Mετά την ψήφο εμπιστοσύνης που θα λάβει η κυβέρνηση σήμερα τα μεσάνυχτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλει μπροστά τις μηχανές, καθώς αναμένεται να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή συνολικά δέκα νομοσχέδια που θα απλώνονται σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης.
To πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στο τέλος της εβδομάδας θα είναι το επιτελικό, το οποίο θα είναι αντιπροσωπευτικό της ταυτότητας και των στόχων της κυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο θα αφορά στη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά οι διατάξεις του θα περιλαμβάνουν επίσης την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, διορθώσεις στο νέο Ποινικό Κώδικα και ρυθμίσεις για τους δήμους και τις περιφέρειες προκειμένου να μη μείνουν ακυβέρνητες, λόγω της απλής αναλογικής.
Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να κωδικοποιηθούν όλες οι διατάξεις σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία των βασικών κυβερνητικών δομών, κάτι το οποίο δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.
Ένα από τα κεφάλαιά του θα αναφέρεται στη λειτουργία του υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελεί το κυριότερο συλλογικό όργανο της Πολιτείας στη Μεταπολίτευση που όμως είναι σε μεγάλο βαθμό υποβαθμισμένο. Αυτό που επιδιώκεται πλέον είναι αναβαθμιστεί ο ρόλος του και μέσω αυτού να παράγονται δημόσιες πολιτικές.
Με απλά λόγια με βάση το νομοσχέδιο η βασική στρατηγική της κυβέρνησης θα παράγεται μέσα από το υπουργικό συμβούλιο και εν συνεχεία το κάθε υπουργείο θα σηκώνει το βάρος των θεμάτων της αρμοδιότητάς του.
Δηλαδή το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα, όπου τα υπουργεία παράγουν τις πολιτικές ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους και στο τέλος προσπαθούν να συνθέσουν μία ευρύτερη εικόνα κυβερνητικής πολιτικής.
Με την αναβάθμιση του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρχει ένας κεντρικός άξονας, ο οποίος θα καθορίζει την κυβερνητική στρατηγική και τις επιμέρους δράσεις του κάθε υπουργείου, που θα θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και θα τα τοποθετεί σε μία κεντρική βάση δεδομένων, έτσι ώστε να είναι εκ των προτέρων γνωστό τι και πότε θα πρέπει να γίνει.
Για την επίτευξη όλων των παραπάνω θα δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει την έλλειψη συντονισμού και την χρονοβόρα διεκπεραίωση, αλλά και τη γενική παθολογία του κράτους καθώς υφίστανται πάρα πολλές συναρμοδιότητες, μεταξύ πολλών υπουργείων, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες σε σοβαρά θέματα να κινούνται με αργούς ρυθμούς. Σκοπός είναι η κυβέρνηση να μπορέσει να λειτουργήσει συντονισμένα, γρήγορα και αποτελεσματικά.
Επίσης, το πρώτο νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», θα περιλαμβάνει και διατάξεις οι οποίες θα εξασφαλίζουν τη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Θα εισαχθούν ασυμβίβαστα για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον ειδικό γραμματέα.
Παράλληλα, πολλές αρμοδιότητες που τώρα βρίσκονται στην πολιτική ηγεσία, θα μεταφερθούν στη δημόσια διοίκηση. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι οι αρμοδιότητες που αφορούν μεμονωμένες, ειδικές και συγκεκριμένες λειτουργίες, να μην χρειάζεται να τις διαχειρίζονται ο υπουργός, ο υφυπουργός, ή ο γενικός γραμματέας, αλλά η διεκπεραίωσή τους να γίνεται σε επίπεδο των γενικών διευθυντών. Και αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση χρόνου, περιορισμό της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.
Οι επόμενες κινήσεις σε φορολογία, υγεία, παιδεία
Αμέσως μετά, θα έρθει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις μειώσεις φόρων και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2019. Στο νομοσχέδιο αυτό, το οποίο θα ψηφιστεί από τη Βουλή πριν τις θερινές διακοπές της (10 Αυγούστου) θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.
Στην ομιλία του στη Βουλή το Σάββατο, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την άμεση κατάθεση στη Βουλή συνολικά δέκα νομοσχεδίων που θα απλώνονται σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης. Θα αφορούν, εκτός από το επιτελικό κράτος και την φορολογία (σε δύο φάσεις), την εκπαίδευση, την αγροτική ανάπτυξη, την υγεία, την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και την προστασία του πολίτη.
Σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, και ειδικότερα την Υγεία, θα γίνουν άμεσα 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία, κυρίως νοσηλευτών. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους, ενώ οι συντάξεις χηρείας θα καταβληθούν άμεσα.
Αναφορικά με την Παιδεία, ο στόχος είναι να συνδεθεί με την οικονομία, για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή, ενώ μέσα στην επόμενη διετία θα έχει λύσει οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών. Άμεσα, επίσης, αναμένεται να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο ενώ ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων, με το πρώτο να ιδρύεται στο Περιστέρι.
Εντός εξαμήνου θα έχει αντικατασταθεί ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ και μέσα στο 2020 θα έχουν εξασφαλιστεί νέα περιπολικά και μηχανές. Η διαδικασία παροχής ασύλου θα ολοκληρώνεται πλέον με μεγάλη ταχύτητα αλλά και με παράλληλο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τέλος η κυβέρνηση επιδιώκει να… δαμάσει το «τέρας» της γραφειοκρατίας. Ένα μόνο παράδειγμα σχετικά είναι πως κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Επίσης, καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα, με την οποία κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ότι πληροφορίες θέλει για το Δημόσιο.
Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κάνοντας χρήση αυτής της ταυτότητας θα μπορεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Παράλληλα, οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Κατόπιν αυτού, θα είναι υποχρεωμένες οι υπηρεσίες να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.