Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Στο «κόκκινο» η κόντρα στη Βουλή: Τα σενάρια για πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ

10λ ανάγνωσης
Στο «κόκκινο» η κόντρα στη Βουλή: Τα σενάρια για πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο «κόκκινο» η κόντρα στη Βουλή: Τα σενάρια για πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ


 

«Κόκκινο» αναμένεται να χτυπήσει το θερμόμετρο στην εγχώρια πολιτική σκηνή καθώς τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σήμερα στη Βουλή και συγκεκριμένα στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου στους πολιτικούς αρχηγούς για τις παρακολουθήσεις.

Παρακολουθήσεις: Πολιτική θύελλα μετά την επιστολή Ράμμου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνει ο Κανονισμός του Κοινοβουλίου για πρόταση μομφής είτε κατά του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα ή κατά της κυβέρνησης.

Το πρώτο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να απομακρύνεται καθώς αν ο Αλέξης Τσίπρας καταθέσει πρόταση μομφής θα το κάνει εναντίον της κυβέρνησης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι είναι «καλοδεχούμενη» αλλά είναι σε ετοιμότητα για τις εξελίξεις. Εφόσον γίνει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής η συζήτηση και η ψηφοφορία θα γίνει μέσα σε μία ημέρα. Αν γίνει κατά της κυβέρνησης τότε η διαδικασία είναι τριήμερη.

Το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με πληροφορίες, εστιάζει στο να αποδείξει ότι ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή απέδωσαν τις πολιτικές ευθύνες όπου αναλογούσαν, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να αποδείξει και τις προνομιακές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. Επίσης στόχος είναι να αναδειχθεί και το έργο της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων και σε εκείνον του κράτους δικαίου.

Γεραπετρίτης: Πρέπει να ευγνωμονούμε τον κ. Τσίπρα

«Εφόσον ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιλέξει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, θα υπάρξει άμεση απάντηση» τόνισε στον ΣΚΑΙ ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «η πρόταση μομφής είναι καλοδεχούμενη. Πρέπει να ευγνωμονούμε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εφόσον καταθέσει την πρόταση μομφής για δύο λόγους: πρώτον, γιατί θα μας δώσει την ευκαιρία συνολικά να συζητήσουμε και να συγκρίνουμε τις δύο διακυβερνήσεις στον δρόμο προς τις κάλπες. Το δεύτερο είναι ότι θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν και τα θέματα που έχουν εγερθεί. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πως ο κ. Τσίπρας γνώριζε για συγκεκριμένα πρόσωπα εδώ και τόσο καιρό».

Η επίμαχη επιστολή Ράμμου

Ο Χρήστος Ράμμος απέστειλε την επίμαχη επιστολή για τις επισυνδέσεις και τα πρόσωπα που παρακολουθούνταν, στους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, καθώς και στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.  

Η επιστολή Ράμμου έρχεται στο πλαίσιο του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου για τη λειτουργία της ΕΥΠ, όπου στο άρθρο 8 παρ. 6 του ν. 5002/2022 προβλέπεται ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ να «ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης». Έξι πρόσωπα φέρεται να φωτογραφίζονται στην επιστολή Ράμμου ότι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Πρόκειται για έναν υπουργό, έναν πρώην σύμβουλο της κυβέρνησης, και τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται ότι στην έκθεση της ΑΔΑΕ δεν αναφέρονται ονόματα.

Ωστόσο σήμερα στη Βουλή αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει ονόματα όπως έχει τουλάχιστον προϊδεάσει.

Η δήλωση Τσίπρα μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Οικονόμου κατά Ράμμου: Μετέτρεψε την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης με αφορμή την επιστολή Ράμμου, μέσω δήλωσης του Γιάννη Οικονόμου, ενώ σχεδόν την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας περνούσε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου.

«Η Κυβέρνηση, από τον Αύγουστο, πήρε θέση διαυγή και σταθερή στο ζήτημα των επισυνδέσεων: απέδωσε άμεσα πολιτικές ευθύνες και ανέλαβε πρωτοβουλίες θεσμικής θωράκισης των οργάνων της Πολιτείας, της ΕΥΠ προεξαρχούσης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Παράλληλα, στηρίζει απροϋπόθετα και συνδράμει ενεργά, μέσω των δημοσίων αρχών, την ελληνική Δικαιοσύνη στο έργο που έχει αναλάβει για την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης.  Οι επισυνδέσεις αυτές, κατηγορηματικά, δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Καμιά ενημέρωση και κανένα στοιχείο δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Η Δικαιοσύνη επιβάλλεται να φέρει γρήγορα στο φως την πραγματική διάσταση της υπόθεσης αυτής και ποια ρυπαρά δίκτυα διοχέτευαν προνομιακά και συστηματικά υλικό και πληροφορίες σε συγκεκριμένους μηχανισμούς. Ρυπαρά δίκτυα που, προσπαθώντας με τυφλό μένος να πλήξουν την Κυβέρνηση, δρουν τελικά σε βάρος της Πατρίδας» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Και συνέχισε: «Πάμε τώρα και στα υπόλοιπα. Μια Δημοκρατία είναι ισχυρή όταν όλοι σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους. Η Ελλάδα είναι δημοκρατικό κράτος δικαίου και κανείς δεν ίσταται υπεράνω των νόμων, ούτε δικαιούται να τους ερμηνεύει κατά το δοκούν. Όσον αφορά την επιλογή του προέδρου της ΑΔΑΕ να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐσταται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του υπήρχαν εδώ και καιρό πολλαπλές ενδείξεις.

Παραθέτουμε μια ενδεικτική σειρά γεγονότων.

Κατά παράβαση σαφούς διάταξης νόμου, προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει τυχόν άρσεις απορρήτου, αν και η ΑΔΑΕ διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις του εισαγγελέα και θα μπορούσε να κάνει μία απλή διασταύρωση. Το κίνητρο, προφανώς, ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και την πράξη του την επικρότησε ασμένως ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αγνοήθηκε προκλητικά η γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αν και κατά το Σύνταγμα η διοίκηση συνολικά υπόκειται στη δικαστική λειτουργία.

Γιάννης Οικονόμου

Επιπλέον, καθ’ υπέρβαση κάθε αρμοδιότητας και παρά τη σαφή Συνταγματική διάταξη, υποβλήθηκε αίτημα σε κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να παρασταθεί αυτοκλήτως ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ. Αμέσως, αγκάλιασε την πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μπροστά στην πρόδηλη νομική αταξία αναγκάστηκε ο Επικεφαλής να προβεί σε αναδίπλωση.

Κατά παράβαση κάθε έννοιας συλλογικής λειτουργίας, αγνοήθηκε συστηματικά η ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Δεν υπήρξε απόφαση του οργάνου, αλλά μονάχα κρίση του Επικεφαλής της.

Μολονότι υποβάλλονταν αιτήματα στη Βουλή, υπήρχε συχνή επικοινωνία με στελέχη και τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, “καταθέσεις” σε ευρωπαϊκά όργανα και αρθρογραφία, δεν επιδιώχθηκε ποτέ, επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι φυσιολογικό, εάν κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει -εάν θεωρούσε ότι υπάρχει- ζήτημα συνταγματικής παραβίασης, να συμπεριλάβει ανάμεσα στους συνομιλητές του τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον καταστήσει κοινωνό;

Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου “ακτιβισμού”, επελέγη σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο να μεταβάλλει την ερμηνεία που η ίδια η ΑΔΑΕ απέδιδε στο νόμο, ο οποίος ισχύει εδώ και είκοσι χρόνια, και αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής και των αρχηγών των κομμάτων. Παρότι η ερμηνεία, την οποία ο ίδιος ο κ. Ράμμος έδινε, αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής μόνο για στατιστικά στοιχεία, ξαφνικά, προβαίνει σε εντελώς αντίθετη ερμηνεία, προσωποποιώντας την πληροφόρηση. Προφανώς, φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο.

Αυτά τα αποκαλυπτικά μέχρι σήμερα. Και ερχόμαστε στα σημερινά.

Χθες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει τη σημερινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μόνο αυτό, τίποτα άλλο. Ω του θαύματος, σήμερα το πρωί ανακοινώνεται, γύρω στις 10.00, συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ράμμο. Μετά τη συνάντηση τους, ο κ. Τσίπρας κρατά ένα φάκελο. Το περιεχόμενο του φακέλου ανακοινώνεται, ταχύτατα και κατά σύμπτωση μάλλον, εκεί που δημοσιεύονται και οι πληροφορίες των ρυπαρών δικτύων. Στο τέλος, αρκετά αργότερα, λαμβάνει μια επιστολή από τον κ. Ράμμο και ο Πρωθυπουργός.

Συμπερασματικά, τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό. Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ: μια Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο που το Σύνταγμα ορίζει.  Σήμερα όμως εξέλιπε κάθε αμφιβολία».

«Αυτά για τον κ. Ράμμο, με γεγονότα και χρονική αλληλουχία. Ο κ. Τσίπρας, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τέως Πρωθυπουργός, οφείλει να αναλογιστεί τις πολιτειακές του ευθύνες. Τέλος, βαρύτερο ατόπημα του κ. Τσίπρα θα είναι, αξιοποιώντας τα παρανόμως εξαχθέντα στοιχεία που του ενεχείρισε ο κ. Ράμμος, να εμπλέξει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέδιο εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων.

Η Κυβέρνηση, με απόλυτη προσήλωση στο Σύνταγμα και τους νόμους και αμέριστη εμπιστοσύνη στο έργο της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, έχοντας μιλήσει καθαρά από την πρώτη στιγμή για την υπόθεση των επισυνδέσεων, εγγυάται τόσο την αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας όσο και την πολιτική ομαλότητα», καταλήγει ο Γιάννης Οικονόμου.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *