Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Παγκόσμια ημέρα πολιτιστικής κληρονομιάς – Το Πρόγραμμα για τα μνημεία του συνδυασμού « Με το Βλέμμα στο Μέλλον».

3λ ανάγνωσης
Στάθης Κοκκινίδης: Εν κρυπτώ η έλευση του Πρωθυπουργού στην περιοχή μας..

Παγκόσμια ημέρα πολιτιστικής κληρονομιάς – Το Πρόγραμμα για τα μνημεία του συνδυασμού « Με το Βλέμμα στο Μέλλον».

Εισερχόμενα

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πολιτιστικής κληρονομιάς εκφράζω τη βαθύτατη λύπη, τόσο τη δική μου όσο και του συνδυασμού « Με το Βλέμμα στο Μέλλον», για την πυρκαγιά που  ξέσπασε τη Δευτέρα στην Παναγία των Παρισίων  και κατέστρεψε σημαντικό μέρος του εμβληματικού καθεδρικού ναού, που αποτελεί σύμβολο όχι μόνο της Γαλλίας, αλλά και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού μας.

Την ημέρα αυτή επιλέγω επίσης να παρουσιάσω το τμήμα του προγράμματός μου που αφορά στα μνημεία, στα υλικά δηλαδή κατάλοιπα του παρελθόντος, που υπάρχουν διάσπαρτα στο Δήμο Εορδαίας, αποτυπώνουν τα χαρακτηριστικά της εποχής που δημιουργήθηκαν και μπορούν να προσφέρουν αισθητική απόλαυση και ανυπολόγιστες πληροφορίες για το παρελθόν μας, αλλά και να αποτελέσουν πηγή εσόδων είτε με τη χρήση τους είτε με την προσέλκυση τουριστών.

Από τα μνημεία αυτά άλλα είναι γνωστά, όπως  ο Μακεδονικός τάφος στη Σπηλιά, το Σπήλαιο της Ερμακιάς κ.α.

Αυτά σκοπεύουμε να τα αναδείξουμε με φροντίδα για τη φύλαξή τους, με την έκδοση ενός τουριστικού οδηγού, τη γνωστοποίησή τους μέσω μιας ιστοσελίδας και τη δημιουργία κάποιων υποδομών που θα διευκολύνουν τους επισκέπτες.

Άλλα μνημεία, απ’ όλες τις χρονικές περιόδους, είναι άγνωστα, εγκαταλελειμμένα, παραδομένα στη φθορά του χρόνου και των δύσκολων καιρικών συνθηκών της περιοχής μας (γεφύρια, εξωκκλήσια, απομεινάρια κάστρων, τειχών, κτήρια δημόσια και ιδιωτικά κ.α.)

Αυτά τα δεύτερα για μας είναι εξίσου σημαντικά και θεωρούμε πως έχουμε χρέος να τα προστατέψουμε. Σε συνεργασία με τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας θα ενθαρρύνουμε την εφαρμογή του το Προγράμματος υιοθεσίας μνημείων . Μια τάξη, δηλαδή, ή ένα τμήμα επιλέγουν ένα μνημείο «άγνωστο», αναζητούν πληροφορίες γραπτές ή προφορικές, τις καταγράφουν, ενημερώνουν τους συμμαθητές και την τοπική κοινωνία και αναλαμβάνουν τη συντήρηση και την προστασία του. Έτσι, βέβαια, αποκτούν και οι μαθητές βιωματική γνώση των μνημείων και προσεγγίζουν δημιουργικά την πολιτιστική κληρονομιά.

Ο Δήμος, σε συνεργασία με τα Σχολεία, παρακολουθεί και βοηθάει τη διαδικασία, αναλαμβάνει την επίσημη καταγραφή, τη δημοσιοποίηση και την προβολή τους. Τα καταχωρεί στη σχετική ιστοσελίδα, τα συμπεριλαμβάνει στον τουριστικό οδηγό, τα αναδεικνύει. Για τα ιδιωτικά, βέβαια, θα υπάρξει συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ζωντανό κομμάτι του παρελθόντος, προσδιορίζει τη φυσιογνωμία μας, καλλιεργεί την αισθητική μας, ενθαρρύνει τη συλλογική μνήμη, δένει το παρόν με το παρελθόν, δημιουργεί αίσθημα υπερηφάνειας και αισιοδοξίας και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και σημείο επαφής ανθρώπων και λαών. Κι απ’ αυτήν την πολύπλευρη αξία προκύπτει και η αναγκαιότητα της διαφύλαξης και του απόλυτου σεβασμού. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο: « Ένα μέρος του παρελθόντος μένει πάντα ζωντανό και κινδυνεύουμε, καταφρονώντας τη ζωντάνια του».

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *