι μιλάμε για καθεστώς».
Η στάση των δύο βουλευτών προκαλεί σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα και μάλιστα τη στιγμή που ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε αντίθεση με τον υπουργό Υγείας, αναγνώριζε ότι οι ηχηρές καταγγελίες των ιατρικών Ενώσεων πρέπει να διερευνηθούν. Την περασμένη Παρασκευή ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο δελτίο του Kontra σχολίασε απόλυτα: «Αυτό υπερβαίνει κάθε λογική. Δεν θεωρώ ότι μπορεί να υπάρχει και δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρξει. Κατά την άποψή μου, δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα». Ακολούθησε κατάθεση ερώτησης από 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή χωρίς την υπογραφή Ξανθού, που είναι ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας, ενώ αργότερα ο ίδιος, αναιρώντας τον εαυτό του, κατέθεσε αυτοτελή ερώτηση μόνος του, κάνοντας λόγο για «προτεραιοποίηση ασθενών»… Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ο άσπονδος φίλος του Τσίπρα Νίκος Φίλης -στον δρόμο της ρήξης που έχει, όπως φαίνεται, επιλέξει με την ηγεσία- επανέλαβε περίπου με τα ίδια λόγια: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει ένα σύστημα στο οποίο συμμετέχουν διευθυντές κλινικών, γιατροί, νοσηλευτές. Δεν το πιστεύω. Δεν μπορώ να το πιστέψω».
Παράλληλα, μέσω της «Καθημερινής» προχώρησε σε ακόμα πιο οξεία κριτική προς το κόμμα του, αναγνωρίζοντας ότι ενίοτε παρασύρεται από την «τηλεοπτική αντιπολίτευση», ενώ παρατήρησε: «Δεν πρέπει οι θάνατοι να αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης».
Απαντήσεις
Στην απάντησή του ο Αγγ. Τσέκερης τονίζει «η δική μας εφημερίδα δεν υιοθέτησε την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, απαίτησε καθαρές απαντήσεις από την κυβέρνηση» και επισημαίνει ότι «για την εφημερίδα είναι εντελώς απαράδεκτη η κατηγορία ότι κάνει “αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων”».
Ακολούθησε λίγο αργότερα απάντηση Φίλη, ο οποίος με ανοιχτή επιστολή βγήκε στην αντεπίθεση, επιμένοντας ότι η εφημερίδα βιάστηκε να υιοθετήσει τις καταγγελίες, ενώ διαμήνυσε και στην πλευρά Τσίπρα: «Ας το αντιληφθούν όλοι όσοι πρέπει. Κι ας μην επιμένουν να κάνουν το άσπρο μαύρο. Ή, ακόμη χειρότερα, να αφήνουν βρόμικους υπαινιγμούς περί “απολογητών της κυβερνητικής πολιτικής”, αναβιώνοντας εξ αντικειμένου μια παλιά μεθοδολογία και πρακτική “εσωτερικών εχθρών”, “υπονομευτών” και “κυνηγητού μαγισσών” στις γραμμές μας”».
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