Ομιλία Θέμη Μουμουλίδη στην Ολομέλεια της Βουλής επι της τροπολογίας με θέμα τον διαχωρισμό των Δήμων Βελβεντού – Σερβίων

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

 

 

 

Θέμης Μουμουλίδης: «Σε κάποιες περιπτώσεις τα προβλήματα  μπορούν να ξεπεραστούν με δυναμικές πολιτικές επιλογές. Αυτή είναι η περίπτωση της  απόφασης να δοθεί αυτονομία στον Δήμο Βελβεντού. Μια πολιτική επιλογή που δικαιώνει τον αγώνα των κατοίκων του Βελβεντού»

Απόσπασμα από την ομιλία του Θέμη Μουμουλίδη κατά τη χθεσινή συζήτηση των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις».

Στην  ομιλία του κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, ο βουλευτής Κοζάνης  Θέμης Μουμουλίδης, αναφέρθηκε σε μια δεύτερη πολύ σημαντική τροπολογία που αφορά στον διαχωρισμό του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.

«Η ενοποίηση των δύο ανεξάρτητων Δήμων αποτέλεσε  μια ακόμη αδικία του «Καλλικράτη», που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στο σώμα της Αυτοδιοίκησης. Ένα πρόβλημα που αναζητεί τη λύση του από το 2010. Σε κάποιες περιπτώσεις τα προβλήματα αυτά δεν μπορεί παρά να πρέπει να ξεπεραστούν με δυναμικές πολιτικές επιλογές.

Αντιλαμβάνομαι βεβαίως ότι είναι η αρχή ενός διαλόγου και για άλλες περιοχές, όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Οφείλουμε να δεχθούμε τον πιλοτικό χαρακτήρα των διαχωρισμών της εν λόγω τροπολογίας, οφείλουμε να εξετάσουμε κάθε περίπτωση όχι οριζόντια, αλλά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης. Αυτό άλλωστε αποτελεί δέσμευση και του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Στο επιχείρημα κάποιων πως η τροπολογία για τον διαχωρισμό των δήμων έρχεται για λόγους προεκλογικούς, υπάρχει μια αυτονόητη απάντηση. Το πολιτικό κόστος να είναι μεγαλύτερο από το πολιτικό όφελος, δεδομένου ότι οι περιοχές που διεκδικούν διαχωρισμό δήμων είναι περισσότερες από τις πέντε περιοχές που διαχωρίζονται.

Εδώ θέλω να σταθώ στην καθοριστική συμβολή του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση σε αυτήν την εξέλιξη. Οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε δημόσια, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά για τη γενναία πολιτική επιλογή να προχωρήσει στον διαχωρισμό δήμων, ένα χρονίζον πρόβλημα, ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί στα επόμενα δυο χρόνια οριστικά.

Ο Αλέξης Χαρίτσης με την τροπολογία αυτή, επιχειρεί το πρώτο βήμα αποκατάστασης μιας κραυγαλέας αδικίας όχι μόνο για το Βελβεντό, αλλά και για άλλες περιοχές. Είναι μια εμφανής περίπτωση πολιτικού, που αψηφά το πολιτικό κόστος.

Για να συνδεθεί η χώρα με ένα καλύτερο μέλλον πρέπει να αλλάξουν σημαντικά νοοτροπίες αλλά και πολιτικές επιλογές. Είναι γνωστό πως στη χώρα της δημοκρατίας, στη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό, οι προηγούμενες κυβερνήσεις εφάρμοζαν διαχρονικά μια πολιτική αλά κάρτ.

Έτσι εμφανίζονται διάφορα παράδοξα στον δημόσιο βίο.

Βλέπουμε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να διαφωνεί σε διάφορα νομοσχέδια, όπως για παράδειγμα σε νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας που τελικά υπερψηφίζει, βλέπουμε να συμφωνεί ουσιαστικά διαχρονικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τελικά να την καταψηφίζει, να απεύχεται και να προβλέπει την περικοπή των συντάξεων και με συντριβή να υπερψηφίζει τη μη περικοπή.

Στο ζήτημα του διαχωρισμού του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού βλέπουμε να διαφωνεί η Νομαρχιακή της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, να διαφωνεί ριζικά με την εξέλιξη, με τον διαχωρισμό, και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αλλά, παραδόξως και όλοι οι πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας να συμφωνούν με την εξέλιξη!!!

Εμείς από την περίοδο που ακόμη ήμασταν αντιπολίτευση μέχρι σήμερα σταθήκαμε σταθεροί στις επιλογές μας για διαχωρισμό του Δήμου Σερβίων- Βελβεντού.

Δεσμευθήκαμε να στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων μιας κοινωνίας με τα δικά της ιστορικά και αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά, μιας κοινωνίας που έχει αναπτύξει με υποδειγματικό τρόπο το συνεταιριστικό κίνημα και που λειτουργεί σε πολλούς τομείς ως πρότυπο με σύγχρονο τρόπο.

Μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, η οποία διεκδίκησε με απαράμιλλο πάθος τη δικαίωση του αιτήματός της. Προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να δικαιωθεί το αίτημα και είμαστε περήφανοι γι’ αυτή την εξέλιξη, για το γεγονός ότι ο Δήμος Βελβεντού σε λίγες ώρες θα είναι ένας νέος, ανεξάρτητος δήμος.

Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε όλους τους δίκαιους αγώνες των κοινωνιών και σήμερα και αύριο και πάντα. Η χώρα χρειάζεται τομές, χρειάζεται μεταρρυθμίσεις υπέρ της κοινωνίας, χρειάζεται τολμηρές πολιτικές που να έρχονται από το μέλλον.

Ως Κυβέρνηση θέλουμε να κριθούμε από το άθροισμα των πολιτικών επιλογών μας, από το σύνολο του έργου μας και όχι από αποσπασματικές και επικοινωνιακού τύπου μεθοδευμένες πολιτικές φθοράς που ασταμάτητα επί τέσσερα χρόνια επιχειρεί η Αντιπολίτευση.

Ο διαχωρισμός δήμων που εισάγεται με την εν λόγω τροπολογία είναι ένα ακόμη βήμα επίλυσης αδικιών, ένα ακόμη βήμα να αποκτήσει ουσιαστικό λόγο η κοινωνία, ένα ακόμα βήμα θαρραλέας άσκησης πολιτικής με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό αλλά και το εθνικό συμφέρον.

ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΥΠΟΥ 

Θέμη Μουμουλίδη

Σκηνοθέτη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης

Μέλους Διαρκών Επιτροπών

Μορφωτικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

 

 

Δείτε Επίσης

Η παράδοση της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα δεν είναι εξυγίανση, αλλά μπίζνες της Κυβέρνησης – Σχόλιο του Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η παράδοση της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα δεν είναι εξυγίανση, αλλά μπίζνες της Κυβέρνησης – Σχόλιο του Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής.

Η παράδοση της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα δεν είναι εξυγίανση, αλλά μπίζνες της Κυβέρνησης – Σχόλιο του Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής.   Η Κυβέρνηση παραδίδει τη ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντα,

Διαβάστε περισσότερα »
Από πότε η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «κράτος» τα κατεχόμενα; -«Λήξαν» το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο κατά την Κυβέρνηση - Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη ΔΕΗ και την πιθανότητα lockdown στη Βόρεια Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από πότε η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «κράτος» τα κατεχόμενα; -«Λήξαν» το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο κατά την Κυβέρνηση – Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη ΔΕΗ και την πιθανότητα lockdown στη Βόρεια Ελλάδα

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, αφού μετά και τη χθεσινοβραδινή δήλωση… μετάνοιας του κ. Ελπιδοφόρου, «είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις

Διαβάστε περισσότερα »
«Καλλιόπη Βέττα: Το ξεπούλημα της ΔΕΗ αφήνει εντελώς απροστάτευτη την Ελληνική κοινωνία σε μια εποχή οξυμένης ενεργειακής κρίσης»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καλλιόπη Βέττα: Το ξεπούλημα της ΔΕΗ αφήνει εντελώς απροστάτευτη την Ελληνική κοινωνία σε μια εποχή οξυμένης ενεργειακής κρίσης»

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στην ΔΕΗ, δήλωσε:   «Η χθεσινή, ξαφνική και

Διαβάστε περισσότερα »
Κοζάνη - Εκδήλωση – ομιλία  του Ανδρέα Λοβέρδου στα πλαίσια των διαδικασιών εκλογής νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.
ΚΟΖΑΝΗ

Κοζάνη – Εκδήλωση – ομιλία  του Ανδρέα Λοβέρδου στα πλαίσια των διαδικασιών εκλογής νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος Αλλαγής να παρακολουθήσουν την εκδήλωση – ομιλία του υποψηφίου προέδρου του Κινήματος Ανδρέα Λοβέρδου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα »
AΡΣΥ: Αλληλεγγύη και στήριξη στον αγώνα των κατοίκων Κορεστείων Καστοριάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

AΡΣΥ: Αλληλεγγύη και στήριξη στον αγώνα των κατοίκων Κορεστείων Καστοριάς

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 μέλη της Αριστερής Συμπόρευσης συναντηθήκαμε και συζητήσαμε, παρουσία περιβαλλοντολόγου, με την επιτροπή που έχει συσταθεί στη περιοχή Κορεστείων Καστοριάς και αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση φάρμας

Διαβάστε περισσότερα »
Λ. Μαλούτας: Να στελεχωθεί η παθολογική του Μαμάτσειου – Πλακεντάς: Να αυξηθούν οι νοσηλευτές
ΚΟΖΑΝΗ

Λ. Μαλούτας: Να στελεχωθεί η παθολογική του Μαμάτσειου – Πλακεντάς: Να αυξηθούν οι νοσηλευτές – Θάνος Πλεύρης: Προβληματισμός για τα κρούσματα στη Βόρειο Ελλάδα – Δεν θα υπάρχει καμία παραχώρηση στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Χρήστος Ελευθερίου: Να δοθούν τα ονόματα των ανεμβολίαστων – Διευθύντρια πέταξε έξω ανεμβολίαστη καθαρίστρια Τι ειπώθηκε για τα κρούσματα στα σχολειά Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας στη συνάντηση με τον

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Δείτε το νέο spot της ΔΙΑΔΥΜΑ
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida