Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

«Κλειδώνει» το νέο πακέτο ελαφρύνσεων -Τα επόμενα βήματα

4λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης «Κλειδώνει» το νέο πακέτο ελαφρύνσεων -Τα επόμενα βήματα

Ολα δείχνουν ότι από τη νέα συνάντηση εργασίας του κ. Τσίπρα µε το οικονοµικό επιτελείο θα κριθούν πολλά στη βάση πάντα της ευελιξίας που δίνει στην κυβέρνηση το δηµοσιονοµικό περιθώριο που προέκυψε για το 2019 από το πρωτογενές πλεόνασµα της τάξης του 4,4% του 2018. Η σύσκεψη θα πραγµατοποιηθεί είτε πριν από την Πρωτοµαγιά είτε αµέσως µετά την περιοδεία του πρωθυπουργού στην Κρήτη στο πλαίσιο των προεκλογικών εµφανίσεών του για το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία. Πάντως, πιθανότατα εντός της εβδοµάδας κατατίθεται στη Βουλή και η ρύθµιση για τις 120 δόσεις στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταµεία, µέτρο που αναµένεται να ανακουφίσει εκατοµµύρια πολίτες µε ληξιπρόθεσµες οφειλές. Σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, το σχετικό νοµοσχέδιο θα ψηφιστεί έως τις 10 Μαΐου.

Όπως γράφει το Έθνος, όλα δείχνουν ότι για τουλάχιστον το πρώτο δεκαήµερο του Μαΐου το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Βουλή, δεδοµένης της δήλωσης του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ότι η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση µοµφής κατά του Παύλου Πολάκη. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα µετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε παροχή ψήφου εµπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.

Με αυτόν τον τρόπο θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκάσει τη Ν∆ και τον αρχηγό της να δίνουν εξηγήσεις επί τριήµερο αναφορικά µε το πρόγραµµά τους για «καυτά» θέµατα, όπως το οκτάωρο εργασίας, οι απολύσεις στον δηµόσιο τοµέα, ο κατώτατος µισθός, τα επιδόµατα και το δώρο Χριστουγέννων, για τα οποία οι θέσεις της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θεωρούνται θολές και αντικοινωνικές. Το Μέγαρο Μαξίµου αναµένει µε ενδιαφέρον τις τελικές επιλογές της Πειραιώς, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις ως προς την υποβολή πρότασης µορφής κατά του κ. Πολάκη από τη ΝΔ, µε το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει στο Σώµα τη δυνατότητα να καταγγείλει την έλλειψη πολιτικού πολιτισµού από το εν λόγω κυβερνητικό στέλεχος.

Πάντως, στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι µια συζήτηση για παροχή ψήφου εµπιστοσύνης θα δώσει πολιτικό πλεονέκτηµα στην κυβέρνηση και συγχρόνως θα συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία και την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, µια πρόταση µοµφής από την αξιωµατική αντιπολίτευση θα της αφαιρέσει το συνταγµατικό δικαίωµα για µια συνολική πρόταση µοµφής κατά της κυβέρνησης το επόµενο εξάµηνο. Προκειµένου να πιέσει πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση θα επαναφέρει το αίτηµα για τηλεοπτικό ντιµπέιτ ανάµεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Το Μαξίµου θεωρεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κρύβεται και δεν τολµά να αντιπαρατεθεί µε τον κ. Τσίπρα, κάτι που θα υπενθυµίζει και στην περίπτωση επιµονής στην άρνηση µιας τηλεοπτικής µονοµαχίας.

Να σηµειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση µε τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη µία ηµέρα πριν από την αναχώρησή του για το Πεκίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε µια πρώτη συζήτηση για τον προσανατολισµό του νέου πακέτου κοινωνικού χαρακτήρα που προτίθεται να νοµοθετήσει η κυβέρνηση στις αρχές Μαΐου. Σε εκείνη τη σύσκεψη, µάλιστα, έγινε συζήτηση για φοροελαφρύνσεις που θα έχουν θετικό αντίκτυπο, πρωτίστως στη µεσαία τάξη και τους πιο αδύναµους. Ως εκ τούτου, πιθανολογείται µείωση στους συντελεστές του ΦΠΑ, ίσως και στους συντελεστές του φόρου εισοδήµατος, ενώ πάντα στο τραπέζι βρίσκεται και η θεσµοθέτηση µιας µορφής 13ης σύνταξης ή 13ου µισθού.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *