Ακρίβεια: Αυξήσεις έως 40% σε βασικά είδη

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Ακρίβεια: Αυξήσεις έως 40% σε βασικά είδη

Ακρίβεια: Ήδη οι εταιρείες έχουν αποστείλει στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ νέα τιμολόγια με ανατιμήσεις για πολλές κατηγορίες προϊόντων.

Ένα νέο κύμα ακρίβειας αναμένεται να βιώσουν οι καταναλωτές από τις πρώτες μέρες του νέου έτους και μάλιστα η κατάσταση δεν θα αμβλυνθεί από την εφαρμογή του market pass από τον Φεβρουάριο.

Ήδη παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ, οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν ακόμη και το 40% σε κάποια προϊόντα, ενώ κατά μέσο όρο θα κυμανθούν κοντά στο 12%-13% για τον Ιανουάριο.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Ήδη οι εταιρείες έχουν αποστείλει στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ νέα τιμολόγια με ανατιμήσεις για πολλές κατηγορίες προϊόντων.

Οι νέοι τιμοκατάλογοι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυξήσεις τιμών σε απορρυπαντικά έως 40%, σε ζυμαρικά έως 30%, σε καθαριστικά σπιτιού έως 18%, σε αναψυκτικά έως 10%, σε τυριά έως 15%, σε γιαούρτια έως 8%.

Ο Αντώνης Ζαΐρης, αναπληρωτής αντιπρόεδρος ΣΕΛΠΕ δήλωσε: «Υπάρχει μια εκρηκτική σχέση ανόδου τιμών καυσίμων-λιπασμάτων-ζωοτροφών και αυτά ανακλούν σε ανατιμήσεις στις τιμές τροφίμων και δυσλειτουργία στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ο ενεργειακός πληθωρισμός επιτείνει το επισιτιστικό πρόβλημα όπως και το πρόβλημα της ακρίβειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καταναλωτή, «τα δύο τελευταία χρόνια οι αυξήσεις τιμών στα προϊόντα ξεπέρασαν σε αρκετές περιπτώσεις και το 70%», προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν καλύπτουν ούτε το ένα δέκατο της ακρίβειας παντού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε ετήσια βάση υπήρξαν μεγάλες ανατιμήσεις, πάνω από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, σε ψωμί και δημητριακά (18,7%), κρέατα γενικά (16,7%), ψάρια γενικά (1,9%), γαλακτοκομικά και αυγά (25,3%), έλαια και λίπη (20,4%), φρούτα γενικά (3,7%), λαχανικά γενικά (12,6%), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά (8,6%), λοιπά τρόφιμα (12,9%), καφέ-κακάο-τσάι (11,9%), μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων (8,9%), αλκοολούχα ποτά-μη σερβιριζόμενα (7,1%), ένδυση και υπόδηση (10,9%). Εξάλλου, μεταξύ Νοεμβρίου και Οκτωβρίου φέτος συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε είδη διατροφής, όπως σε ψωμί (1,3%), άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (2,3%), μοσχάρι (1,4%), γιαούρτι (4,4%), τυριά (2,8%), ελαιόλαδο (3,2%), φρούτα νωπά (3,4%), λαχανικά κατεψυγμένα (4%), χυμούς φρούτων (4,5%) και αλκοολούχα ποτά-μη σερβιριζόμενα (0,7%).

Ανησυχία και από Γεωργιάδη: Τα σούπερ μάρκετ έχουν ξεκινήσει και αυξάνουν τιμές

Το καλάθι του νοικοκυριού, για 10η εβδομάδα, έχει διατηρήσει σταθερές τις τιμές στην πλειοψηφία των προϊόντων του, αν και τα σούπερ μάρκετ έχουν ξεκινήσει και αυξάνουν κάποιες τιμές, με βάση τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών για τη νέα χρονιά.

Αυτό σημείωσε σε σημερινές δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ενώ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «10η εβδομάδα για το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και μάλιστα το 1ο για το 2023, όπου και ξεκίνησαν οι γενικές αυξήσεις σε σειρά προϊόντων και από τα 833 προϊόντα του τα 64 (8%) αυξήθηκαν, τα 55 (7%) μειώθηκαν, και τα 714 (85%) παρέμειναν στις ίδιες τιμές. Εξακολουθεί να εντυπωσιάζει!».

Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις που εντοπίζονται στο καλάθι του νοικοκυριού, όπως είπε, ενημερώθηκε από τα σούπερ μάρκετ ότι η αύξηση αφορά κυρίως τις τιμές πουλερικών και χοιρινού που είχαν αυξημένη ζήτηση τις ημέρες των εορτών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!