Την πρώτη βαθιά πολιτική κρίση στην σύντομη κυβερνητική θητεία του καλείται να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση της ΝΔ σε μια κρίσιμη καμπή για τα εθνικά θέματα, αλλά και ενόψει των σχεδιασμών της ριζικές ανατροπές στο πεδίο της οικονομίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα θέμα που δεν ξεπήδησε από το χώρο της πολιτικής, αλλά τείνει να γίνει άκρως πολιτικό.
Ο Κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να αναλάβει ρόλο «διαιτητή» σε ένα πολύ σκληρό ντέρμπι. Στη σύγκρουση των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού ή αλλιώς στην αντιπαράθεση Μαρινάκη – Σαββίδη. Ίσως και να είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που δύο επιχειρηματίες από το χώρο του ποδοσφαίρου αναγάγουν το άθλημα σε «αρένα» στο όνομα των επιχειρηματικών συμφερόντων τους.
Ο πρωθυπουργός με την απόφαση του – μέσα σε μια νύχτα – να παρέμβει με νομοθετική ρύθμιση για να σώσει τους ΠΑΟΚ και Ξάνθη από τον υποβιβασμό με την κατάθεση τροπολογίας που ήρθε με «πυροσβεστικό» να ανατρέψει την εισήγηση της ΕΕΑ, επιδίωξε να μοιράσει το καρπούζι στη μέση… Πλέον ο κίνδυνος του υποβιβασμού θεωρητικά εξαλείφθηκε και πλέον υπάρχει αυτός της αφαίρεσης βαθμών. Δυστυχώς όμως για τον ίδιο φαίνεται ότι δεν τα κατάφερε.
Η κίνηση του προκάλεσε την αντίδραση του Ολυμπιακού που καταγγέλλει «πολιτική παρέμβαση», αλλά την ίδια στιγμή ξεσήκωσε οπαδούς και διοίκηση του ΠΑΟΚ που κάνουν λόγο για «εξόντωση» και «χειραγώγηση» του πρωταθλήματος.
Ο Μητσοτάκης τηρουμένων των αναλογιών βιώνει το δικό του «Μακεδονικό». Οι επιθέσεις χτες των φερόμενων ως οπαδών του ΠΑΟΚ σε γραφεία «γαλάζιων» βουλευτών θυμίζει τα αντίστοιχα σκηνικά που βίωναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά την ψήφιση της συμφωνίας για το Σκοπιανό.
Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήρθε μόνο αντιμέτωπος με τις κοινωνικές – οπαδικές αντιδράσεις και την οργή των Μαρινάκη – Σαββίδη, τα Μέσα Ενημέρωσης των οποίων πλέον στρέφονται τόσο εναντίον του πρωθυπουργού, όσο και κεντρικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι την Τετάρτη εφημερίδες και κανάλια που ελέγχουν οι δύο μεγαλοιδιοκτήτες πρόβαλαν ως πρώτα θέματα τις μειώσεις των συντάξεων που είδαν στα ATM οι συνταξιούχοι.
Ο πρωθυπουργός ταυτόχρονα με τον «πόλεμο» που δέχεται από τους δύο μεγαλοπαράγοντες του επιχειρηματικού και ποδοσφαιρικού στερεώματος, έχει να αντιμετωπίσει και μια εσωκομματική σύγκρουση, η οποία μπορεί για τον ίδιο και την κυβέρνηση του να εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό θέμα.
Ο λόγος φυσικά για τις κινήσεις και τη στάση του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός απουσίασε από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης της τροπολογίας για το μη υποβιβασμό των ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Η ηχηρή απουσία του, προκάλεσε αρχικά κραδασμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ η επιλόγη του να «αδειάσει» το Μαξίμου που επιδίωξε να τον …καλύψει δείχνει την πρόθεση του να φτάσει την αντιπαράθεση στα άκρα.
Τη στιγμή που από την κυβέρνηση επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη βαθιά εσωκομματική ρήξη, μετά την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να απουσιάσει από την σημερινή ψήφιση της τροπολογίας για το θέμα του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έριξαν λάδι στη φωτιά. Με δήλωσή τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ξεκάθαρα «ο κ. Αντώνης Σαμαράς ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί».
Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί εμφανή επίδειξη ισχύος απέναντι στον πρωθυπουργό, ειδικά όταν νωρίτερα, πηγές από τη Νέα Δημοκρατία ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «καλύφθηκε» από τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους. Μάλιστα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., Σταύρος Καλαφάτης, υποστήριξε ότι ο κ. Σαμαράς τον πήρε τηλέφωνο μετά την ψηφοφορία και του είπε πως «οι λόγοι της απουσίας του ήταν προσωπικοί». Όμως ο Σαμαράς επέλεξε μέσω των συνεργατών του όχι απλά να εκθέσει το πρωθυπουργικό γραφείο και τον υπεύθυνο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά ουσιαστικά επιφέρει χτύπημα γοήτρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά είναι γνωστές. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια και ειδικά επί των κυβερνητικών ημερών της γαλάζιας παράταξης, τόσο επί κυβέρνησης Σαμαρά όσο και σήμερα, πολλά πράγματα μπήκαν κάτω από το «χαλί» μπροστά στη ανάληψη και διατήρηση της εξουσίας.
Ωστόσο φαίνεται ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά». Η δεύτερη ηχηρή κοινοβουλευτική απουσία του Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήταν στη Βουλή ούτε όταν ψηφίστηκε η πρόταση της Ν.Δ για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές αποτυπώνει τη χάραξη προσωπικής πολιτικής στρατηγικής από τον πρώην πρωθυπουργό.
Τότε, ο Αντώνης Σαμαράς είχε διαρρεύσει πως βρισκόταν σε προγραμματισμένο οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ερμήνευσαν τη στάση του ως αντίδραση για το γεγονός ότι δεν προτάθηκε ο ίδιος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς με την πολιτική στάση του ουσιαστικά στέλνει ένα σαφές μήνυμα – όπως εκτιμούν πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές – προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέλει να έχει ενεργό ρόλο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της γαλάζιας παράταξης.
Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπιστώνει πολύ σύντομα στην πρωθυπουργική θητεία του ότι έχει να διαχειριστεί μια κοινοβουλευτική ομάδα στην σύνθεση της οποίας υπάρχουν δύο πρώην πρωθυπουργοί, με ότι αυτό συνεπάγεται. Και μπορεί η λεγόμενη πτέρυγα των καραμανλικών προς το παρόν να μην έχει προκαλέσει εσωκομματικές εντάσεις (παρότι παραμένει ισχυρή), αλλά ο Σαμαράς φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να ακολουθήσει συγκρουσιακή πορεία…
Το ματς λοιπόν μόλις άρχισε. Με όλους τους παίκτες στη σέντρα και τις επιχειρηματικές και πολιτικές ομάδες να διεκδικούν τη νίκη… Μπροστά σ’ αυτό το σκηνικό ο Μητσοτάκης είτε θα επιλέξει να παίξει το ρόλο του «αρχιδιαιτητή» για να λειάνει τις αντιθέσεις, είτε το ρόλο του παίκτη – «βεντέτα» που θα πάρει το παιχνίδι στις πλάτες του… Ίδωμεν.