«Καλλιόπη Βέττα: Να διασφαλιστεί πλήρως η αδιάλειπτη και επαρκής ενέργεια για την τηλεθέρμανση στην Κοζάνη – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης»

Eordaialive Team
6λ ανάγνωσης
«Καλλιόπη Βέττα: Να διασφαλιστεί πλήρως η αδιάλειπτη και επαρκής ενέργεια για την τηλεθέρμανση στην Κοζάνη - Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης»

«Καλλιόπη Βέττα: Να διασφαλιστεί πλήρως η αδιάλειπτη και επαρκής ενέργεια για την τηλεθέρμανση στην Κοζάνη – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης»


 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα : «Μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

 

Στην ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Σωκράτη Φάμελλο, καταγράφεται το πρόβλημα με την ασταθή και ανεπαρκή λειτουργία  της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη, όπως αναδείχθηκε με την πρόσφατη ανακοίνωση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ..

 

Συγκεκριμένα, όταν το σύστημα τροφοδοτείται μόνο από μία μονάδα του Αγίου Δημητρίου (όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα), δεν μπορεί να επιτευχθεί η αναγκαία θερμική ενέργεια των 120 μεγαβατώρων που εξασφαλίζει αδιάλειπτη και επαρκή παροχή θέρμανσης. Αντιθέτως, διοχετεύονται στο σύστημα περίπου 60-70 μεγαβατώρες που δεν αρκούν, ιδιαίτερα εν όψει του χειμώνα.

 

Η εναλλακτική λύση, της αγοράς πετρελαίου, είναι εξόχως δαπανηρή καθώς, για παράδειγμα, το περυσινό κόστος ανήλθε σχεδόν στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που επιβάρυνε σημαντικά τον προϋπολογισμό της επιχείρησης και των δημοτών.

 

Με ευθύνη της ΔΕΗ, του Υπουργείου και των αρμόδιων φορέων, καθώς δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα για συμμετοχή δύο μονάδων στο σύστημα, δυναμιτίζεται η σταθερή λειτουργία της τηλεθέρμανσης σε μια περιοχή όπως η Κοζάνη με δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες και χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Τέλος, όπως ήδη διαπιστώνεται, η θέρμανση είναι εξαιρετικά ισχνή, καθώς μεταφέρεται ανεπαρκής ενέργεια στα σώματα των οικιών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων κτιρίων.

 

Ως εκ τούτου, τίθενται τα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:

 

1.     Με ποιο τρόπο θα λύσει το πρόβλημα της ελλιπούς τροφοδοσίας του συστήματος της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη;

2.     Θα μεριμνήσει για την άμεση λειτουργία των απαραίτητων μονάδων που τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση;

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: «Μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη»

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) εξέδωσε ενημερωτική ανακοίνωση στις 22 Νοεμβρίου προς τους χρήστες του δικτύου τηλεθέρμανσης, αναφέροντας ότι: «λόγω της ελλιπούς τροφοδοσίας του συστήματος της τηλεθέρμανσης Κοζάνης από  μία και μόνο λιγνιτική μονάδα του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, ενδέχεται να παρουσιαστεί αστάθεια στην λειτουργία της και ανεπάρκεια στην παροχή θερμικής ισχύος, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους που η ζήτηση θα είναι αυξημένη, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η κατάσταση.»

Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τους καταναλωτές να ρυθμίσουν τους θερμοστάτες της εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης μεταξύ 19-21 βαθμούς Κελσίου, ενώ ζήτησε να κλείνουν οι θερμοστάτες στα δημόσια κτίρια.

Όπως είναι γνωστό, για να καλυφθεί το θερμικό φορτίο που απαιτείται, χρειάζονται να τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση τουλάχιστο δύο μονάδες του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγ. Δημητρίου που να παρέχουν περίπου 120 μεγαβατώρες. Σήμερα, με την λειτουργία μόνο μιας, η παροχή αυτή είναι το μέγιστο 80 μεγαβατώρες (κατά κανόνα 60-70), με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα για την θέρμανση των οικιών και των επαγγελματικών κτιρίων.

Επιπρόσθετα, υφίσταται σχετικό συμφωνητικό μεταξύ Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και Δ.Ε.Η.  –το οποίο σήμερα καταστρατηγείται-, που δεσμεύει την δεύτερη για λειτουργία δύο μονάδων του Αγ. Δημητρίου για την τηλεθέρμανση.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό κι αγωνία στους πολίτες εν όψει του επερχόμενου χειμώνα σε μια περιοχή που βιώνει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η τροφοδοσία του συστήματος τηλεθέρμανσης, εναλλακτικά, μπορεί να γίνει με την καύση πετρελαίου, ωστόσο, πρόκειται για μια εξαιρετικά δαπανηρή επιλογή που θα αυξήσει το κόστος έως και το τριπλάσιο για την ΔΕΥΑΚ και, συνεπαγωγικά, για τους καταναλωτές. Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από την περσινή χρονιά, όπου η χρήση πετρελαίου για την λειτουργία της τηλεθέρμανσης προκάλεσε δαπάνη άνω των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η τηλεθέρμανση Κοζάνης λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1993, παρέχοντας υπηρεσίες θέρμανσης και ζεστού νερού σε χιλιάδες συνδεδεμένα κτίρια, ως ελάχιστο και εύλογο αντιστάθμισμα της συνεισφοράς της περιοχής στην ηλεκτροδότηση όλης της χώρας.

Συμπερασματικά, με την έκκληση της ΔΕΥΑΚ, καθίσταται σαφές ότι η αντιμετώπιση της κακοκαιρίας στην Κοζάνη θα είναι δυσχερής. Ήδη, στην πράξη, η θέρμανση είναι εξαιρετικά ισχνή, καθώς η ανεπαρκής ενέργεια που μεταφέρεται στα σώματα δεν καλύπτει τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες θα χειροτερεύσουν το προσεχές διάστημα.

Την ίδια ώρα, η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα είναι εξαιρετικά χαμηλή – παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για αύξηση της χρήσης- , καθώς κυμαίνεται σε μονοψήφια ποσοστά, της τάξης του 3-7%.

Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι η βίαιη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση δημιουργεί μια σειρά από παράπλευρα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο από την κυβέρνηση, την ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επειδή οι κλιματολογικές συνθήκες της Π.Ε. Κοζάνης είναι εξαιρετικά δυσχερείς,

Επειδή η τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης απαιτεί την λειτουργία δύο τουλάχιστον μονάδων ΑΗΣ που να εξασφαλίζουν 120 μεγαβατώρες

Επειδή το κόστος αγορά πετρελαίου για την τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Με ποιο τρόπο θα λύσει το πρόβλημα της ελλιπούς τροφοδοσίας του συστήματος της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη;
  2. Θα μεριμνήσει για την άμεση λειτουργία των απαραίτητων μονάδων που τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Βέττα Καλλιόπη

 

Φάμελλος Σωκράτης

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!