Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΟΡΔΑΙΑΣ- Για τις δηλώσεις της κ. Τερζοπούλου για ΕΝΦΙΑ και Ειδική Οικονομική Ζώνη

4λ ανάγνωσης
Ψήφισμα Λαϊκή Συσπείρωσης Εορδαίας

 

Στο μήνυμά της για την Πρωτομαγιά η κυρία Τερζοπούλου Αθηνά υποψήφια Δήμαρχος με τον συνδυασμό «Δημιουργούμε μαζί» μεταξύ άλλων λέει ….σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη των αγώνων για τα αυτονόητα και κυρίως για την εργασία σε όλους με αξιοπρέπεια, την εργασία χωρίς τα χαρακτηριστικά της δουλείας και της εκμετάλλευσης…Θυμίζουμε ότι η κυρία Τερζοπούλου δηλώνει «ανεξάρτητη» αλλά συγχρόνως σε συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα λέει ότι είναι μέλος της Ν.Δ. και διαχρονικά προέρχεται από τη Ν.Δ. …..
Παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο το Σάββατο 4 Μάη μεταξύ άλλων είπε:
Να κηρυχθεί η περιοχή της ΑΕΒΑΛ (πρώην εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων) σε ανεξάρτητη οικονομική ζώνη και να υπαχθεί σε ειδικό φορολογικό καθεστώς. Προκειμένου να προστρέξουν επιχειρήσεις γιατί ο χώρος της ΑΕΒΑΛ είπε είναι ιδιοκτησία του Δήμου και μπορούμε να κάνουμε παραχωρήσεις. Τι είναι όμως οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες;
Πρόκειται για τις λεγόμενες “ελεύθερες ζώνες”, όπου το κεφάλαιο εξαιρείται ακόμα κι απ’ αυτή τη σημερινή, σαθρή εργατική νομοθεσία που ισχύει στην υπόλοιπη επικράτεια. ΕΕ – Κυβέρνηση – Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, παρεμβαίνουν ώστε να δημιουργούνται τέτοια ειδικά καθεστώτα ασυλίας και παροχών για τους επιχειρηματικούς ομίλους (πχ απουσία κανόνων για την αδειοδότηση μιας επιχείρησης, ιδιαίτερα χαμηλή ή και μηδενική φορολόγηση των κερδών της, απαλλαγή από ΦΠΑ στις συναλλαγές της κλπ), “αίρουν” τα όποια νομικά και διοικητικά εμπόδια μπαίνουν στην καπιταλιστική κερδοφορία, στην εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρηματικών μονάδων (υγείας, περιβαλλοντικά, χρήσεων γης κ.ά.), προσφέρουν επιπλέον απαραίτητες και κρίσιμες υποδομές όπως στην περίπτωση της ΑΕΒΑΛ.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της είπε «Να αλλάξει το Νομικό καθεστώς και ο ΕΝΦΙΑ να αποδίδεται εξ’ ολοκλήρου στον Ά βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Να αφήσει η κυβέρνηση τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διοικήσουν αυτόνομα.
Βέβαια η κυρία Τερζοπούλου δεν πρωτοτύπησε. Το Σεπτέμβρη σε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο κύριος Μητσοτάκης ανέπτυξε την πρόταση για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους και μάλιστα μίλησε για «εμβληματική μεταρρύθμιση στα πλαίσια της αποκέντρωσης. Αυτή η πρωτοβουλία ενδυναμώνει την αυτονομία την ανταποδοτικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία ». Με τα παραπάνω συμφώνησε και πλειοψηφία της ΚΕΔΕ.
Η «ανεξάρτητη» υποψήφια Δήμαρχος επιβεβαιώνει τη θέση της Ν.Δ. να παραμείνει το άδικο «χαράτσι» στις πλάτες του λαού απλά να αλλάξει ο «εισπράκτορας»
Τον ΕΝΦΙΑ τον νομοθέτησαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ και τον διατήρησε –παρά τις αντίθετες υποσχέσεις – η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόκειται για ένα ακόμα αντιλαϊκό μέτρο που αναγκάζει το λαό να πληρώσει ενοίκιο στο σπίτι που απέκτησε με κόπους και θυσίες.
Η παραπάνω πρόταση συνδυάζεται και με την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ) των θεσμοθετημένων δηλαδή πόρων που αποδίδονται από το κράτος για την λειτουργία των Δήμων. Γεγονός βέβαια που η υποψήφια Δήμαρχος αποφεύγει επιμελώς. Θεωρεί δεδομένο τον ΕΝΦΙΑ και το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως φορομπηχτικού μηχανισμού. Δεν λέει κουβέντα για την ανάγκη αύξησης της Κρατικής χρηματοδότησης, για τα δισεκατομμύρια των παρακρατηθέντων πόρων των Δήμων.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας ο φόρος αυτός είναι άδικος και αντιλαϊκός είτε τον εισπράτει η εφορία είτε τα ταμεία του Δήμου. Δεν καλλωπίζεται δεν φτιασιδώνεται δεν μπορεί να αλλάξει περιεχόμενο. Η μόνη λύση είναι η κατάργησή του.
Στις 26 του Μάη ο λαός να καταδικάσει με την ψήφο του τα κόμματα και τους εκλεκτούς τους σε Δήμο και Περιφέρεια που στηρίζουν το δρόμο που μας έχει φέρει ως εδώ.

Ισχυροποίηση του ΚΚΕ στην ευρωβουλή και της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμο και Περιφέρεια

Πτολεμαΐδα, 9/5/2019

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *