Για τα Ταμειακά Διαθέσιμα του δήμου Εορδαίας – Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης

Ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

 

Για τα Ταμειακά Διαθέσιμα του δήμου Εορδαίας

 

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου του 2019 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας και ομόφωνα αποφάσισε να μην μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑΣΥ) συμφώνησε να αξιοποιήσει ο Δήμος οποιoδήποτε μέσο για να βάλουμε φρένο στην απόφαση της κυβέρνησης. Για τη ΛΑΣΥ το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και όχι νομικό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε: Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση εκβιάζει τους Δήμους και Περιφέρειες να καταθέσουν τα όποια ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η ενέργεια αυτή δεν ξαφνιάζει κανέναν. Ήταν άλλωστε από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν έδινε μάχη «σώμα με σώμα» με τους λεγόμενους δανειστές και έσχιζε τα μνημόνια. Σήμερα τους ονομάζει «θεσμούς». Πρόκειται για ωμό εκβιασμό, εφόσον απειλεί με την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης αν οι Δήμοι δεν συμμορφωθούν με τις διατάξεις. Στην πραγματικότητα ζητάει να συνεισφέρουν οι Δήμοι εκτός από το «ματωμένο πλεόνασμα» και καύσιμη ύλη για τη σύναψη βραχυπρόθεσμων πράξεων διαχείρησης ταμειακής ρευστότητας.

Για την ιστορία να πούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνήσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τα ταμειακά διαθέσιμα. Το 2012 η συγκυβέρνηση ΠΑΣOΚ-ΝΔ “κούρεψε” τα ταμειακά διαθέσιμα με το περίφημο PSI κατά 14 δισ. Ευρώ. Δε δίστασαν τότε να βάλουν χέρι και στα ασφαλιστικά ταμεία. Με τον τότε Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κο Βενιζέλο να δηλώνει ότι “εάν κατέρρεε η χώρα θα υπήρχαν ασφαλιστικά ταμεία;” Και βέβαια τα άδεια ταμεία ήταν το “όχημα” για τις ανατροπές στο ασφαλιστικό. Ο δε κ.Στουρνάρας δήλωνε οτι είναι πατριωτικό καθήκον.

Το 2015, τι σύμπτωση,  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατήγγειλε όποιον δεν υλοποιούσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η τήρηση της οποίας ήταν πατριωτικό καθήκον.

Οι ομοιότητές τους στο χτύπημα του λαού είναι αποκαλυπτικές. Τότε το  PSI – τώρα τα ταμειακά διαθέσιμα.

Είναι γνωστό σε όλους και πρωτίστως στην κυβέρνηση ότι τα όποια ταμειακά διαθέσιμα στους δήμους και στις Περιφέρειες είναι ανύπαρκτα και όπου αυτά καταγράφονται τα πληρώνουν κατά αποκλειστικότητα τα λαϊκά νοικοκυριά, με βάση τις αντιδραστικές ανατροπές που κλιμακώνει στους δήμους χέρι – χέρι αντάμα με την ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Γι’ αυτό και είναι ακόμη μεγαλύτερη η πρόκληση της Κυβέρνησης, τα φληναφήματά της περί μεγαλύτερων επιτοκίων δεν παραπλανούν κανέναν. Η αγορά των ομόλογων και των repos ούτε και αυτήν την ελάχιστη χρηματοδότηση των δήμων και των Περιφερειών διασφαλίζει ούτε πολύ περισσότερο τις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού μας που θα έπρεπε να υπηρετεί η πλήρης από το κράτος χρηματοδότηση των δήμων.

Η νίκη που πανηγυρίζει η ΚΕΔΕ ότι πέτυχε, με την μετατόπιση της έναρξης εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης για τον Ιούνη του 2019, έχει την σφραγίδα των προεκλογικών σκοπιμοτήτων και αποτελεί βολική εκτόνωση και για την κυβέρνηση αλλά και για την ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ καταργείται η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, παραβιάζεται το Κοινοτικό Δίκαιο, ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας κλπ. Όλη η πολιτική, όλη η ουσία δείχνει ότι οι Δήμοι λειτουργούν στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας π.χ. το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2018-2022 προβλέπει ότι: οι εργαζόμενοι θα μειωθούν σε σύνολο 8.942 που θα αποχωρήσουν θα παραμείνουν 7286 με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι όποιες προσλήψεις  θα γίνουν μέσω ανταποδοτικών υπηρεσιών, που θα τις πληρώνει επιπλέον ο δημότης.

Θα μειωθεί η κρατική επιχορήγηση.

Αντίθετα θα αυξηθούν οι «ίδιοι πόροι» οι οποίοι προέρχονται από την άγρια φορολογία που επιβάλλει ο Δήμος.

Γι αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερη η πρόκληση της κυβέρνησης, τα φληναφήματα για μεγαλύτερα επιτόκια.

Υποκριτική είναι η στάση του Υπουργού Οικονομικών και ειδικότερα τα περί διαφωνίας του σχετικά με τα αποθεματικά των Δήμων, αφού ο ίδιος έχει υπογράψει την απόφαση.

Βέβαια το έργο το έχουμε ξαναδεί με τον κ. Χρυσοχοϊδη να δηλώνει οτι: δεν πρόλαβα να διαβάσω το δεύτερο μνημόνιο αλλά ωστόσο το ψηφίζω.

Η ΛΑΣΥ καλεί το λαό να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα. Όλοι τους πλην ΚΚΕ συμφωνούν. Ακόμη τα επιχειρήματα είναι με καρμπόν βγαλμένα. Να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζονται από το ΚΚΕ. Να στείλουν περισσότερους δημοτικούς, περιφερειακούς συμβούλους και ευρωβουλευτές στις εκλογές που έρχονται

 

 

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Χόλμπα Αντωνία

 

Δείτε Επίσης

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας, προς τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο της Δημοτικής επιχείρησης τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ).
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας, προς τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο της Δημοτικής επιχείρησης τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ).

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας, προς τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο της Δημοτικής επιχείρησης τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ). Η απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας το τελευταίο βήμα της οποίας είναι η

Διαβάστε περισσότερα »
ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021) στην Πτολεμαΐδα στο καφέ Spendor  στο κέντρο της πόλης. Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από μια σχέση ευθύτητας και αμεσότητας ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα »
Κ. Βελόπουλος «Σοβαρές ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε σχολεία του νομού Κοζάνης»
ΚΟΖΑΝΗ

Κ. Βελόπουλος «Σοβαρές ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε σχολεία του νομού Κοζάνης»

«Σοβαρές ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε σχολεία του νομού Κοζάνης»   Κύρια Υπουργέ,   Σύμφωνα με ενημέρωση από γονείς μαθητών  των Δημοτικών Σχολείων Λυκόβρυσης και Λευκοπηγής, της Κοζάνης, υπάρχουν απαράδεκτες ελλείψεις

Διαβάστε περισσότερα »
Χατζηδάκης: Προανήγγειλε κοινωνικό μέρισμα για εργαζόμενους, άνεργους και νέους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Προανήγγειλε κοινωνικό μέρισμα για εργαζόμενους, άνεργους και νέους

Για τα μέτρα στήριξης που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ μίλησε ο Κωστής Χατζηδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», τονίζοντας πως «σκοπός είναι να διευκολυνθούν οι προσλήψεις και

Διαβάστε περισσότερα »
ΚΟΖΑΝΗ

Καλλιόπη Βέττα: Επίσκεψη στα χωριά Τρανόβαλτο, Μικρόβαλτο, Ελάτη, Κρανίδια, Πλατανόρεμα, Καστανιά και Λάβα του Δήμου Σερβίων»

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, επισκέφθηκε στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου τα χωριά Τρανόβαλτο, Μικρόβαλτο, Ελάτη, Κρανίδια, Πλατανόρεμα, Καστανιά και Λάβα του Δήμου Σερβίων

Διαβάστε περισσότερα »
ΥΠΕΣ: Μειώνονται τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας (τροπολογία)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: Μειώνονται τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας (τροπολογία)

Μειώνονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε συνδυασμούς και υποψηφίους των εκλογών για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών για πλημμέλειες που αφορούν στις εκλογικές δαπάνες με αναδρομική ισχύ από

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Δείτε το νέο spot της ΔΙΑΔΥΜΑ
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida