«Καλλιόπη Βέττα: Συνεχίζονται οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις της κυβέρνησης με τον λιγνίτη, την ώρα που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος – Επίσκεψη στο Νότιο Ορυχείο»

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
«Καλλιόπη Βέττα: Συνεχίζονται οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις της κυβέρνησης με τον λιγνίτη, την ώρα που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος - Επίσκεψη στο Νότιο Ορυχείο»
«Καλλιόπη Βέττα: Συνεχίζονται οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις της κυβέρνησης με τον λιγνίτη, την ώρα που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος – Επίσκεψη στο Νότιο Ορυχείο»
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα επισκέφθηκε το Νότιο Ορυχείο, όπου συναντήθηκε με εργαζόμενους και στελέχη. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον Διευθυντή κ. Γιώργο Καλτεριμτζή, τον Τομεάρχη Εκμετάλλευσης κ Ευάγγελο Κοτσίφκα και τους Εκπροσώπους των Εργαζομένων κκ. Κωνσταντίνο Βόμβα (Γραμματέας Σωματείου ΄Ένωση΄΄) και Φάνη Καραμπίκα (Μέλος Σωματείου ΄΄Σπάρτακος΄΄).
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε για να υπάρξει μια εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στο Ορυχείο, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.
Στις συνομιλίες με τους εργαζομένους -οι οποίοι διατράνωσαν την βούλησή τους για την στήριξη του ορυχείου και της περιοχής-, αναδείχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το παρόν και το μέλλον τους καθώς ήδη, ελέω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, έχει μειωθεί ο αριθμός τους από 1.600 τα τελευταία χρόνια, σε περίπου 900 (755 εργαζόμενοι και 115 με οκτάμηνες συμβάσεις). Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε έμπειρα στελέχη, καθώς μεγάλος αριθμός έχει συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια ενώ οι πιο πρόσφατες προσλήψεις έγιναν το 2017.
Επισημάνθηκε ότι το ορυχείο διαθέτει αποθέματα για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση, ωστόσο υπάρχουν πολλές παράμετροι που δεν έχουν αξιολογηθεί σωστά. Ενδεικτικά, μόλις πρόσφατα οι αρμόδιες αρχές εκπόνησαν το σχέδιο εξόρυξης του λιγνίτη για το 2022, ενώ δεν υπάρχει προσώρας καμιά πρόβλεψη για πρόσληψη αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού, ούτε μέριμνα για τη λειτουργία και τη συντήρηση μηχανημάτων.
Η κ. Βέττα συμφώνησε με τους εργαζόμενους ότι η λειτουργία και η προοπτική του ορυχείου πρέπει να υπακούει σε έναν μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό και όχι σε αλλοπρόσαλλες  βραχυπρόθεσμες λύσεις που επέλεξε η κυβέρνηση υπό το βάρος της παταγώδους αποτυχίας των επιλογών της.
Παράλληλα, επεσήμαινε ότι η αγορά ρεύματος είναι ανεξέλεγκτη, καθώς η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, των δικτύων και των υποδομών έχει αφήσει απροστάτευτους τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την αύξηση των τιμολογίων. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι μέσα σε έναν μήνα η τιμή των υποτιθέμενων σταθερών τιμολογίων της ΔΕΗ αυξάνεται κατά 36%, εκτοξεύοντας την αύξηση των λογαριασμών έως 133.3% από το φθινόπωρο.
Τέλος, τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως όσες και όσους ξιφουλκούσαν ενάντια στην πρόχειρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση καθώς η ενεργειακή κρίση βρίσκει ανοχύρωτη την χώρα, η οποία είναι πλήρως συνδεδεμένη με το φυσικό αέριο εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης.
Το επίδικο, πλέον, είναι να σταματήσουν άμεσα όλες οι πολιτικές που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον, τόσο γενικά όσο ειδικότερα στην Π.Ε. Κοζάνης και να προωθηθεί, με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, μια νέα και συμπεριληπτική πρόταση για το μέλλον της χώρας.
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης «Καλλιόπη Βέττα: Συνεχίζονται οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις της κυβέρνησης με τον λιγνίτη, την ώρα που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος - Επίσκεψη στο Νότιο Ορυχείο» Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης «Καλλιόπη Βέττα: Συνεχίζονται οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις της κυβέρνησης με τον λιγνίτη, την ώρα που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος - Επίσκεψη στο Νότιο Ορυχείο» Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης «Καλλιόπη Βέττα: Συνεχίζονται οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις της κυβέρνησης με τον λιγνίτη, την ώρα που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος - Επίσκεψη στο Νότιο Ορυχείο» Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης «Καλλιόπη Βέττα: Συνεχίζονται οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις της κυβέρνησης με τον λιγνίτη, την ώρα που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος - Επίσκεψη στο Νότιο Ορυχείο»

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!