Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Α. Γεωργιάδης: Μελετάμε νέα επιδότηση στο ρεύμα

6λ ανάγνωσης
Α. Γεωργιάδης: Μελετάμε νέα επιδότηση στο ρεύμα
Α. Γεωργιάδης: Μελετάμε νέα επιδότηση στο ρεύμα

Ηεπιδότηση στο ρεύμα είναι αναλογικά η υψηλότερη στην Ευρώπη. Ο πόλεμος δημιουργεί την ανάγκη να βάλουμε περισσότερα λεφτά εκεί. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτή την άσκηση, γιατί πράγματι η άσκηση που είχαμε κάνει ήταν με την προηγούμενη τιμή του ρεύματος, τώρα έχουμε μια νέα αύξηση που αντιλαμβανόμαστε όλοι τι δημιουργεί. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να βρεθεί μια λύση εκεί, για το ρεύμα ειδικά σίγουρα. Όσο αφορά τους αδύναμους συμπολίτες μας ο πρωθυπουργός είπε εχθές τι πρόκειται να γίνει» επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Σχετικά με την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι είναι αδύνατον να μην υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές, όταν τα διάφορα αγαθά στις διεθνείς αγορές ακολουθούν μια ξέφρενη πορεία λόγω του πολέμου. Εξηγώντας πώς έχει διαμορφωθεί το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το υπουργείο «έχει βάλει ένα σταθερό σημείο πριν την κρίση, τον Σεπτέμβριο του 2021 και λέμε ότι για όλα τα κρίσιμα αγαθά, την μετακίνηση, την θέρμανση, τα καύσιμα δηλαδή, για την διατροφή τα άλευρα, που σχετίζονται με τον πόλεμο και έχουν εκρηκτική άνοδο, σε αυτά τα αγαθά λοιπόν δεν μπορεί ο έμπορος, είτε είναι στην λιανική είτε στην χονδρική, είτε ο ενδιάμεσος, ή ο παραγωγός, να πουλάει σήμερα με μεγαλύτερο κέρδος από ό,τι πούλαγε πριν τον πόλεμο. Άρα μπαίνει ο ελεγκτικός μηχανισμός σε μια επιχείρηση και ζητάει τιμολόγια αγοράς και πώλησης, συγκρίνει την διαφορά και κάνει την ίδια σύγκριση με τιμολόγια αγοράς και πώλησης του Σεπτεμβρίου του 2021 και αν το κέρδος είναι μεγαλύτερο τώρα μπορεί να επιβάλει πρόστιμο».  Στόχος είναι να μην αλλάξουν οι σχέσεις στην αγορά λόγω του πολέμου, ανέφερε ο υπουργός. Άλλωστε λόγω και της πανδημίας, συστάθηκε ένας πολύ ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός στο Υπ. Ανάπτυξης τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, που δεν υπήρχε πριν. «Η ΔΙΜΕΑ η οποία κάνει ελέγχους, έχει βάλει ήδη εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα και αυτή την περίοδο ολοκληρώνουμε μια μεγάλη καταγραφή και επιβολή προστίμων σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ για διάφορα αγαθά για τα οποία είχαμε βγάλει μια παρόμοια τροπολογία λόγω της πανδημίας. Με αυτόν τον μηχανισμό ελέγξαμε τις τιμές σε μάσκες, γάντια, σε όλα. Θυμίζω όταν έβγαλε το Υπ. Υγείας μια οδηγία να βάζουμε μάσκες αυξημένης προστασίας, μόλις παρενέβη το Υπ. Ανάπτυξης και η ΔΙΜΕΑ αυτομάτως οι τιμές επέστρεψαν εκεί που ήταν πριν και πιο κάτω. Τώρα αυτό γίνεται σε  μεγαλύτερη έκταση γιατί ο πόλεμος έχει δημιουργήσει ειδικές συνθήκες» υπογράμμισε.

«Δεν θέλω να πω ψέματα στον κόσμο δεν θα είναι εύκολες οι μέρες που έρχονται από πλευράς τιμών, όταν το πετρέλαιο brent είχε τον Νοέμβριο 68 δολάρια και εχτές ήταν στα 120. Το φυσικό αέριο είχε πέρσι 25 δολάρια η θερμική μεγαβατώρα και εχθές έφτασε τα 200. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ερωτηθείς γιατί δεν προωθείται μια μείωση των φόρων στα καύσιμα, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως το σύνθετο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, είναι ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί στις αγορές μια εύλογη ανησυχία ύφεσης και ανάσχεσης της οικονομικής ανάπτυξης του 2022, άρα δημιουργεί μια κατάσταση ανησυχίας ως προς την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

«Αυτό για μια χώρα που έχει πολύ υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα είναι ακόμα χειρότερο. Αν υπολογίσουμε ότι ταυτόχρονα λόγω της πανδημίας βρισκόμαστε σε μια στιγμή μεγάλου πληθωριστικού κύκλου, είναι πάρα πολύ πιθανό οι κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκιά τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωριστικό κύκλο. Γι’ αυτό είχαμε και μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού όλων των χωρών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Αν αυτή την στιγμή πας να πάρεις μια απόφαση που σου δημιουργεί μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα, είναι εξαιρετικά πιθανό ως βέβαιο ότι η αντίδραση των αγορών θα είναι μια μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων  δανεισμού της χώρα που θα συμπαρασύρει τα επιτόκια δανεισμού όλων των τραπεζών, των καρτών, των δανείων, των στεγαστικών. Άρα πας να κερδίσεις κάτι στο πρατήριο, το οποίο μπορεί να πληρώσεις διπλάσιο στο δάνειο. Άρα δεν είναι τόσο απλό» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Στο ερώτημα γιατί δεν επιβάλλεται πλαφόν στις τιμές, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε για ποιον λόγο αυτή δεν είναι μια πρόσφορη λύση. «Δεν γίνεται να επιβληθεί, γιατί όταν αυξάνεται η τιμή στην πρώτη ύλη που είναι εισαγόμενη και επιβάλεις πλαφόν στην τιμή σημαίνει ότι θα πρέπει να βάλεις το διυλιστήριο, τον μεταφορέα και τον πρατηριούχο να πουλάει με ζημία και όσο η τιμή αυξάνεται με ακόμα μεγαλύτερη ζημία. Πέραν του προφανούς ότι κανείς δεν πουλάει με ζημία γιατί θα χρεοκοπήσει το πιθανότερο που θα συμβεί είναι να σταματήσει να παράγει και να πουλάει. Με το να βάλεις διατίμηση σε ένα αγαθό που είναι εισαγόμενο και αυξάνεται ή θα προκαλέσεις έλλειψη ή θα προκαλέσεις μαύρη αγορά ή και τα δύο ταυτόχρονα» ανέφερε.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *