«Πώς η Ελλάδα έγινε η χειρότερη χώρα της Ευρώπης στην ελευθερία του Τύπου» – Νέο «χαστούκι» από Politico

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
«Πώς η Ελλάδα έγινε η χειρότερη χώρα της Ευρώπης στην ελευθερία του Τύπου» – Νέο «χαστούκι» από Politico

«Πώς η Ελλάδα έγινε η χειρότερη χώρα της Ευρώπης στην ελευθερία του Τύπου» – Νέο «χαστούκι» από Politico

Αιχμηρό ρεπορτάζ για την κατρακύλα της χώρας μας στην Ελευθερία του Τύπου

Εκτός από το άρθρο του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπόθεση υποκλοπών που έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό», το Politico με εκτενές ρεπορτάζ περιγράφει πώς η Ελλάδα κατέληξε να βρίσκεται στην 108η θέση παγκοσμίως στην Ελευθερία του Τύπου.

Με τίτλο «Πώς η Ελλάδα έγινε το χειρότερο μέρος της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου», το ρεπορτάζ κάνει αναφορά στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τα οποία παρουσιάζουν την πραγματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Στην Ελλάδα, υπάρχουν δύο παράλληλα σύμπαντα των μέσων ενημέρωσης» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χρηστίδης, δημοσιογράφος στο Der Spiegel.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για την κατάντια μας προειδοποιούν εδώ και χρόνια δημοσιογράφοι, αναλυτές μέσων ενημέρωσης, ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων και ερευνητές της ΕΕ. Η χώρα μας πλέον βλέπει τα βίαια και καταπιεστικά αποτελέσματα μιας χρόνιας διάβρωσης της ελευθερίας του Τύπου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Όπως σημειώνει το Politico, το πρόβλημα ξεκίνησε στη διάρκεια της  ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, που αποσταθεροποίησε τη χώρα, πόλωσε την πολιτική της και αφαίρεσε από τα μέσα ενημέρωσης τα κέρδη που τα βοηθούσαν να παραμείνουν ανεξάρτητα. Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έγιναν όλο και πιο «κομματικοί». Οι απειλές, οι επιθέσεις και οι παρακολουθήσεις με στόχο δημοσιογράφους αυξήθηκαν.

Η Λίστα Πέτσα και ο νόμος που στέλνει στη φυλακή τους δημοσιογράφους

Η πανδημία έκανε τα πράγματα χειρότερα, τονίζει το δημοσίευμα ενώ κάνει αναφορά στη  «λίστα Πέτσα» και στον νόμο που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον ισχυρισμό ότι θα περιορίσει την παραπληροφόρηση, αλλά τελικά άνοιγε τον δρόμο για την φυλάκιση δημοσιογράφων που θα έκαναν επικριτικά ρεπορτάζ. «Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο κατασκοπευτικός ιστός που είχε παγιδεύσει δημοσιογράφους άνθισε σε ένα πλήρες σκάνδαλο που ανάγκασε δύο κορυφαίους αξιωματούχους να παραιτηθούν» σημειώνει το ρεπορτάζ.

«Η εγχώρια άποψη είναι εξίσου ζοφερή» σημειώνει το ρεπορτάζ και αναφέρεται στην δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Reuters σε 46 χώρες, σύμφωνα με την οποία Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση όταν οι πολίτες ρωτήθηκαν αν ο τοπικός τους τύπος ήταν ελεύθερος. Μόνο το 7% είπε ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ήταν απαλλαγμένα από αδικαιολόγητη πολιτική επιρροή, ενώ μόλις ένα 8% είπε ότι ήταν απαλλαγμένα από αδικαιολόγητη επιχειρηματική επιρροή.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ παρουσίασε λεπτομερώς τους φόβους της για το τοπίο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης σε μια ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου, μια επιτομή ανά χώρα για πιθανή δημοκρατική οπισθοδρόμηση μεταξύ των μελών. Η έκθεση απηχούσε τις ίδιες ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι δημοσιογράφοι και οι ομάδες για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης: αυξανόμενη βία κατά δημοσιογράφων, επιδείνωση του επαγγελματικού περιβάλλοντος, πιθανή πολιτική επιρροή στα δημόσια μέσα ενημέρωσης. 

Σε δήλωσή του  στο Politico ο Τάσος Τέλλογλου σημειώνει: «Λόγω της οικονομικής κατάστασης, οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης έχουν παραδώσει τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους στην κυβέρνηση. Αυτό, σε συνδυασμό με μια κυβέρνηση που πιστεύει ότι δεν κάνει τίποτα κακό, είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις καταγγελίες για ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται δημοσιογράφοι στη χώρα μας και φέρνει ως παράδειγμα την Δήμητρα Κρουστάλλη η οποία εξωθήθηκε σε παραίτηση από την εφημερίδα «Το Βήμα».

«Το αποτέλεσμα, υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι, είναι μια μεγαλύτερη ομοιογένεια του τι θεωρείται “ειδήσεις” στην Ελλάδα. Η ατζέντα είναι αρκετά εντυπωσιακή: Μια γρήγορη ματιά στις κύριες ειδήσεις στη χώρα συχνά αποκαλύπτει θέματα με την ίδια σειρά, με παρόμοιους τίτλους και παρόμοιο περιεχόμενο. Αρκετοί τομείς ρεπορτάζ θεωρούνται “ανέγγιχτοι”» σχολιάζει χαρακτηριστικά το Politico. Φυσικά, στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τον Απρίλιο του 2021, η οποία ακόμα δεν έχει εξιχνιαστεί.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!