Κωτσιδης Στέφανος

Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν οι Έλληνες βάσει ηλικίας και επαγγέλματος

Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν οι Έλληνες βάσει ηλικίας και επαγγέλματος
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σε ποιες ηλικιακές ομάδες και επαγγελματικές κατηγορίες πέτυχε το κάθε κόμμα τα υψηλότερα ποσοστά

Άνετη επικράτηση της Ν.Δ. σε όλες τις ηλικιακές και επαγγελματικές κατηγορίες καταδεικνύει η ανάλυση των exit polls της 25ης Ιουνίου. Αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί σε άλλα στρώματα πέραν κεντροαριστεράς και αριστεράς και κυριαρχία των Σπαρτιατών στην ακροδεξιά ψήφο προκύπτει επίσης από την ανάλυση των exit polls. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την κοινή δημοσκόπηση εξόδου που διοργάνωσαν οι εταιρείες σφυγμομετρήσεων, η Ν.Δ. πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά της για άλλη μια φορά στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ επικράτησε άνετα και στους νέους. Ειδικότερα, τα άτομα 55 ετών και άνω ψήφισαν Ν.Δ. σε ποσοστό 47%, δηλαδή 6,5 εκατοστιαίες μονάδες περισσότερο από το γενικό ποσοστό της (40,5%).

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Untitled-2

 

Στην εν λόγω ηλικιακή κατηγορία ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κινήθηκε στα όρια του γενικού ποσοστού του, με 17,9%. Πάντως, στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας πέτυχε την καλύτερη επίδοσή του και το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής με 14,2%, δηλαδή σχεδόν 2,5 μονάδες περισσότερο από το γενικό ποσοστό του (11,9%). Και στις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες η Ν.Δ. εξασφάλισε άνετα την πρώτη θέση, αλλά με χαμηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με το γενικό ποσοστό της. Ειδικότερα, στα άτομα 35 έως 54 ετών έλαβε 38,9%, στην κατηγορία 25 έως 34 ετών 27,7% και στους πολύ νέους, 17 έως 24 ετών, 28,9%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε στην ηλικιακή κατηγορία 35 έως 54 ετών 16,4%, στους πολύ νέους, 17 έως 24 ετών, 19,3% ενώ την καλύτερη επίδοσή του πέτυχε στα άτομα 25 έως 34 ετών, με 20,7% και μόλις επτά μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ., έναντι 22 μονάδων στον γενικό πληθυσμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στηριζόμενοι από τους χρυσαυγίτες Σπαρτιάτες έλαβαν το υψηλότερο ποσοστό τους στα άτομα 25 έως 34 ετών (8,2%), ενώ η Νίκη πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά της στα άτομα 35 έως 54 ετών (6%).

Η ψήφος ανά επαγγελματική κατηγορία

Ως προς τις επαγγελματικές κατηγορίες η Ν.Δ. επιβεβαίωσε και πάλι την κυριαρχία της στους συνταξιούχους με 49,7%, στις νοικοκυρές με 45,6%, στους ελεύθερους επαγγελματίες/απασχολούμενους με 44,7% και στους αγρότες/κτηνοτρόφους/αλιείς με 42,6%. Υψηλότερες επιδόσεις από τα άλλα κόμματα αλλά χαμηλότερες από το γενικό ποσοστό της κατέγραψε η Ν.Δ. στους μισθωτούς Δημόσιου Τομέα με 35,5%, στους μισθωτούς Ιδιωτικού Τομέα με 35%, στους ανέργους με 30,8% και στους φοιτητές/σπουδαστές με 29,7%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε την καλύτερη επίδοσή του στους μισθωτούς Δημόσιου Τομέα με 21,5% και τις χειρότερες στους ελεύθερους επαγγελματίες με 16% και τους αγρότες/κτηνοτρόφους/ αλιείς με 13,4%, όπου μάλιστα έχασε τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ, που πέτυχε 13,7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ανέργους η εθνικιστική και ακροδεξιά ψήφος ξεπέρασε συνολικά το 22% (Σπαρτιάτες 9,4%, Ελληνική Λύση 7% και Νίκη 6,3%). Τέλος, ως προς την έμφυλη διάσταση της ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε το κόμμα με τη μεγαλύτερη αναλογία γυναικών, καθώς τον ψήφισαν το 20,8% των γυναικών και το 15,1% των ανδρών.

Σε απόλυτους αριθμούς, βέβαια, οι περισσότερες γυναίκες ψήφισαν Ν.Δ., με 41,4%, έναντι 39,7% των ανδρών. Όπως αναμενόταν, η μεγαλύτερη αναλογία ανδρών ψηφοφόρων καταγράφηκε στους στηριζόμενους από τον χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη Σπαρτιάτες, τους οποίους ψήφισε το 6,4% των ανδρών και το 2,5% των γυναικών

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

karaiskos
Μίμτσης Πέτρος
Δεληκώστας Πτολεμαιδα
freen market ptolemaida
radio-kapsoyra-eordaialive.
Ασφλαειες Νικου Πτολεμαιδα - Εορδαία
afrokrema - ptolemaida-eordaia

Το Eordaialive στα Social Media

asepop velventoy
radio melodia ptolemaida
τριανταφυλλος ιορδανίδης