Χωρίς ημερομηνία λήξης το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά «οι εμβολιασμένοι στην Ευρώπη είναι καλυμμένοι για έναν χρόνο» (video)

Χωρίς ημερομηνία λήξης το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά «οι εμβολιασμένοι στην Ευρώπη είναι καλυμμένοι για έναν χρόνο» (video)

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Χωρίς ημερομηνία λήξης το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά «οι εμβολιασμένοι στην Ευρώπη είναι καλυμμένοι για έναν χρόνο» (video)

 

Ξεκινά η χορήγηση 3ης δόσης και με Moderna – Αύξηση 185% στους εμβολιασμούς λόγω των νέων μέτρων

Το γεγονός ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού «δεν έχει ημερομηνία λήξης» επεσήμανε σήμερα ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «στην Ευρώπη και για έναν χρόνο είναι καλυμμένοι οι εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να ισχύσει κάτι διαφορετικό».

«Όσοι πολίτες έχουν κάνει εμβόλιο με άλλα εμβόλια που δεν περιλαμβάνονται στο ψηφιακό πιστοποιητικό, θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους. Η Ελλάδα, ως ευέλικτη χώρα, αναγνωρίζει εμβόλια, ενώ διαθέτει ένα ψηφιακό σύστημα αναβαθμισμένο που μπορεί να διαβάζει κι άλλα QR codes», προσέθεσε. Μάλιστα, επανέλαβε πως «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει ημερομηνία λήξης. Δεν τίθεται κανένα θέμα λήξης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει για έναν χρόνο».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επισήμανε το γεγονός της εξαγωγής λανθασμένων συμπερασμάτων από τη χρήση τεστ αντισωμάτων από εμβολιασμένους, τονίζοντας πως η μέτρηση αντισωμάτων δεν έχει σχεδιαστεί ως μέσο αξιολόγησης της ανοσίας.

Ειδικότερα, απευθύνοντας προειδοποίηση προς τους εμβολιασμένους για τα τεστ αντισωμάτων, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε πως υπάρχουν πολίτες που αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους με τρίτη δόση, διότι πραγματοποιούν τεστ αντισωμάτων για να αξιολογήσουν αν έχουν ακόμη ανοσία. Ωστόσο, εξηγεί η ίδια, η μέτρηση αντισωμάτων δεν έχει σχεδιαστεί για να αξιολογείται η ανοσία, καθώς ακόμη δεν είναι γνωστό το σε ποια επίπεδα πρέπει να βρίσκονται τα αντισώματα, για να παρέχουν επαρκή προστασία.

Για αυτό το λόγο, η κ. Θεοδωρίδου προειδοποίησε τους εμβολιασμένους να μην χρησιμοποιούν τα τεστ αντισωμάτων για να μετρήσουν την ανοσία τους και να μην αναβάλλουν την τρίτη δόση, αν έχουν περάσει 6 μήνες από τη 2η δόση. «Τα τεστ αντισωμάτων πολλές φορές παραπλανούν τους εμβολιασμένους που νομίζουν ότι έχουν αντισώματα. Αυτά τα αντισώματα, όμως, δεν αντιστοιχούν στην προστασία που πρέπει να έχουν. Λόγω της μείωσης των αντισωμάτων συστήνεται η τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα και σε ηλικιωμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από πρόωρο τοκετό κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστες έγκυες

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών επανήλθε και στο ζήτημα του εμβολιασμού των εγκύων, επισημαίνοντας πως «οι ανεμβολίαστες έγκυες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό», στέλνοντας για μια ακόμη φορά μήνυμα πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον εμβολιασμό τους, αντίθετα, αν δεν εμβολιαστούν, θέτουν σε κίνδυνο τόσο τον εαυτό τους, όσο και το μωρό που κυοφορούν.

Είπε, επίσης, ότι μέχρι σήμερα 8.500 θάνατοι έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό. Σχετικά με την τρίτη δόση, ανέφερε τα σημαντικά οφέλη, λόγω της αποφυγής σοβαρής νόσησης και θάνατο. Υπενθυμίζεται πως η τρίτη δόση χορηγείται χορηγείται 6 μήνες από τη 2η δόση, με εξαίρεση τους ανοσοκατασταλμένους, οι οποίοι μπορούν να λάβουν την τρίτη δόση μέσα σε ένα μήνα από τη 2η δόση. Όσον αφορά δε τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson, η αναμνηστική τους δόση (2η), μπορεί να χορηγηθεί τουλάχιστον 2 μήνες μετά την πρώτη.

