Κωτσιδης Στέφανος

ΕΚΤ: Νέα αύξηση των επιτοκίων – Ποιοι δανειολήπτες προστατεύονται

ΕΚΤ: Νέα αύξηση των επιτοκίων – Ποιοι δανειολήπτες προστατεύονται
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες προχώρησε σήμερα η ΕΚΤ.

Την πρόβλεψη αυτή είχαν κάνει πρόσφατα οι περισσότεροι οικονομολόγοι και αυτή η αύξηση είναι η όγδοη συνεχόμενη που γίνεται από τον περασμένο Ιούλιο και έχει ως στόχο τη μείωση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στον στόχο του 2%.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Untitled-2

Η σημερινή αύξηση των επιτοκίων αντανακλά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, όπως αναφέρουν οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ

Έτσι το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται πλέον στο 3,5% ενώ το αντίστοιχο για τις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης στο 4%. Σημειώνεται ότι μετά τη σημερινή απόφαση τα επιτόκια επανέρχονται στο επίπεδο που ήταν το 2001.

Υπενθυμίζεται πως από την αύξηση αυτή δεν επηρεάζονται τα στεγαστικά δάνεια  με κυμαινόμενο επιτόκιο  καθώς έχει επιβληθεί πλαφόν στο κόστος δανεισμού. Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό της ανόδου των επιτοκίων της στις 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Μάιο, ύστερα από συνεχείς αυξήσεις 75 και 50 μονάδων βάσης. Ωστόσο από πέρυσι τον Ιούλιο, οπότε και άνοιξε ο κύκλος των αυξήσεων τα επιτόκια έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 4%, συμπαρασύροντας προς τα πάνω το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

« Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,00%, 4,25% και 3,50% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 21 Ιουνίου 2023» σημειώνει μεταξύ άλλων η ΕΚΤ σε ανακοίνωση της.

Για τον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ αναφέρεται και στο θέμα του πληθωρισμού. Οι εμπειρογνώμονες του Ευρωσυστήματος εκτιμούν πως ο γενικός πληθωρισμός θα ανέλθει κατά μέσο όρο σε 5,4% το 2023, σε 3,0% το 2024 και σε 2,2% το 2025.

Επίσης οι εμπειρογνώμονες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις  προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό για το τρέχον και το επόμενο έτος χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν η ενέργεια και τα είδη διατροφής.

Τώρα πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός ότι θα  ανέλθει σε 5,1% το 2023 και μετά θα μειωθεί σε 3,0% το 2024 και 2,3% το 2025.  Οι εμπειρογνώμονες  εκτιμούν πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,9% το 2023, 1,5% το 2024 και 1,6% το 2025.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΚΤ εδώ

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

karaiskos
Μίμτσης Πέτρος
Δεληκώστας Πτολεμαιδα
freen market ptolemaida
radio-kapsoyra-eordaialive.
Ασφλαειες Νικου Πτολεμαιδα - Εορδαία
afrokrema - ptolemaida-eordaia

Το Eordaialive στα Social Media

asepop velventoy
radio melodia ptolemaida
τριανταφυλλος ιορδανίδης