Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020 να ανακοινώσει πρόσθετα νέα θετικά μέτρα που θα αφορούν παροχές και μάλιστα με τη μορφή εφάπαξ χρηματικού ποσού στους πολίτες.
Ο κ.Πέτσας απάντησε σε σχετικό ερώτημα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως “θα ακούσετε αν έχει να πει κάτι αύριο στη Βουλή”. Ο κ.Μητσοτάκης υπενθυμίζεται ότι θα μιλήσει πριν την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, που προγραμματίζεται για αύριο στις 10 περίπου το βράδυ.
Με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μία χριστουγεννιάτικη κίνηση- έκπληξη, αποφεύγοντας να μπει φυσικά σε λεπτομέρειες.
Σε αυτό το μήκος μύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: “Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον. Αποτυπώνει την: Αναπτυξιακή κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής. Αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, με μειώσεις φόρων και συγκράτηση δαπανών. Αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην πράξη.”
Ο κ.Πέτσας τόνισε επίσης ότι “ο προϋπολογισμός αυτός, όχι μόνον δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με αποτέλεσμα οι Έλληνες να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Ο νέος προϋπολογισμός αποδεικνύει πως ό,τι είπαμε, το κάνουμε».
Πολλά θα κριθούν για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από την συνάντηση που θα είχε απόψε με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Προφανώς η κυβέρνηση θέλει να έχει ενημερώσει πρώτα για τις όποιες κινήσεις τους θεσμους για να αποφύγει μετά τις ενστάσεις τους. Πάντως προφανώς επίσης έχει διασφαλίσει επιπλέον χρήματα από το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς έχει στη διάθεση της πια τα στοιχεία του Νοεμβρίου και την εκτίμηση του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τους παραπάνω εκτιμήσεις και υπολογισμούς το πρωτογεννές πλεόνασμα θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και θα κινηθεί αρκετά πάνω από τα 7 δισ. ευρώ! Εξάλλου τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θέλουν να διαλύσουν και τις πολλές γκρίνιες υπήρξαν από κοινωνικά στρώματα που δεν έλαβαν κοινωνικό μέρισμα ή δεν «καρπώθηκαν» κάποια άλλη παροχή.
Στο τετ α τετ Μητσοτάκη- Λαγκάρντ θα τεθεί και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, για το οποιο η Αθήνα θέλει να ξεκινήσει η συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, προκειμένου να υπάρξει μείωση του, ώστε να μπορέσουν να δοθούν χρήματα για κοινωνικές παροχές και επενδύσεις.