Τρίτη δόση και με Moderna – Ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού

Μετά την έγκριση που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), το εμβόλιο της Moderna θα χορηγείται και στην τρίτη δόση, με τροποποίηση στη δοσολογία. Έτσι, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό στην τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το σκεύασμα της Moderna είναι εμβόλιο mRNA, δηλαδή ανήκει στην κατηγορία των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στην τρίτη δόση, ωστόσο, έλαβε τη σχετική άδεια από τον EMA στα τέλη Οκτωβρίου και γι’ αυτό δρομολογείται τώρα. Επίσης, η δόση που θα χορηγείται θα είναι η μισή από εκείνη που γινόταν στον αρχικό εμβολιασμό.

Εξάλλου, αντιστροφή του κλίματος διαφαίνεται σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, καθώς σημαντική αύξηση παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στα ραντεβού της πρώτη δόσης. Ειδικότερα, η αύξηση είναι της τάξης του 185% καθώς κλείστηκαν 175.000 ραντεβού, ενώ στην τρίτη δόση η αύξηση είναι της τάξης 200% με 285.000 ραντεβού. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεμιστοκλέους σχολίασε ότι αυτό που έχει αλλάξει, και πιθανόν να οδήγησε στην αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό, είναι η εισαγωγή των νέων μέτρων περιορισμού των ανεμβολίαστων, όπως και τα πάρα πολλά κρούσματα που υπενθυμίζουν ότι «η πανδημία είναι εδώ».

Σχετικά με την τρίτη δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 460.000 πολίτες, ενώ, όσον αφορά στους ιδιώτες γιατρούς, στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 264, όπως και 23 πολυιατρεία, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει (από αυτούς) 5.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.979 στα ιατρεία και περίπου 3.000 κατ’ οίκον.

  • Παρακολουθήστε την αποψινή ενημέρωση:

Δείτε Επίσης

Ποιοι εξαιρούνται από τα δωρεάν self test που διανέμονται από σήμερα - Τι προκάλεσε την οργή των φαρμακοποιών
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ποιοι εξαιρούνται από τα δωρεάν self test που διανέμονται από σήμερα – Τι προκάλεσε την οργή των φαρμακοποιών

Ποιοι εξαιρούνται από τα δωρεάν self test που διανέμονται από σήμερα Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, η δωρεάν διάθεση του πρώτου self test για την περίοδο των Χριστουγέννων στους πολίτες, ωστόσο κάποιοι

Διαβάστε περισσότερα »
Από τις 16 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 χρόνων
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Από τις 16 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 χρόνων

Από τις 16 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 χρόνων     13 Δεκεμβρίου έρχονται τα σκευάσματα της Pfizer για ανηλίκους που εγκρίθηκαν από τον ΕΟΦ Στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσουν

Διαβάστε περισσότερα »
Δωρεάν self test για όλους από σήμερα
ΕΛΛΑΔΑ

Δωρεάν self test για όλους από σήμερα

Δωρεάν self test για όλους από σήμερα Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί και τον Ιανουάριο Από σήμερα, Δευτέρα 6/12, αρχίζει η δωρεάν διανομή self test ενόψει των Χριστουγέννων. Όπως έχει ανακοινωθεί, από σήμερα μέχρι και τις

Διαβάστε περισσότερα »
Kορονοϊός: Πού μπαίνει «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους από σήμερα
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Kορονοϊός: Πού μπαίνει «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους από σήμερα

Kορονοϊός: Πού μπαίνει «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους από σήμερα Νέο “μπλόκο” στους ανεμβολίαστους πολίτες φέρνει από σήμερα έως τις 13 Δεκεμβρίου στις 6 π.μ η απόφαση για τα υγειονομικά μέτρα που

Διαβάστε περισσότερα »
Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα (4/12/2021)     Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα (4/12/2021) Στα 1537 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοιού στην Αττική, όπως

Διαβάστε περισσότερα »
Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου στους τρεις μήνες
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου στους τρεις μήνες

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου στους τρεις μήνες   Άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής η πλατφόρμα των ραντεβού για την 3η δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 στους τρεις μήνες. Το άνοιγμα

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Κρεοπωλείο Παπαδημητρίου Κοζάνη
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida