«Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει τις οργανικές θέσεις των Εκπαιδευτικών Θεατρολόγων, ειδικά σε μια περίοδο που η ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων και ο σεβασμός στον Άλλο είναι πρωταρχικά και επείγοντα ζητήματα – Κατάθεση Κοινοβουλευτικής ερώτησης»

Eordaialive Team
6λ ανάγνωσης
«Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει τις οργανικές θέσεις των Εκπαιδευτικών Θεατρολόγων, ειδικά σε μια περίοδο που η ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων και ο σεβασμός στον Άλλο είναι πρωταρχικά και επείγοντα ζητήματα - Κατάθεση Κοινοβουλευτικής ερώτησης»

«Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει τις οργανικές θέσεις των Εκπαιδευτικών Θεατρολόγων, ειδικά σε μια περίοδο που η ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων και ο σεβασμός στον Άλλο είναι πρωταρχικά και επείγοντα ζητήματα – Κατάθεση Κοινοβουλευτικής ερώτησης»

 

Η Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, η οποία συνυπογράφεται από 42 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., με θέμα: «Σύσταση επαρκών οργανικών θέσεων στην Εκπαίδευση για τον κλάδο της Θεατρικής Αγωγής».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

 

Η ερώτηση αναδεικνύει το ζήτημα με την απουσία επαρκών οργανικών θέσεων για την ειδικότητα των Θεατρολόγων, οι οποίοι διδάσκουν το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στην εκπαίδευση.

Η Θεατρική Aγωγή, τόσο ως αυτοτελές μάθημα, όσο και ως ένα σημαντικό μεθοδολογικό εργαλείο, αποτελεί μια εξαιρετική συνεισφορά στην θωράκιση της προσωπικότητας των μαθητριών και των μαθητών, την ανάπτυξη των κοινωνικών και ατομικών δεξιοτήτων, τον σεβασμό στον Άλλο, την έξαρση της φαντασίας και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, ιδιότητες που, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε δυστυχώς εξαιτίας πλείστων περιστατικών, αποτελούν ζητούμενο για πολλούς στη σημερινή εποχή.

Τα πολλά κενά που υπάρχουν σε όλη την χώρα καλύπτονται στην πλειοψηφία τους με μετακινούμενους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι απολύονται κάθε χρόνο και – αν είναι τυχεροί- επαναπροσλαμβάνονται την επόμενη χρονιά σε διαφορετικά σχολεία, με διαφορετικούς μαθητές και μια νέα πραγματικότητα να αντιμετωπίσουν κάθε φορά.

Σύμφωνα με καταγγελία των ίδιων, δε, περίπου διακόσιοι εκπαιδευτικοί θεατρολόγοι κατά την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά δεν κλήθηκαν να ανανεώσουν τις συμβάσεις εργασίας τους, εν μέσω της καλπάζουσας οικονομικής κρίσης.

Είναι αυταπόδεικτό ότι η σύσταση μόνο 171 οργανικών θέσεων σε όλη την χώρα, δεν καλύπτει τις μαθησιακές και ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες, ούτε δημιουργεί εύρυθμες εργασιακές σχέσεις για τους εκπαιδευτικούς.

 

Ως εκ τούτου, τίθενται τα ερωτήματα προς την αρμόδια Υπουργό:

 

1. Πόσα είναι τα λειτουργικά κενά των σχολείων στη Θεατρική Αγωγή, τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική εκπαίδευση και ποιος είναι ο σχεδιασμός ώστε αυτά να καλυφθούν επαρκώς κατά την επόμενη χρονιά;

 

2. Προτίθεται η κ. Υπουργός να προχωρήσει στη σύσταση περαιτέρω οργανικών θέσεων του κλάδου εκπαιδευτικών Θεατρικής Αγωγής;

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Θέμα: «Σύσταση επαρκών οργανικών θέσεων στην Εκπαίδευση για τον κλάδο της Θεατρικής Αγωγής»

 

Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής εξαίρεται σε όλες τις σχετικές επιστημονικές μελέτες τόσο ως αυτοτελές μάθημα, όσο και ως ένα σημαντικό μεθοδολογικό εργαλείο που ενθαρρύνει συστηματικά τους μαθητές και τις μαθήτριες να επικοινωνούν και να συνεργάζονται αποτελεσματικά, να ενδυναμώνουν την δημιουργική τους φαντασία και να καλλιεργούν την ενσυναίσθηση, στοιχείο σπουδαίο και για την πρόληψη στη χρήση βίας σε όλες τις μορφές.

 

Ωστόσο, η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει επαρκώς για την ίδρυση οργανικών θέσεων και τη σταθερή παρουσία στα δημόσια σχολεία εκπαιδευτικών θεατρολόγων, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των κενών να καλύπτεται από διαρκώς μετακινούμενους από τόπο σε τόπο αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που απολύονται κάθε Ιούνιο και –εάν σταθούν τυχεροί- επαναπροσλαμβάνονται την επόμενη χρονιά σε διαφορετικά σχολεία, με διαφορετικούς μαθητές και μια νέα πραγματικότητα να αντιμετωπίσουν κάθε φορά.

 

Όπως άλλωστε οι ίδιοι αναπληρωτές, με τουλάχιστον 10ετή προϋπηρεσία, καταγγέλλουν σε δημόσια επιστολή τους, κατά το τρέχον σχολικό έτος 2021-2022, διακόσιοι εκπαιδευτικοί ΠΕ91.01 θεατρολόγοι δεν κλήθηκαν να ανανεώσουν τις συμβάσεις εργασίας τους, αντιμετωπίζοντας το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας και της εργασιακής επισφάλειας, εν μέσω της καλπάζουσας οικονομικής κρίσης.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα με διαδοχικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του, όμως το πρόβλημα παραμένει καθώς για το τρέχον έτος  συστάθηκαν μόλις 171 οργανικές θέσεις. Με τους συγκεκριμένους διορισμούς καλύπτεται μετά βίας το 20% των υπαρχόντων λειτουργικών κενών, ενώ σε πολλά σχολεία δεν διδάσκεται καθόλου το αντικείμενο, αφού το Υπουργείο δεν φροντίζει εγκαίρως να καλύψει το σύνολο των κενών ούτε καν με αναπληρωτές.

 

Επειδή το μάθημα της θεατρικής αγωγής είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και συμβάλλει στη γενική καλλιέργεια των μαθητών και στη δημιουργική επαφή τους με τις τέχνες και τον πολιτισμό,

 

Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών θεατρολόγων παραμένουν αναπληρωτές για περισσότερα από δέκα χρόνια χωρίς να είναι εφικτή η απαιτούμενη σταθερή και ποιοτική εκπαιδευτική τους σχέση με τους μαθητές και τις μαθήτριες των δημόσιων σχολείων,

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Πόσα είναι τα λειτουργικά κενά των σχολείων στη Θεατρική Αγωγή, τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική εκπαίδευση και ποιος είναι ο σχεδιασμός ώστε αυτά να καλυφθούν επαρκώς κατά την επόμενη χρονιά;

 

  1. Προτίθεται να προχωρήσει στη σύσταση περαιτέρω οργανικών θέσεων του κλάδου εκπαιδευτικών Θεατρικής Αγωγής;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιο

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!