Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Ακόμα κι οι “αλήθειες” τους είναι μισές γράφει ο Πάρις Κουκουλόπουλος

4λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ακόμα κι οι "αλήθειες" τους είναι μισές γράφει ο Πάρις Κουκουλόπουλος
ÁÈÇÍÁ-ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÁÃÑÏÔÉÊÇÓ ÁÍÁÐÔÕÎÇÓ ÐÁÑÁËÁÂÇ-ÐÁÑÁÄÏÓÇ// Ï ÁÍÁÐËÇÑÙÔÇÓ ÕÐÏÕÑÃÏÓ ÐÁÑÇÓ ÊÏÕÊÏÕËÏÐÏÕËÏÓ .(EUROKINISSI-ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÆÙÍÔÁÍÏÓ)

Τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου μας ενημέρωσε ότι η ανάπτυξη είναι γεγονός και παραθέτει μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία.

Την ώρα που η κυβέρνηση χωρίς κανένα σχέδιο άγεται και φέρεται μεταξύ Δ.Ν.Τ. και Schaeuble συζητώντας τον “κόφτη” στο αφορολόγητο και τις συντάξεις,

την ώρα που η επέλαση των έμμεσων φόρων ροκανίζει τα μικρομεσαία εισοδήματα και θέτει εν αμφιβόλω τις αισιόδοξες προβλέψεις του προϋπολογισμού,

την ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση δεν έχει ούτε μια καλή είδηση για τους πολίτες, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, μοιάζουν με διαφημιστικό διάλειμμα σε έργο τρόμου.

Μεταξύ των άλλων ο κ. Υπουργός:

  • Βλέπει αύξηση σε ετήσια βάση 12,6% στον όγκο των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (ιδιωτικές επενδύσεις) στο 3ο τρίμηνο του 2016 αλλά παραβλέπει ότι η σύγκριση γίνεται με το 3ο τρίμηνο του 2015 που ήταν το χειρότερο τρίμηνο για αυτό το μέγεθος όχι μόνο από το 2008 που ξεκίνησε η ύφεση, αλλά στην πρόσφατη οικονομική ιστορία με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
  • Βλέπει αύξηση 5,1% στην ιδιωτική κατανάλωση το 3ο τρίμηνο του 2015 σε ετήσια βάση, αλλά παραβλέπει να επισημάνει ότι την συγκρίνει με αυτήν του 3ου τριμήνου 2015 που επιβλήθηκαν τα capital controls και ότι για το 2016 υπολογίζεται τελικά μείωση -0,6% με βάση τον Προϋπολογισμό.
  • Βλέπει αύξηση 228% στις ξένες άμεσες επενδύσεις την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, από 703 εκατ. το 2015 σε 2,303 δισ. το 2016, αλλά παραβλέπει ότι το μέγεθος του 2015 είναι κατά 56% χαμηλότερο από του 2014, λόγω της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του 2015.
  • Βλέπει άνοδο στις 94,6 μονάδες του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ το Δεκέμβριο του 2016 από 92,4 μονάδες το Νοέμβριο του 2016 αλλά δεν τολμάει να το συγκρίνει με το Νοέμβριο του 2014 που ο δείκτης κυμαινόταν στα υψηλά εξαετίας (103,3 μονάδες) ούτε φυσικά υπενθυμίζει ότι τον Αύγουστο του 2015 παρουσίασε ιστορικό χαμηλό.

Με δυο λόγια, ακόμη κι όταν λέει “αλήθειες” αυτή η κυβέρνηση, τα εισαγωγικά είναι απαραίτητα, καθώς είναι μισές.

Κατά τ’ άλλα ο κ. υπουργός βασίζει την αισιοδοξία του στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στην ανταγωνιστικότητα του κόστους εργασίας και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (Cosco, αεροδρόμιο κλπ.), μόνο που ξεχνάει ότι αυτά τα έκαναν άλλοι και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα πολέμησαν λυσσαλέα. Εφόσον ο κ. Παπαδημητρίου πιστεύει ότι αυτά είναι όντως σημαντικά για την ανάπτυξη ας ενημερώσει τους προϊσταμένους του.

Η κατακλείδα στην επιχειρηματολογία του κ. Παπαδημητρίου είναι οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών.

Είναι οι ίδιοι διεθνείς οργανισμοί που πριν δύο χρόνια έβλεπαν ανάπτυξη 6,5% στη διετία 2015-16 και που η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετέτρεψε σε ύφεση 1-1,5%.

Αντί να λέει μισές αλήθειες ο κ. Παπαδημητρίου, οφείλει ν’ αντιληφθεί ότι είναι απολογούμενος με την κυβέρνησή του για την ολέθρια αυτή εξέλιξη και χρωστάει απαντήσεις στους ανέργους, στους νέους που μεταναστεύουν, στους αγρότες και τη μεσαία τάξη, που είναι υπό διωγμό.

Όπως, αντί να πανηγυρίζει για τις Τράπεζες, χρήσιμο θα ήταν να ετοιμάζει την απολογία της κυβέρνησής του για το έγκλημα του 2015, όταν το Δημόσιο έχασε 25 δισεκατομμύρια ευρώ και οι Τράπεζες πέρασαν στους ξένους αντί πινακίου φακής.

Δεν υπάρχει success story για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και όσο παραμένουν στην κυβέρνηση τόσο μεγαλώνει το αδιέξοδο, γι’ αυτό όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο καλύτερα.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο