Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Σκληρή κριτική ασκεί στην Κυβέρνηση ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των ζωοκομικών προϊόντων.

13λ ανάγνωσης
Επαφές του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη με τη Γεν. Γραμματέα Βιομηχανίας και τον Δ/ντα Σύμβουλο ΕΤΒΑ για την ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης και Φλώρινας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αδικαιολόγητη απραξία του ΥπΑΑΤ σε θέματα ελέγχων παράνομων ελληνοποιήσεων και άλλων νοθειών στην εγχώρια αγορά των αγροδιατροφικών προϊόντων και αντιδεοντολογική αποφυγή απαντήσεων σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 

Σκληρή κριτική ασκεί στην Κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των ζωοκομικών προϊόντων.

Με τεχνάσματα και αποφυγή προσπαθεί η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποποιηθεί των ευθυνών της για την κατάρρευση των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων ( γάλακτος και κρέατος) και δη της αιγοπροβατοτροφίας.

Όπως καταγγέλλουν και οι παραγωγοί, αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις αίγειου και πρόβειου γάλακτος οδηγούν σε συμπίεση των τιμών των παραγωγών που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει και το 50% στο κρέας ή το 30% στο γάλα.

Σύμφωνα με το βουλευτή Κοζάνης παρόλο που ο ίδιος είχε επισημάνει τον κίνδυνο καταθέτοντας στη Βουλή σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τα αρμόδια Υπουργεία από τις 7 Ιουνίου του 2017, δυστυχώς η ερώτησή του αυτή επτά (7) μήνες τώρα παραμένει αναπάντητη.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κασαπίδης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι αποφεύγει να αντιμετωπίσει κατάματα τη σκληρή πραγματικότητα στρουθοκαμιλίζοντας στις αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις αιγοπρόβειου γάλακτος. Συμβάλλοντας έτσι με την επικίνδυνη απραξία της στο στραγγαλισμό των τιμών των Ελλήνων παραγωγών και την επακόλουθη άδικη μείωση του εισοδήματός τους.

Την ίδια στιγμή ούτε οι τιμές των τυροκομικών προϊόντων στο ράφι μειώνονται, με αποτέλεσμα οι μόνοι κερδισμένοι να είναι οι μεσάζοντες εισαγωγείς που παρασιτούν εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών, των καταναλωτών και της ίδιας της εθνικής μας οικονομίας. Και όλα αυτά υπό το άγρυπνο Κυκλώπειο μάτι της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά και την άτυχη συνάντησή της με τον Οδυσσέα…

Για τους προαναφερόμενους λόγους που έχουν φέρει σε δυσχερή κατάσταση τους Έλληνες κτηνοτρόφους ο κ. Κασαπίδης επανέφερε και επανακατέθεσε επικαιροποιημένη την ερώτηση, της οποίας η απάντηση εκκρεμεί από τον Ιούνιο του 2017.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της Ερώτησης- Α.Κ.Ε.:

                                            ΕΡΩΤΗΣΗ – Α.Κ.Ε.

ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

                                          κ. Βαγγέλη Αποστόλου

  1. Οικονομίας και Ανάπτυξης

                                          κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου

                                     

 

ΘΕΜΑ: Αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος και πλημμελείς έλεγχοι οδηγούν σε εκτεταμένα φαινόμενα νοθείας στην αγορά των τυροκομικών προϊόντων, παραπλάνησης των καταναλωτών και σε σημαντική πτώση της τιμής παραγωγού.

 

Ανυπεράσπιστοι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι στα χέρια επιτήδειων μεσαζόντων – εισαγωγέων γάλακτος παρακολουθούν με αγωνία τη συστηματική μείωση της τιμής του γάλακτος που παράγουν. Εκτεταμένα φαινόμενα νοθείας στην αγορά των τυροκομικών προϊόντων οδηγούν σε σημαντική μείωση της τιμής παραγωγού.

Όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων της χώρας, τον τελευταίο χρόνο τεράστιες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος εισάγονται αθρόα στη χώρα μας. Εκμεταλλευόμενοι τους πλημμελείς ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών της Πολιτείας, ορισμένοι εισαγωγείς με αθέμιτες και παράνομες πρακτικές και μεθοδεύσεις επιχειρούν να ελληνοποιήσουν μεγάλες ποσότητες του γάλακτος που εισάγουν. Προκαλούν έτσι ολοένα και περισσότερα φαινόμενα νόθευσης της αγοράς και στρέβλωσης του υγιούς ανταγωνισμού, που λειτουργούν καταστροφικά και παραπλανητικά εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών αντίστοιχα.

Μεγάλα τα κέρδη των επιτήδειων απατεώνων από τις πρακτικές αυτές. Οι “αετονύχηδες” που εισάγουν και ελληνοποιούν αιγοπρόβειο γάλα το προσφέρουν σε τιμή 0,72-0,74 €/λίτρο παραδοτέο στην πόρτα του τυροκομείου. Την ίδια στιγμή η τιμή του εγχώριου γάλακτος στην αρχή της γαλακτοκομικής περιόδου κυμαίνονταν από 0,96 – 1,05 €/ λίτρο.

Δε διστάζουν να προσεγγίσουν ακόμα και τυροκόμους που παρασκευάζουν αποκλειστικά ΦΕΤΑ ή άλλα Π.Ο.Π. τυριά. Γνωρίζοντας ότι η χρήση τέτοιου γάλακτος για τα εν λόγω τυριά είναι παράνομη και ποινικά κολάσιμη, προσπαθούν να δελεάσουν τους τυροκόμους προτείνοντάς τους περισσότερα κέρδη με λιγότερο κόπο. Το ίδιο προτείνουν και σε κτηνοτρόφους – αιγοπροβατοτρόφους, ώστε οι τελευταίοι να εμφανίσουν αυξημένη παραγωγή. Έτσι, να εκμεταλλευτούν για το επιπλέον “πλασματικά” ιδιοπαραγόμενο γάλα τη διαφορά τιμής που απολαμβάνουν σε συμφωνία που ήδη έχουν με τον τυροκόμο τους, η οποία είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτή του εισαγομένου (τουλάχιστον κατά 0,20€/λίτρο).

Θύματα αυτών των πρακτικών, των αθρόων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων εισαγόμενου γάλακτος είναι οι νομοταγείς παραγωγοί και επιχειρηματίες τυροκόμοι. Για να ανταπεξέλθουν στον αθέμιτο αυτόν ανταγωνισμό, αναγκάζονται να μειώσουν την τιμή του παραγωγού. Αδύνατοι να αντιδράσουν αποτελεσματικά, εξαιτίας και της δικής τους οργανωτικής αδυναμίας σε πανελλήνιο επίπεδο, οι Έλληνες αιγοπροβατοτρόφοι δέχονται σχεδόν μοιρολατρικά τις εις βάρος τους εξελίξεις.

Ήδη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανθεσσαλικής Ομοσπονδίας και εκπροσώπους πολλών άλλων πρωτοβάθμιων κτηνοτροφικών φορέων, η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος για τους παραγωγούς μειώθηκε από την αρχή του έτους έως και 0,10 – 0,14 €/ λίτρο. Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, ορισμένες μικρές και μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις, επικαλούμενες τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και αθρόων εισαγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος, μειώνουν συστηματικά τις ήδη συμφωνημένες τιμές στους παραγωγούς. Οι τελευταίοι απέναντι σε τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να αντιδράσουν, διότι βρίσκονται στο μέσο της γαλακτοκομικής περιόδου και είναι αδύνατο να επαναδιαπραγματευτούν ή και να συνεργαστούν με άλλη εταιρεία.

Τα φαινόμενα αυτά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους στο καλύτερα οργανωμένο παραγωγικό μοντέλο καθετοποιημένης παραγωγικής διαδικασίας της χώρας και της ελληνικής υπαίθρου ειδικότερα. Αυτό δηλαδή της γαλακτοπαραγωγικής αιγοπροβατοτροφίας και της παραγωγής ΦΕΤΑΣ και άλλων Π.Ο.Π. και μη τυροκομικών προϊόντων υψηλής διατροφικής και οικονομικής αξίας. Υπονομεύουν εκατοντάδες χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας στην ορεινή και ημιορεινή Ελλάδα, ενώ απαξιώνουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που στήθηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια τόσο με εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους. Επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας και της υπερφορολόγησης και των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που τους επέβαλε η σημερινή Κυβέρνηση. Διογκώνουν το πρόβλημα της ανεργίας και της εγκατάλειψης της υπαίθρου από τους ελάχιστους εναπομείναντες νέους. Οι τελευταίοι ψυχολογικά απογοητευμένοι και οικονομικά “τσακισμένοι” αναζητούν καλύτερη τύχη κυρίως στο εξωτερικό. Τροφοδοτείται και επιτείνεται έτσι επικίνδυνα το δημογραφικό πρόβλημα της πατρίδας μας, που είναι και το μείζον όλων εθνικό πρόβλημα, τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των κτηνοτρόφων, αθρόες εισαγωγές γάλακτος, μέρος του οποίου στη συνέχεια παρανόμως ελληνοποιείται,   γίνονται τόσο από τους διασυνοριακούς σταθμούς της χώρας με τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, όσο και από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Παρόλα αυτά και η ίδια η Πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, οφείλει το συντεταγμένο κράτος να πατάξει τέτοιου είδους παράνομα και εθνικά επιζήμια φαινόμενα που χρονίζουν. Είναι καταστροφικά για την ελληνική ύπαιθρο, την εθνική μας οικονομία και λειτουργούν εις βάρος της εγχώριας παραγωγής, των παραγωγών και των καταναλωτών.

Επειδή η αιγοπροβατοτροφία, με αιχμή του δόρατος τη ΦΕΤΑ και τα άλλα 19 Π.Ο.Π. τυροκομικά προϊόντα, αποτελεί τη μεγαλύτερη βαριά βιομηχανία της χώρας, με περισσότερο του ενός δις ευρώ ετήσιο τζίρο και πλέον των τετρακοσίων χιλιάδων μόνιμων θέσεων εργασίας στην ελληνική περιφέρεια,

Επειδή για την παρασκευή των Π.Ο.Π. τυριών μας πρέπει να τηρούνται οι αυστηρές συνθήκες και κανόνες τυροκόμησης και οι προδιαγραφές του αιγοπρόβειου γάλακτος υποχρεωτικά αιγοπροβάτων εγχώριων φυλών, ελευθέρας βοσκής, παραδοσιακά εκτρεφομένων στην ηπειρωτική Ελλάδα και το νησί της Λέσβου,

Επειδή η ελληνοποίηση εισαγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος είναι πράξη ανήθικη, παράνομη και ποινικά κολάσιμη,

Επειδή από τέτοιες παρανομίες πλήττονται βαρύτατα τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων, των γεωργών, των τυροκόμων, των εμπόρων, των καταστηματαρχών, των καταναλωτών και των επισκεπτών – τουριστών της πατρίδας μας,

Επειδή η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διαφυλάττει τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά με τους απαραίτητους αυστηρούς  ελέγχους στα ισοζύγια και κατά τη διακίνηση των αγαθών,

Επειδή με τους ελέγχους αυτούς διαφυλάττονται το εισόδημα και οι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας των Ελλήνων παραγωγών και των οικογενειών τους που στη δύσκολη αυτή περίοδο αγωνίζονται κυριολεκτικά για την επιβίωσή τους,

Επειδή οι έλεγχοι των ισοζυγίων γάλακτος που διενεργήθηκαν το 2015 ήταν κατά 25% μειωμένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2014,

Επειδή οι αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές και υπηρεσίες ελέγχων της αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης και διακίνησης αυτής είναι πολυκερματισμένες και πολυδιασπασμένες σε διάφορα Υπουργεία (ΥπΑΑΤ, ΥπΑΝ, ΥπΟΙΚ), με συνέπεια τη χαμηλή αποτελεσματικότητα, τη διάσπαση δυνάμεων, τη βραδύτητα στη λήψη αποφάσεων και στην εκτέλεση των ενεργειών ελέγχου που είναι αναγκαίες,

Επειδή οι νοθείες και ελληνοποιήσεις χρονίζουν στην αγροτική μας οικονομία και λαμβάνουν χώρα από τη διαδρομή μεταξύ των συνόρων έως και το πιάτο του καταναλωτή,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πόσο σημαντικό θεωρείτε το πρόβλημα και πόσο συμμερίζεται η Κυβέρνηση τις ανησυχίες για φαινόμενα αθρόων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων αιγοπρόβειου γάλακτος που καταγγέλλουν συλλογικά όργανα των κτηνοτρόφων; Συμφωνείτε ότι πλήττονται σφόδρα τα δίκαια των παραγωγών, του κράτους και των καταναλωτών;
  2. Εάν συμφωνείτε, πώς προτίθεται η Κυβέρνηση να προστατέψει τους Έλληνες παραγωγούς και την εγχώρια παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος και από τις ελληνοποιήσεις; Πώς προτίθεστε να προστατέψετε τους καταναλωτές που πέφτουν θύματα παραπλάνησης από επιτήδειους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την έντονη επιθυμία των καταναλωτών να επιλέγουν αυθεντικά ελληνικά προϊόντα;
  3. Προτίθεστε να αυστηροποιήσετε τις ποινές για τους παραβάτες της κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι οποίοι διαπράττουν οικονομικό έγκλημα και παραπλανούν συστηματικά τους ανυποψίαστους πολίτες;
  4. Πόσο καλά τηρούνται οι προδιαγραφές και οι προϋποθέσεις παραγωγής της πρώτης ύλης και παρασκευής των τελικών Π.Ο.Π. τυροκομικών προϊόντων στη χώρα; Ποιες οι ενέργειες και οι δράσεις του ΥπΑΑΤ για τη διασφάλιση και ενίσχυση των προϋποθέσεων αυτών που αφορούν στην εκτροφή των ζώων, στην παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος και στην παρασκευή των τελικών Π.Ο.Π. τυροκομικών προϊόντων και ποιοι οι απαραίτητοι έλεγχοι σε όλα τα στάδια της παραγωγικής αυτής διαδικασίας; Υπάρχουν ο αναγκαίος μηχανισμός και ο μακρόχρονος σχεδιασμός που θα εγγυώνται τη διασφάλιση και προστασία των συνθηκών, προϋποθέσεων και των προδιαγραφών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία; Ποιοι είναι αυτοί;
  5. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών από τη νοθεία και τις παραπλανητικές ετικέτες των επιτήδειων;
  6. Πόσους ελέγχους στα ισοζύγια γάλακτος και σε πόσες επιχειρήσεις διενήργησε για το 2016 και το 2017 η αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ και πόσες παραβάσεις καταγράφηκαν;
  7. Τι μέτρα έχουν ληφθεί στα τελωνεία της χώρας σχετικά με τον έλεγχο παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων;
  8. Προτίθεστε να προχωρήσετε στη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού ελέγχων στην αγορά αγροτικών προϊόντων που θα καλύπτει την παραγωγή, τη μεταποίηση και τη διακίνησή τους από το χωράφι έως και το πιάτο του καταναλωτή;
  9. Τι προγραμματισμός υπάρχει για το 2018 και σε ποιο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται; Υπάρχει μεσομακροπρόθεσμος ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση και πάταξη του χρόνιου αυτού φαινομένου των ελληνοποιήσεων που στραγγαλίζει την εγχώρια παραγωγή και τους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους;

Επίσης ζητώ να κατατεθούν στη Βουλή και να μου κοινοποιηθούν τα έγγραφα που τεκμηριώνουν τις απαντήσεις σας στα ερωτήματα που σας έθεσα.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο