Μεταλιγνιτική εποχή με χιλιάδες νέες θέσεις ανεργίας, περιβαλλοντολογική υποβάθμιση και ενεργειακή φτώχεια

ΑΡΣΥ:Να σταματήσουμε την πλήρη διάλυση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης! Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους και όλες! Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που πετάει έξω απ’ τις σχολές 40.000 μαθητές

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό (Ε.Ε.Σ) του πρώην ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη, κατ’ εντολή των πολυεθνικών και της ΕΕ, εκτός από τη ΔΕΗ που «σώζει» επιφυλάσσει και ένα «μαύρο μέλλον» για την Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Το «σώσιμο της ΔΕΗ» το βλέπουμε να υλοποιείται με πώληση των δικτύων, κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη και αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος που φτάνουν μέχρι στιγμής το 20% αφού καταργούν και το 10% από την «επιδότηση συνέπειας».

Εκτός αυτού η Ν.Δ υλοποιώντας τον Ε.Ε.Σ του ΣΥΡΙΖΑ και πιστή στο αφήγημα της ΕΕ που λέει ότι η λιγνιτική παραγωγή στην Ελλάδα πρέπει να μειωθεί για να «σωθεί ο Πλανήτης» αποφασίζει να μειώσει τη λιγνιτική παραγωγή στο 17% κλείνοντας Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς και Ορυχεία στη Δυτική Μακεδονία. Δείχνει μάλιστα τέτοια αποφασιστικότητα στην υλοποίηση αυτού του «σχεδίου» ώστε να μην αφήσει τις μονάδες να λειτουργήσουν ούτε στην περίοδο του Χειμώνα για την τηλεθέρμανση!

Λένε ψέματα ότι η χαμένη λιγνιτική, ηλεκτρική ενέργεια θα αντικατασταθεί από ΑΠΕ! Μέχρι τώρα έχουν ξεπεράσει τις 6.000 MW εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ (εκτός των μεγάλων Υδροηλεκτρικών που είναι άλλα 3.500 MW) και άλλα 1300 MW θα μπουν σύντομα αφού βρίσκονται στο στάδιο της διασύνδεσης ή της ολοκλήρωσης. Δηλαδή η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ πλην Υδροηλεκτρικών ανέρχεται στο 115% της συνολικής κατανάλωσης της Χώρας! Κι όμως δεν έχουν αντικαταστήσει ούτε μία MW/h λιγνιτικής ενέργειας. Αυτό που έχει αντικαταστήσει τις λιγνιτικές μονάδες είναι το εισαγόμενο και ακριβό φυσικό αέριο. Έτσι «σε αντικατάσταση» των 1800 MW λιγνιτικής ισχύος που αποσύρουν (ΑΗΣ Καρδιάς 1200 MW + ΑΗΣ Αμυνταίου 600 MW) οι κερδοσκόποι βιομήχανοι έχουν πάρει άδειες από τη ΡΑΕ για κατασκευή επιπλέον μονάδων Φυσικού Αερίου ισχύος 4.000 MW!!!

Τα αποτελέσματα που θα φέρει η υλοποίηση αυτής της πολιτικής είναι:

  1. Απανωτές αυξήσεις του Ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής που κρατούσε χαμηλά τις τιμές και της υψηλής τιμής των άλλων μορφών Ενέργειας (Φυσικό Αέριο, Αιολικά, Φωτοβολταϊκά, Εισαγωγές). Επίσης οι πολίτες θα καλεστούν να πληρώσουν και την επιδοτούμενη ενέργεια (αιολικά, Φ/Β, Μ.ΥΗΣ, ΣΗΘΥΑ και φυσικό αέριο) που η εγκατεστημένη ισχύς της αυξάνεται υπέρμετρα
  2. Πιθανή έλλειψη Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο Χειμώνας του 2017 μας διδάσκει πως αν δεν έχεις σταθερές μονάδες βάσης με εγχώριο καύσιμο βρίσκεσαι ανά πάσα ώρα και στιγμή στο «έλεος του θεού» και των κερδοσκόπων.
  3. Περιβαλλοντολογική υποβάθμιση των λιγνιτοφόρων Περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας. Τεράστια Ορυχεία μένουν ανοιχτά μες ολέθριες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων που θα παραμείνουν και για τις επόμενες Γενιές
  4. Εκρηκτική άνοδο της ανεργίας στην Περιοχή λόγω μείωσης χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα φέρει η διακοπή λειτουργία ΑΗΣ ισχύος 1800 MW, των αντίστοιχων Ορυχείων και όλων των Υποστηρικτικών και βοηθητικών δραστηριοτήτων.
  5. Μείωση συνολικά της οικονομικής δραστηριότητας της Περιοχής που σημαίνει κλείσιμο παρεμφερών δραστηριοτήτων (Κατασκευή, μηχανουργία, συνεργία, ανταλλακτικά κλπ) αλλά και άλλων καταστημάτων (ένδυσης εστίασης κλπ)
  6. Διακοπή, τουλάχιστον για κάποια περίοδο, των τηλεθερμάνσεων που σημαίνει μεγάλες επιβαρύνσεις των κατοίκων για αγορά και εγκατάσταση καυστήρων και σχετικού εξοπλισμού
  7. Αναβολή- Πάγωμα των μετεγκαταστάσεων οικισμών που βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία
  8. Ολοκλήρωση της περιβαλλοντολογικής καταστροφής όλων των ορεινών όγκων της Δυτικής Μακεδονίας με την εγκατάσταση εκατοντάδων γιγαντιαίων ανεμογεννητριών
  9. Η αρπαγή και ιδιοποίηση των 200.000 στρεμμάτων. Εκτάσεων που σήμερα (κακώς) ανήκουν στη ΔΕΗ και αύριο μάλλον θα ανήκουν στα κερδοσκοπικά funds που προωθούν η Παγκόσμια τράπεζα, η κομισιόν, η Κυβέρνηση και η «συμμαχία των προθύμων» της Περιοχής μας.

Αυτά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τα επιτρέψουμε να συμβούν!

Εργαζόμενοι, κάτοικοι της Περιοχής, λαϊκοί καταναλωτές ρεύματος. Συνδικάτα εργαζομένων, τοπική αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντολογικοί σύλλογοι και άλλοι Μαζικοί Φορείς. Μαζί σε ένα Αγωνιστικό, Μαζικό, Εργατολαϊκό Μέτωπο να σταματήσουμε την καταστροφή. Με ένα σύγχρονο πρόγραμμα που να έχει στόχο τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και του λαού σε ένα καθαρό και βιώσιμο Περιβάλλον. Με δουλειά για όλους και κυρίως τους νέους, με αξιοπρεπείς μισθούς και σύγχρονες εργασιακές σχέσεις. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό για αυτό πρέπει να μην έχουν πρόσβαση μόνο οι «έχοντες» αλλά κυρίως «οι μη έχοντες».

Η Απελευθέρωση Ενέργειας αποδείχτηκε «κομπίνα» της ΕΕ, του Κεφαλαίου και των Πολυεθνικών. Αύξησε υπέρογκα τις τιμές του ρεύματος, έφερε ενεργειακή φτώχεια, έκλεισε θέσεις εργασίας, δημιούργησε επί πλέον περιβαλλοντολογική καταστροφή και το κυριότερα έκανε τεράστια αναδιανομή εισοδήματος από τους φτωχούς καταναλωτές προς το κεφάλαιο, τα ενεργειακά τραστ και τις ηλεκτροβόρες βιομηχανίες.

Η μόνη λύση για την Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και για την ηλεκτροπαραγωγή της Χώρας είναι η περιβαλλοντολογική αναβάθμιση και συνέχιση λειτουργίας των μονάδων με δημοκρατικό μακροχρόνιο προγραμματισμό στις εξορυκτικές διαδικασίες στον οποίο θα συμμετέχει και η κοινωνία της Περιοχής. Ο προγραμματισμός αυτός οφείλει να προβλέπει κλείσιμο (σκέπασμα) όλων των ορυχείων, αφού εξορυχτούν τα διαπιστωμένα τουλάχιστον αποθέματα, μέσα από την εξορυκτική διαδικασία. Να κρατηθεί η φυτική γη ώστε να αποτελέσει το τελευταίο γόνιμο στρώμα των αποκατεστημένων εδαφών που ένα μέρος τους θα γίνει δάσος και ένα μέρος τους θα δοθεί σε νέους αγρότες, ακτήμονες και αγροτικούς συνεταιρισμούς για επανακαλλιέργεια.

Και όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν με τους κερδοσκόπους να αλωνίζουν στην Ηλεκτρική Ενέργεια της Χώρας. Προτείνουμε Δημόσια 100% Ενιαία και καθετοποιημένη Εταιρεία Ηλεκτρισμού κάτω από έλεγχο Εργατικό και Κοινωνικό. Επανεθνικοποίηση Κρατικοποίηση όλων των ιδιωτικών δραστηριοτήτων στην Η/Ε. Κανένας ιδιώτης στην Παραγωγή Μεταφορά και διανομή της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Πάνω απ όλα σεβασμός στο Περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων.

Δείτε Επίσης

«Καλλιόπη Βέττα:  Το Υπουργείο Πολιτισμού δρα με προχειρότητα στο εξωτερικό και με αναλγησία στο εσωτερικό  – Εισήγηση στη Βουλή για την κύρωση συμφωνίας συνεργασίας με την Πολωνία»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καλλιόπη Βέττα:  Το Υπουργείο Πολιτισμού δρα με προχειρότητα στο εξωτερικό και με αναλγησία στο εσωτερικό  – Εισήγηση στη Βουλή για την κύρωση συμφωνίας συνεργασίας με την Πολωνία»

«Καλλιόπη Βέττα:  Το Υπουργείο Πολιτισμού δρα με προχειρότητα στο εξωτερικό και με αναλγησία στο εσωτερικό  – Εισήγηση στη Βουλή για την κύρωση συμφωνίας συνεργασίας με την Πολωνία»   Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Διαβάστε περισσότερα »
Βουλή: Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία

Βουλή: Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρωθυπουργό για τη διαχείριση της πανδημίας.

Διαβάστε περισσότερα »
Πολάκης: «Να δω σε ποιο βουστάσιο θα κρυφτείς Μητσοτάκη με τον άλλο αστοιχείωτο Γεωργιάδη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολάκης: «Να δω σε ποιο βουστάσιο θα κρυφτείς Μητσοτάκη με τον άλλο αστοιχείωτο Γεωργιάδη»

Πολάκης: «Να δω σε ποιο βουστάσιο θα κρυφτείς Μητσοτάκη με τον άλλο αστοιχείωτο Γεωργιάδη»   Την οργή του Παύλου Πολάκη προκάλεσαν οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπό του από το βήμα της Βουλής.

Διαβάστε περισσότερα »
Παπανδρέου:Ανάρτηση-προαναγγελία για κάθοδο στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου:Ανάρτηση-προαναγγελία για κάθοδο στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Παπανδρέου:Ανάρτηση-προαναγγελία για κάθοδο στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ Ως προαναγγελία διεκδίκησης της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής και καθόδου στην επικείμενη εκλογική διαδικασία, ερμηνεύεται η ανάρτηση του Γιώργου Παπανδρέου, με αφορμή τη

Διαβάστε περισσότερα »
Αδ. Γεωργιάδης : Η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης καλύπτει την ανατίμηση του πετρελαίου (video)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης : Η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης καλύπτει την ανατίμηση του πετρελαίου (video)

Αδ. Γεωργιάδης : Η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης καλύπτει την ανατίμηση του πετρελαίου (video)     Ομπρέλα προστασίας που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών επιχειρεί να απλώσει η

Διαβάστε περισσότερα »
Καλλιάνος για την επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του: Είχα δεχθεί απειλές – Φοβάμαι περισσότερο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλλιάνος για την επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του: Είχα δεχθεί απειλές – Φοβάμαι περισσότερο

Καλλιάνος για την επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του: Είχα δεχθεί απειλές – Φοβάμαι περισσότερο «Είναι φοβερό αυτό που συνέβη» Ψύχραιμος προσπαθεί να παραμείνει ο Γιάννης Καλλιάνος, μετά την επίθεση με γκαζάκια

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida