Η Βουλευτής ανέδειξε δύο κρίσιμα ζητήματα που περιέχονται στο νομοσχέδιο, αφενός την κατάργηση των θετικών μέτρων που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση των γυναικών σε θέσεις διοίκησης στους αθλητικούς οργανισμούς (σωματεία-ενώσεις-ομοσπονδίες) και, αφετέρου, την διάταξη του Υπουργείου Πολιτισμού που θέτει σε καθεστώς εκκαθάρισης το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των εργαζομένων, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες για την εξέλιξη της δικαστικής δίωξης εναντίον των πρωταγωνιστών του σκανδάλου που έχει απασχολήσει το πανελλήνιο και τις διωκτικές αρχές.
Χαρακτηριστικά, για το πρώτο θέμα η κ. Βέττα ανέφερε: «Ο Νόμος 4603/2019 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ρύθμιζε μια σειρά από ζητήματα που προωθούσαν τον εκδημοκρατισμό, την ισότητα και την αναλογικότητα εκπροσώπησης στο αθλητικό κίνημα. Συγκεκριμένα, θέσπιζε την απλή αναλογική, τη ποσόστωση φύλου, την απαγόρευση συμμετοχής δι΄ αντιπροσώπου και μεριμνούσε για την διασφάλιση των ομαλών διαδικασιών στις αρχαιρεσίες με την παρουσία δικαστικού λειτουργού.
Για τη ποσόστωση φύλου συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει μέριμνα ότι σε κάθε αθλητικό οργανισμό, από τη βάση της πυραμίδας ως την κορυφή της, πρέπει να υπάρχει στο Διοικητικό του συμβούλιο κατ΄ ελάχιστον εκπροσώπηση του αντίθετου φύλου στο 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο προωθείται η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου, φύλο το οποίο σταθερά υποεκπροσωπείται στις ανώτερες βαθμίδες του αθλητισμού…Η σημερινή κυβέρνηση, αντίθετα, με μεγάλη ελαφρότητα και περισσή σπουδή, στο άρθρο 7, του τρίτου μέρους του νομοσχεδίου, προχωρά στην αναστολή των παραπάνω άρθρων, έως το τέλος του 2020…
Νομιμοποιείτε ένα καθεστώς που συστηματικά, με όλους τους τρόπους, απέκλειε τις γυναίκες από την αθλητική διοίκηση, νομιμοποιείτε ένα καθεστώς όπου οι εκλεκτοί, άνδρες, κατά συντριπτική πλειοψηφία, συντηρούν ένα πελατειακό σύστημα που αναπαράγει διαρκώς τα ίδια πρόσωπα με τις ίδιες αντιλήψεις.
Γιατί οι γυναίκες είναι ικανές να είναι αθλήτριες με διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και να δοξάζουν τα ελληνικά χρώματα, είναι ικανές να προπονούν, τόσο σε αναπτυξιακό στάδιο όσο και σε επίπεδο πρωταθλητισμού, είναι ικανές να είναι επαγγελματίες του αθλητισμού, γιατροί, ψυχολόγοι, ερευνητές, διαιτητές, κριτές και τόσα άλλα επαγγέλματα που στηρίζουν και προωθούν τον αθλητισμό.
Αλλά δεν είναι ικανές να συμμετέχουν στη διοίκηση του γιατί το καθεστώς διοίκησης τόσων ετών έχει βάλει τη γυναίκα στο παρασκήνιο, σε υποστηρικτικό και υποβοηθητικό ρόλο
Εσείς, ακούγοντας τάχα «τις γενικευμένες αντιδράσεις της αθλητικής κοινότητας» καταργείτε μια θετική ρύθμιση αποκλείοντας τις γυναίκες από την διοίκηση των αθλητικών οργανισμών. Εμείς θέλουμε να σπάσουμε αυτά τα στεγανά που αναπαράγουν, με τη λεοντή της ισότητας και της δημοκρατίας, τα πιο αντιδραστικά επιχειρήματα για την πλάγια νομιμοποίηση του σημερινού καθεστώτος».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.