Νέα κλαδική συλλογική σύμβαση: 400.000 εργαζόμενοι θα λάβουν μισθό έως 1.017 ευρώ

Νέα κλαδική συλλογική σύμβαση: 400.000 εργαζόμενοι θα λάβουν μισθό έως 1.017 ευρώ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Η νέα σύμβαση που υπεγράφη προβλέπει αυξήσεις 10,5% για 2 έτη, 5,5% από 01/06/2023 και 5% από 01/06/2024

Υπεγράφη μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών η μεγαλύτερη κλαδική συλλογική σύμβαση της χώρας στον επισιτισμό και την εστίαση που αφορά περίπου 400.000 εργαζόμενους.

Στη νέα σύμβαση προβλέπεται:

kotsidis

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Eleni xondromatidou
 • Αύξηση 10,5% για 2 έτη, 5,5% από 01/06/2023 και 5% από 01/06/2024.
 • Το 40ωρο και 5ήμερο ειναι πλήρως διασφαλισμένο ενώ διευθετήθηκε η εργασία κατά τις ημέρες ανάπαυσης.
 • Με την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου αν εργαστεί 6η ημέρα θα αμείβεται και θα εξασφαλίζεται με ένα πρόσθετο ημερομίσθιο και σε περίπτωση που θα υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως τότε θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο συν 75% αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.
 • Διατήρηση όλων των επιδομάτων.
 • Διατήρηση του άρθρου για τις συνθήκες εργασίας στους διανομείς και αύξηση στον βασικό μισθό τους.

Έτσι, με βάση την αύξηση 5,5%, από 1 Ιουνίου 2023 οι αμοιβές στον κλάδο καθορίζονται ως εξής:

 • Για τους αρχιμάγειρες ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 1.017 ευρώ.
 • Για το μάγειρα Α’, ο νέος μισθός θα είναι 822 ευρώ.
 • Για το μάγειρα Β’ και για το μάγειρα Γ’ οι αποδοχές θα ανέλθουν στα 815 ευρώ.
 • Επίσης, στα 815 ευρώ θα είναι ο βασικός μισθός που θα πρέπει να λαμβάνουν οι λαντζέρηδες, οι καθαριστές και οι ψήστες.
 • Για τους διανομείς, ο νέος μισθός τους θα ανέρχεται στα 822 ευρώ.
 • Όσοι εργάζονται εκ περιτροπής σε δεξιώσεις μέσω εταιριών catering, θα λαμβάνουν αυξημένο μεροκάματο, στα 71 ευρώ.
 • Το επόμενο βήμα είναι η επικύρωση της Σύμβασης από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ώστε να κηρυχθεί η σύμβαση γενικώς υποχρεωτική.

8ωρο και 6ήμερη εργασία

Παράλληλα, προκειμένου να περιοριστεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες όπου παρατηρείται εντατικοποίηση της εργασίας, η νέα σύμβαση περιλαμβάνει τον όρο που προστέθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο αφενός προστατεύεται η 5ήμερη εβδομαδιαία εργασία των 40 ωρών, αφετέρου προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένων εποχικών αναγκών, εφόσον υπάρξει συμφωνία για 6ημερη εργασία, αυτή θα πρέπει να αμείβεται επιπλέον.

Στην πράξη, οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον κλάδο, εφόσον συμφωνηθεί να απασχολούνται κατά την 6η ημέρα, θα υπάρχει έξτρα ημερομίσθιο, ενώ για εργασία επιπλέον των 48 ωρών, θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο, συν 75%, αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.

Τι αναφέρει η ΠΟΕΕΤ

Οπως αναφέρει η ΠΟΕΕΤ, «στη νέα σύμβαση προβλέπεται διευθετήθηκε η εργασία κατά τις ημέρες ανάπαυσης δηλαδή, το ωράριο παραμένει πενθήμερο 40ωρο και με την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου αν εργαστεί 6η ημέρα θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται με ένα εξτρά ημερομίσθιο και σε περίπτωση που θα υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως τότε θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο συν 75% αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.

Επίσης προβλέπεται διατήρηση όλων των επιδομάτων, διατήρηση του άρθρου για τους διανομείς, αύξηση στον βασικό μισθό και πρόγραμμα σίτισης. Η Ομοσπονδία μας απέδειξε για άλλη μια φορά πως λειτουργεί με γνώμονα συμφέρον των εργαζομένων. Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να συνεδριάσει άμεσα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ώστε να κηρυχθεί η σύμβαση γενικώς υποχρεωτική.

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

H Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας… - Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σχετική Ημερίδα στο Διοικητήριο Γρεβενών.  

Στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές ποιόν θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη;

Loading ... Loading ...