Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Γεωργιάδης για ξεπάγωμα τριετιών: Τι ισχύει για όσους προσελήφθησαν μετά το 2012 – “Δεν τίθεται θέμα αναδρομικής εφαρμογής”

3λ ανάγνωσης
Γεωργιάδης για ξεπάγωμα τριετιών: Τι ισχύει για όσους προσελήφθησαν μετά το 2012 – “Δεν τίθεται θέμα αναδρομικής εφαρμογής”

Διευκρινίσεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με το ξεπάγωμα των τριετιών από 1η Ιανουαρίου 2024 που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ΔΕΘ.

Όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο OPEN, «το ξεπάγωμα των τριετιών σημαίνει πρακτικά ότι ενώ με την πράξη του υπουργικού συμβουλίου της 14ης Φεβρουαρίου 2012 το επίδομα της τριετίας ανεστάλη και θα έπρεπε να ξεπαγώσει όταν η ανεργία θα έπεφτε κάτω από το 10% για 4 συνεχόμενα τρίμηνα, αποφασίσαμε να ξεπαγώσουμε τις τριετίες νωρίτερα».

Ο υπουργός είπε ότι «από 1/1/2024 θα είναι σαν να έχουμε ξημερώσει την 14η Φεβρουαρίου 2012Εκείνος στον οποίο έλειπε μία ημέρα για να κλείσει μια τριετία στις 14/2/2012, την 1η Ιανουαρίου 2024 θα πάρει το επίδομα τριετίαςΕάν κάποιος έχει προσληφθεί μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012 αρχίζει τη θεμελίωση του δικαιώματος πρώτης τριετίας από 1η Ιανουαρίου 2024Δεν τίθεται ζήτημα αναδρομικής εφαρμογής».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «θα κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Σεπτεμβρίου στο εργασιακό νομοσχέδιο και στόχος είναι να ψηφιστεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας ώστε να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες ακριβώς πώς θα εφαρμοστεί. Στόχος είναι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που δεν πήραν ούτε μία αύξηση αυτά τα 10 χρόνια να δουν αύξηση στον μισθό τους. Αυτοί που είναι πριν από το 2012 συνεχίζουν τη θεμελίωση του δικαιώματός τους στην πρώτη, δεύτερη ή τρίτη τριετία εκεί όπου είχαν σταματήσει. Η απόφαση αφορά και σε όλα τα άλλα επιδόματα που συναρτώνται με τον βασικό μισθό και την προϋπηρεσία».

Ο ίδιος δήλωσε ότι «θα προβλέπεται ότι μπορεί να γίνει συμψηφισμός για τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν γίνει αυξήσεις πολύ πάνω από τον βασικό μισθό. Αν κάποιος παίρνει 1.000 ευρώ και όχι τον βασικό μισθό, θα πρέπει να δούμε πότε ο εργοδότης έκανε την αύξηση και τι συμπεριλαμβάνει αυτό και να προχωρήσει σε συμψηφισμό».

Σε ερώτηση γιατί δεν είναι δυνατή η αναδρομική ισχύς του ξεπαγώματος, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι «η αναδρομική ισχύς θα σήμαινε ότι θα πηγαίναμε με νόμο που θα έλεγε σε όλες τις επιχειρήσεις «κάντε αύξηση 30% στους εργαζομένους σας». Αυτό θα σήμαινε ότι οι μισοί εργαζόμενοι θα έμεναν χωρίς δουλειά. Στόχος μας είναι να εφαρμοστεί το μέτρο με μια ισορροπία έναντι της πραγματικής επιθυμίας και ανάγκης να αυξηθεί ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αλλά και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας”.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *