Κωτσιδης Στέφανος
Κωτσιδης Στέφανος

Κόκκινα δάνεια: Δεν παρατείνεται το πρόγραμμα «Γέφυρα»-Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης

Κόκκινα δάνεια: Δεν παρατείνεται το πρόγραμμα «Γέφυρα»-Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Κόκκινα δάνεια: Δεν παρατείνεται το πρόγραμμα «Γέφυρα»-Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης

Δεν «προχωράει» η πρόταση των τραπεζών για παράταση του προγράμματος «Γέφυρα» που επιδότησε τις δόσεις δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ στις τράπεζες

Στη χθεσινή σύσκεψη υπουργείου Οικονομικών, τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης συζητήθηκε η πρόταση παράτασης του προγράμματος για άλλους έξι μήνες, ώστε να στηριχθούν οι δανειολήπτες που στενάζουν από την ακρίβεια και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών και δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Eleni xondromatidou

Συζητήθηκαν αναλυτικά οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα ενήμερα χαρτοφυλάκια και στις τιτλοποιήσεις (κυρίως σε ό,τι αφορά το σκέλος των ανακτήσεων), με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να επαναλαμβάνει ότι το πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δεδομένων και των δημοσιονομικών περιορισμών, θα στοχεύει στην ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους.

Προβλήματα και καθυστερήσεις

Τράπεζες και  servicers έθεσαν μια σειρά προβλημάτων που αφορούν την πορεία των πλειστηριασμών και επηρεάζουν τις ανακτήσεις, όπως η αποχή των δικηγόρων από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι την 1η Ιουνίου του 2022.  Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι από το ηλεκτρονικό σφυρί, λόγω αποχής, έχουν γλιτώσει και επαγγελματικά ακίνητα και εξοχικά.

Καθυστερήσεις υπάρχουν και από πλευράς συμβολαιογράφων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις πλειστηριασμών που έγιναν το 2019 αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι πράξεις που έπονται.

Ακόμα ένα ζήτημα που τέθηκε είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, καθώς για το σχεδόν 50% των περιπτώσεων η νέα δικάσιμος έχει οριστεί για το 2023 ή ακόμα και για το 2024.

Τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη έχουν επισημάνει και οι θεσμοί. Στη 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αναφέρουν ότι οι Αρχές έχουν πάρει μέτρα για την αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας στα δικαστήρια και αναμένονται οι διατάξεις του Κώδικα για την Οργάνωση των Δικαστηρίων ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η διαδικασία. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ σημειώνουν πάντως ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από το τέλος του 2023.

Πάντως τόσο το ζήτημα των πλειστηριασμών όσο και αυτό εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη θα τεθούν από τράπεζες και servicers και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στο μικροσκόπιο και ο Εξωδικαστικός

Στη χθεσινή σύσκεψη έγινε και η καθιερωμένη ανασκόπηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, όπου διαπιστώθηκε αύξηση των αιτήσεων, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται και στη λειτουργία του help desk το οποίο δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τους επαγγελματίες (δικηγόρους, λογιστές, οικονομικούς συμβούλους κ.λπ.) που έχουν λάβει εξουσιοδότηση από τους οφειλέτες για να «τρέξουν» τις διαδικασίες του Εξωδικαστικού. Καθημερινά το τηλεφωνικό help desk δέχεται περί τα 100 τηλεφωνήματα για διευκρινίσεις ή προβλήματα και το 95% αυτών επιλύεται.

Ετσι, βάσει των τελευταίων στοιχείων, 2.700 αιτήσεις, που αφορούν οφειλές συνολικού ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ, έχουν οριστικοποιηθεί από τους οφειλέτες και αναμένεται ότι σε περίπου έναν μήνα θα έχουν διεκπεραιωθεί και οι αιτούντες θα γνωρίζουν αν υπάρχει γι’ αυτούς πρόταση ρύθμισης, διμερής συμφωνία με το Δημόσιο ή αν έχει απορριφθεί η αίτησή τους.

Επίσης, άλλες 4.700 αιτήσεις είναι ένα στάδιο πριν από την οριστικοποίησή τους από τους οφειλέτες, ενώ για επιπλέον 15.000 εκκρεμούν διάφορα στοιχεία που αφορούν είτε τους ίδιους τους οφειλέτες είτε τους συνοφειλέτες και τους εγγυητές.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

karaiskos
Λίτσα Παλαμά
Μίμτσης Πέτρος
Δεληκώστας Πτολεμαιδα
freen market ptolemaida
radio-kapsoyra-eordaialive.
Ασφλαειες Νικου Πτολεμαιδα - Εορδαία
afrokrema - ptolemaida-eordaia

Το Eordaialive στα Social Media

asepop velventoy
radio melodia ptolemaida
τριανταφυλλος ιορδανίδης
H Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας… - Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σχετική Ημερίδα στο Διοικητήριο Γρεβενών.  

Στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές ποιόν θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη;

Loading ... Loading ...