Στην ενίσχυση των κονδυλίων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ κατά 1 δις. ευρώ και στην διάθεση 1 επιπλέον δις. ευρώ εγγυήσεων στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας της ΕΑΤ, προχωράει, σε συνεργασία με τις τράπεζες, η Κυβέρνηση.
Σε σημαντικές βελτιώσεις των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα προχωράνε οι ελληνικές τράπεζες με την αρωγή και τη στήριξη της κυβέρνησης.
Τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδη τόνισε αναφορικά με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ότι θα υπάρξει ενίσχυση των κονδυλίων που διανέμει προς τις επιχειρήσεις κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι εγκεκριμένες αιτήσεις, οι οποίες, παρότι είχαν εγκριθεί, δεν είχαν ικανοποιηθεί λόγω εξαντλήσεως των κονδυλίων.
Παράλληλα ο υπουργός αναφέρθηκε στην έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των τροποποιήσεων προγραμμάτων ύψους 1,14 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν γύρω στις 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού.
Νέα δάνεια για 90.000 ΜμΕ
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σε χρόνο ρεκόρ τροποποιήσεις προγραμμάτων ύψους 1,14 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν γύρω στις 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού.
Το 1,14 δισ. ευρώ που αποτελούν κονδύλια πολιτικής συνοχής (ποσό που, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συνεισφοράς, καθιστά δυνατές συνολικές επενδύσεις άνω του 1,50 δισ. ευρώ) θα χρηματοδοτήσει μέτρα υπέρ των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία”.
Από το ποσόν αυτό, περίπου 600 εκατ. ευρώ χορηγούνται υπό μορφή επιχορηγήσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό χορηγείται υπό μορφή επιστρεφόμενης ενίσχυσης (χρηματοδοτικά μέσα). Συνολικά, μέσω αυτών των καθεστώτων αναμένεται να στηριχθούν περίπου 90.000 επιχειρήσεις, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έγκριση των κονδυλίων προκύπτει από την τροποποίηση δεκατριών περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 και δύο εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων. Με τις εν λόγω τροποποιήσεις καθίστανται διαθέσιμα 1,14 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία μέσω της χρηματοδότησης μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας.
“Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα για την ανάληψη ταχείας δράσης με στόχο τη στήριξη της οικονομίας, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης”, δήλωσε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, ενώ στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι “η Ελλάδα θέσπισε ταχύτατα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης και από τον Απρίλιο έχει θεσπίσει τέσσερα καθεστώτα στήριξης επιχειρήσεων: εγγυήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις μέσω της δημιουργίας ενός Ταμείου Εγγυήσεων για δάνεια κεφαλαίων κίνησης, επιδότηση επιτοκίου για υπάρχοντα δάνεια των ΜΜΕ, επιδότηση επιτοκίου για νέα δάνεια κεφαλαίων κίνησης των ΜΜΕ κι ένα καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών υπό μορφή επιχορηγήσεων προς τις ΜΜΕ”.
Επιπλέον 1 δισ. ευρώ και για το Εγγυοδοτικό
Εκτός από την ενίσχυση των κονδυλίων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη διοίκηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και κατόπιν των μηνυμάτων που δέχονται από τις διοικήσεις των τραπεζών όσον αφορά τη ζήτηση από τις επιχειρήσεις, προχωρά με ταχύ ρυθμό τον ανασχεδιασμό της δεύτερης φάσης, του προγράμματος εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Ο ανασχεδιασμός του προγράμματος αφορά στην παροχή 1 ακόμη δις. ευρώ εγγυήσεων για την παροχή δανείων σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και αναμένεται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν. «Η πρώτη φάση απέδειξε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για ρευστότητα, καθώς έχουν δεχθεί και το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εξάντλησαν τα όρια του χαρτοφυλακίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα δάνεια που ενέκριναν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει εγκρίνει, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, στην πρώτη φάση της χρηματοδότησης του Εγγυοδοτικού Ταμείου, 4.700 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε δάνεια ύψους 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 δισ. ευρώ θα δοθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις -με βάση τους εγκεκριμένους φακέλους- και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αφορά ρευστότητα προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Οι υπηρεσίες της Αναπτυξιακής Τράπεζας συνεχίζουν την αξιολόγηση των εγκεκριμένων, από την πλευρά των τραπεζών, αιτήσεων και τις επόμενες ημέρες το εγχείρημα της πρώτης φάσης του Εγγυοδοτικού θα ολοκληρωθεί.
news247.gr