Επιστρεπτέες προκαταβολές: Παράταση έως το καλοκαίρι

Επιστρεπτέες προκαταβολές: Παράταση έως το καλοκαίρι

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Επιστρεπτέες προκαταβολές: Παράταση έως το καλοκαίρι

Ανάσα ρευστότητας σε σχεδόν 700.000 επιχειρήσεις

Ένα νέο πλέγμα παρεμβάσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά αναμένεται να ανακοινώσει τις ερχόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2022, προκειμένου να δώσει ανάσα ρευστότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Στα σκαριά βρίσκεται η παράταση στην έναρξη του χρόνου αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών έως τον Ιούνιο του 2022. Με βάση το ισχύον πλαίσιο, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου και σε 60 μηνιαίες δόσεις. Το μέτρο αφορά σχεδόν 700.000 επιχειρήσεις που είχαν λάβει τουλάχιστον έναν από τους επτά κύκλους της κρατικής ενίσχυσης.

Τα προς επιστροφή ποσά ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ, εκ του συνόλου των 8 δισ. ευρώ που δόθηκαν στις επιχειρήσεις για τη στήριξή τους λόγω της πανδημίας. Υπενθυμίζεται πως τα ποσά που θα επιστραφούν είναι «κουρεμένα» έως 75%, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο δεν εξετάζει -προς το παρόν- το αίτημα της αγοράς για μεγαλύτερο «κούρεμα» των ποσών.

Ωστόσο, ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του υπουργείου Οικονομικών είναι το ενδεχόμενο δημιουργίας «τρύπας» στον Προϋπολογισμό, αφού η έναρξη της ρύθμισης κατά έξι μήνες αργότερα συνεπάγεται μειωμένες εισπράξεις στα κρατικά ταμεία κατά σχεδόν 300.000.000 ευρώ.

Η παράταση στον χρόνο αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών θα τροποποιήσει και το χρονοδιάγραμμα της κρατικής ενίσχυσης, καθώς η τελευταία δόση αντί για τον Δεκέμβριο του 2026 (όπως προβλέπει το σημερινό πλαίσιο) θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιούνιο του 2027.

Πάγιες δαπάνες και μεταβιβάσεις

Νέα διορία έως τον Ιούνιο του 2022 αναμένεται να δοθεί και για τις πάγιες δαπάνες, καθώς περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις έχουν υπόλοιπα στα πιστωτικά σημειώματα συμψηφισμού φόρων και εισφορών, τα οποία δεν θα έχουν προλάβει να αξιοποιήσουν έως το τέλος του 2021.

Πρόκειται για ένα κονδύλι που αγγίζει τα 80.000.000 ευρώ, το οποίο κινδυνεύει να παραμείνει αδιάθετο μετά το τέλος του έτους, καθώς με βάση το ισχύον καθεστώς τυχόν υπόλοιπο ποσό που παραμένει μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 ακυρώνεται αυτόματα.

Πίστωση χρόνου τουλάχιστον ενός μήνα αναμένεται να δοθεί και για φτηνές μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές, με την προϋπόθεση πως οι φορολογούμενοι θα έχουν πληρώσει τον φόρο μεταβίβασης στην Εφορία έως το τέλος του 2021.

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Aκούστε μας LIVE! Ράδιο Καψούρα!

Θεατρικοποίηση των ιστορικών ποιημάτων της Παρθένας Τσοκτουρίδου από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Τορόντο του Καναδά

iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida